ГЕРБ, ПФ и РБ се разбраха за промените в Изборния кодекс

OFFNews 17 октомври 2016 в 17:47 7173 8

Снимка БГНЕС

На спешна среща в парламента Бойко Борисов, Реформаторите и Патриотите се разбраха да падне ограничението за разкриване на секции в Европейския съюз. 

За останалите държави остава в сила ограничението за 35 секции. 

Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски след срещата. 

По отношение на квадратчето "Не подкрепям никого", свързано с методиката, която действа в момента към Изборния кодекс, съгласието ни е тази методика да не се използва в президентски и местни избори - в мажоритарните избори, а да важи само за пропорционалните парламентарни избори, в които гласовете за никого няма да се взимат предвид при пресмятането на 4 % бариера. Тоест тези гласове от квадратчето да се зачитат за действителни гласове, но да не са в сумата на гласовете, определящи прага за влизане в НС, каза Зеленогорски.

Ако бяхме тръгнали в другата посока - методиката от президентските и кметските избори да се прилага и в парламентарните избори, то тогава можеше да се стигне до увеличение до 6-7 % на прага за влизане в парламента, заяви още Зеленогорски, като добави, че това би осакатило демокрацията и би довело до по-малко партии в парламента.

След срещата с премиера и Реформаторите съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че партията продължава да подкрепя правителството. 

"Смятаме, че правителството може да продължи полезната си за България дейност и в тази връзка промените се постарахме да бъдат минимални“, посочи той по повод уговорените промени в Изборния кодекс.

„Не виждаме никакво основание за каквито и да било промени във взаимоотношенията в парламента и в правителството от друга страна. Смятаме, че изминалите две години доказаха, че в този състав на коалиция и подкрепяща коалиция от ПФ и състав на правителството мисля, че това е полезно и перспективно за България в този момент, когато навсякъде около нас има нестабилност“, посочи Симеонов.

Борисов обяви, че са се съгласили на този компромис заради стабилността на правителството.

"Благодаря на Валери Симеонов за тази среща. Темата, която обсъждахме още преди няколко месеца, можеше още тогава да я затворим по този начин. Направиха се компромиси в едната и другата посока и в един момент изниква въпросът едва ли не, че някой иска да има служебна победа или да толерира някой от кандидатите, или да ограничи гласа на българите в Европа и света, посочи Борисов. 

Благодаря, че всеки един каза позицията си и то неподлежаща на никакъв коментар. Взехме решение за стабилността на правителството и на мандата на мнозинството да се направи този компромис. Сега с махането на ограниченията на секциите в ЕС, с възможността да се разкрива повече от една секция там, където има опашки, ще се даде възможност сънародниците ни да гласуват и, разбира се, с това прословуто квадратче "Не подкрепям никого", подчерта Борисов. 

Ако не се бяхме разбрали за Изборния кодекс, това означаваше, че вече нямаме коалиция и оттук нататък следват конституционни форми и решения на всяка една партия поотделно. И на предишните консултации, в които участвахме, казахме ясно и точно – това, което предложат ПФ и РБ, ние ще го подкрепим, за да може да стане факт, защото и двете партии казаха: „Ако не се случи това, ние напускаме правителството“, каза още премиерът. 

Нито аз съм поставял условия на РБ и ПФ нито те на мен, защото имаме коалиционно споразумение, което спазваме, допълни Борисов. 

Петър Москов пък посочи, че какъвто и да било компромис в рамките на управляващото мнозинство и коалицията е приемлив.

Ако президентът не бъде излъчен от подкрепящите правителството формации, той ще бъде човек, който казва, че трябва да бъде преразгледано членството на страната ни в НАТО и ЕС, коментира Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12035

8

Ачмонек

18.10 2016 в 07:45

ревахте ревахте за тва квадратче и ся като го махат....пак ревете

17156

5

aviatora

17.10 2016 в 19:24

Алоооо,управниците!!! Не чувате ли, че по новините една хубава вътрешна новина не съобщават. Боклуци, Оставка!!!

17439

2

мнение от IP

17.10 2016 в 18:30

Аз предлагам в Горно Нанадолнище да има ограничение до 2,3 секции а Долно Нанагорнище да няма. Освен това предлагам при избора на кмет в Долно Нанагорнище методиката на Изборния кодекс да не се прилага, обаче да се прилага при парламентарните избори, а в Горно Нанадолнище точно обратното. За да "няма внушения в обществото, че нещо не е наред с изборния кодекс"

17439

1

мнение от IP

17.10 2016 в 18:24

Аман от простотии! Значи преди време направиха на някаква такава среща глупави промени в Изборния кодекс. И вижте сега: Отпада ограничението за 35 секции само за ЕС, няма да се прилага методиката на Изборния кодекс за мажоритарни и кметски избори. И въобще някой ще използва ли поне малко наличните си мозъчни клетки и поне да се засрами? Точно в Изборния кодекс ли трябва да се концентрира цялата нелепост на политическите приумици?