Схемата "Хаштаг": Видин пак най-активен за участие на референдума

Николаос Цитиридис 29 септември 2016 в 15:50 8763 1

Три инициативни комитета от Видин ще получат медийни пакети за по 40 хил. лева от Централната избирателна комисия, за да участват в информационната кампания за референдума през ноември. От видинските комитети обаче изскача призракът на схемата "Хаштаг" за точене на държавни пари чрез свързани лица и медии.

През 2015 година присъствието на видински комитети е доста силно - 4 се регистрират, един обаче заличават от списъка. Тази година за референдума ще се включат три видински инициативни комитета. Два от тях са били част от кампанията и през 2015 година. 

Именно инициативните комитети предимно от Видин през 2015 г. дадоха парите си от медийните пакети на ЦИК на малкия сайт "Хаштаг-БГ". След избухването на скандала "Хаштаг" се отказа от тях и парите бяха пренасочени към сайта на Явор Дачков "Гласове" и радио "Гама".

Схемата остава същата

През 2015 година във Видин се създава Инициативен комитет (ИК), който се представлява от Борислава Стоянова и е със седалище в града на адрес ул. Арда 1. Тази година на същото място е учреден ИК, но не от Борислава, а от Светлана Стоянова. Фамилиите съвпадат. Съвпада и адресът - ул. "Арда" 1.

Борислава Стоянова е бивш наблюдател на избори за "Института за модерна политика", който е на бившия депутата от НДСВ и неуспял кандидат-депутат на БСП  Борислав Цеков.

Любопитно е, че този Инициативен комитет е в почти същия състав, какъвто е бил през 2015 година. Съвпадения има при 13 от 21-те членове на ИК. 

На референдума през 2015 година част от агитаторите се оказаха свързани не само със сайта "Хаштаг", но и с "Института за модерна политика". Самата собственичка на сайта, 24-годишната Милена Кичашка, също има връзка с Цеков - двамата са съсобственици в дружеството "е-Март Ауторити".

Нов опит за участие в референдума прави друг ИК от Видин с адрес на ул. Княз Борис I. През 2015 година Йоана Ванкова регистрира Комитет, който обаче бива заличен от участие. Със същия адрес ИК се създава и за тазгодишния референдум, но Ванкова вече не е председател, а само член. Росица Кирова е новият представител.

Справка в Google Street View показва какво има на посочените адреси - видинската ул. Арда 1 е обикновен жилищен блок в края на града. 

На адреса на бул. "Княз Борис I" 2 откриваме сградата на видинския червен кръст и строителен магазин. 


Третият видински комитет е регистриран от Румен Маринов и се състои от 21 членове. Те ще агитират с "да" на всички въпроси от референдума. Адресът на ИК е на ул. Алеко Константинов, където също има жилищен блок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови