Таня Дончева подкрепи сайтовете, лишени от медийни пакети заради ЦИК

Александра Маркарян 04 октомври 2016 в 15:53 5298 2

Надявам се, че обжалването в съда ще бъде успешно и ЦИК ще намери малко по-приемлив вариант. Така кандидатът за президент и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева коментира на пресконференция скандалното решение на Централната избирателна комисия да забрани партиите, коалициите и инициативните комитети да ползват медийните си пакети в президентските избори и за агитация по въпросите на референдума в сайтовете.

На пакет в размер на 40 000 лева имат право всички партии, коалиции или инициативни комитети, които са се регистрирали за изборите и за референдума. Инициативните комитети сключват договор за реклама с избрана от тях медия, след което ЦИК заплаща стойността на извършената услуга.

С дискриминационното си решение тази година ЦИК лишава сайтовете от правото да ползват пакетите и го дава само на телевизии, радиа и вестници. Съюзът на издателите в България веднага излезе с остра позиция срещу него. Към нея се присъединиха сайтове, сред които и OFFNews.bg.

Лишените от право на пакети сайтове обжалват решението на ЦИК пред Върховния административен съд, а Дончева заяви, че е консултирала жалбоподателите. Оказваме такава практическа помощ, защото смятам, че трябва да се работи по-прецизно.

"Знаем, че имаше подозрения, че при предишно разпределяне на медийните пакети са станали злоупотреби и облагодетелстване на определени групи без особено основание. Надявам се, че обжалването ще бъде успешно и че ЦИК ще намери малко по-приемлив вариант", каза Дончева.

Въпросните подозрения са свързани с миналите избори и схемата "Хаштаг", разкрита именно от сайтове, които явно сега ЦИК "наказва". Тогава на референдума, проведен с последните местни избори, малкият сайт "Хаштаг-БГ", бе окичен като коледна елха с реклами, както "за", така и "против" допитването относно електронното гласуване. За тази услуга уебсайтът сключи договори за 267 хил. лева. ЦИК спря 17 520 лв. от тях, а "Хаштаг" доброволно се отказа от други 115 хил. лева, които впоследствие бяха пренасочени към сайта на Явор Дачков "Гласове" и видинското радио "Гама".

Част от агитаторите се оказаха свързани не само със сайта, но и с "Института за модерна политика" на бившия депутат от НДСВ Борислав Цеков. Самата собственичка на сайта Милена Кичашка също има връзка с Цеков - двамата са съсобственици в дружеството "е-Март Ауторити".

Един от Инициативните комитети сега пак е на Петър Кичашки, а в него участва и Борислав Цеков.

В публикация от 29 септември OFFNews разкри, че тече подготовка същата схема да се приложи и сега.

Вместо да разследва очевидните злоупотреби, които бяха направени с медийните пакети миналата година, ЦИК одобри изплащането на парите на "Хаштаг".

Председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева бе издигната за този пост именно от свързания с "Хаштаг" "Институт за модерна политика". Тя беше член на Управителния съвет на ИМП и дори все още фигурира като такава на сайта на организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови