ЕНП внесе жалба срещу решението на ЦИК за медийните пакети

ОFFNews 04 октомври 2016 в 18:43 5045 2

Председателя на Единна народна партия Валентина Василева-Филаделфевс

Единна народна партия внесе в Централната избирателна комисия жалба срещу решениетто на ЦИК, с което беше ограничено използването на медийните пакети на партиите само в телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с „национален тираж“. Това е недопустимото тълкуване на медийна услуга за „целите на настоящото решение“.

Според юристите на Единна народна партия решението е постановено в нарушение на материалния закон, неправилно е и необосновано, поради което настояваме да бъде отменено като незаконосъобразно. Обжалваната част от решението е постановена и от орган извън кръга на неговите законови правомощия, поради което смятам, че то е и нищожно в тази част, се казва в жалбата на председателя на Единна народна партия Валентина Василева-Филаделфевс.

В жалбата е отбелязано, че ЦИК ограничава всички регионални медии – електронни и печатни, както и всички интернет сайтове, някои от които отдавна са надскочили „националния обхват“ и са с международно разпространение, ако в 21 век може да се използват такива понятия, характерни за миналия век.

„С решението си ЦИК поставя под съмнение гарантираните в чл. 19, ал. 2 от Конституцията на Република България еднакви правни условия за стопанска дейност на всички граждани и юридически лица и поставя в неравностойно положение дадени медии, само въз основа на критерий, който в 21 век е меко казано отживял“, се казва още в жалбата.

Скандалното решение на ЦИК беше взето след като редица интернет сайтове разкриха, че на миналите избори съмнителни инициативни комитети се регистрират, за да прехвърлят медийните си пакети на малкия сайт "Хаштаг", свързан с председателя Института за модерна политика, в чието ръководство беше Ивилина Алексиева, преди да стане председател на ЦИК. В поредица от материали OFFNews показа, че тази година се готви същата схема.

Вместо злоупотребата да бъде спряна, ръководената от Ивилина Алексиева ЦИК реши да накаже сайтовете, които огласиха схемата и забрани медийните пакети към тях. Това обаче ощетява и партиите, които са принудени да пуснат предизборната си реклама в ограничен брой сайтове, които освен това не желаят, защото не са им ефективни.

Съюзът на издателите в България излезе с остра декларация срещу решението на ЦИК и заедно с Асоциацията на регионалните медии също готви жалба срещу него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!