Екзакта: 12% от избирателите в София още се колебаят за кого да гласуват

Половината от младите под 30 г. не искат да избират кмет на столицата, балотажът е неизбежен

OFFNews 26 октомври 2023 в 15:31 1583 2

Избори

Снимка БГНЕС/архив

12% от имащите право на глас в София са решили да гласуват на местния вот в неделя, но още се колебаят за кого. Други 9% се се колебаят дали изобщо да се включат в избора на кметове и съветници в столицата. Твърдо решилите да гласуват за кмет на София и вече избрали за кого да дадат гласа си са 42 на сто. 

Това показват резултати от проучване сред 700 пълнолетни столичани от всички 24 столични района. Теренната работа е реализирана в периода 19-24 октомври посредством пряко полустандартизирано интервю чрез подбор на респондентите по квота. Изследването е възложено и финансирано от Екзакта Рисърч Груп и разпространено от Лидия Йорданова във фейсбук. 

По-често твърдо решили да гласуват за кмет и вече избрали за кого да дадат гласа си са хора на възраст над 30 години и особено такива над 60 години, висшисти, респонденти със среден и с по-висок стандарт на живот, коментира тя. 

Най-често са категорични, че няма да гласуват за кмет на Столична община младите хора на възраст под 30 години /близо половината от тях/. Балотажът е неизбежен, а участниците в него ще станат ясни едва на 29 октомври. Участниците в надпреварата за попадане на балотажа, обаче, са известни. Това са Васил Терзиев, Антон Хекимян и Ваня Григорова. 

От настоящото изследване е видно, че Григорова е неудобен опонент при балотаж. Тя мобилизира сериозен периферен вот при балотаж и срещу двамата си опоненти. Друг е въпросът доколко е вероятно нейното попадане на балотажа.

Хекимян влезе в активна кампания значително по-късно и затова е очаквано именно в крайната фаза на кампанията той да набира скорост.

Терзиев отрано бе сочен като фаворит и без съмнение той полага усилия да запази резултата си и имиджа си на сигурен участник на балотажа. 

Ваня Григорова се заяви по един недвусмислен начин и намери място сред водещите трима кандидати за кметския стол на столицата. Дали ще си гарантира участието в балотажа е въпрос, който няма еднозначен отговор, доколкото поведението и говоренето й са възприемани предимно емоционално. 

При балотаж между В.Терзиев и А.Хекимян към 24 октомври резултатите биха били твърде близки, доста под размера на статистическата грешка при подобни проучвания, а огласяването им броени дни преди вота би могло да се тълкува като опит за внушение от страна на Екзакта, което ще добави аргументи към зачестилите опити да се проблематизира информацията от предизборни социологически сондажи, коментира Лидия Йорданова.  

Това, което със сигурност е важно да се коментира е, че 95% от избирателите на ГЕРБ стоят зад своята номинация – А.Хекимян, докато зад номинацията на В.Терзиев безусловно застават при подобен балотаж 91% от привържениците на ПП-ДБ, пише тя. 

При толкова близки резултати е важно да се каже и кой от двамата има по-голям електорален ресурс сред избирателите на другите формации извън ГЕРБ и ПП-ДБ. Това е Васил Терзиев.

При балотаж между Терзиев и Ваня Григорова, разликата отново е под размера на статистическата грешка. При подобен балотаж една пета от избирателите на ГЕРБ биха подкрепили кандидата на ПП-ДБ, а привържениците на Възраждане и на ИТН категорично биха предпочели да застанат зад Ваня Григорова.

При балотаж между Антон Хекимян и Ваня Григорова разликата между двамата се измерва с десети от процента. Подобен балотаж силно мобилизира привържениците на Григорова и срещу този опонент тя би могла да извади по-силен периферен вот, отколкото срещу Терзиев. 

При тестван от нас хипотетичен балотаж между Антон Хекимян и Вили Лилков, резултатът е в съотношение близо 3:1 в полза на Хекимян. 88% от избирателите на ГЕРБ биха гласували за Хекимян при подобен хипотетичен балотаж, а 7% - за Вили Лилков.
14% от привържениците на ПП-ДБ при подобен балотаж биха избрали да подкрепят Лилков. Лилков би имал по-голяма подкрепа от Хекимян и сред привържениците на БСП и на Възраждане. 

Важно е да се знае, че подобен балотаж не представлява интерес за 72% от жителите на общината, които заявяват, че няма да гласуват.

При хипотетичен балотаж между Васил Терзиев – Вили Лилков официалният кандидат на ПП-ДБ би имал двойно по-висок резултат от този на Вили Лилков /20% : 11%/. Лилков би получил по-голяма подкрепа в сравнение с тази за Терзиев от страна на избирателите на ГЕРБ, а Терзиев може да разчита на вота на 89% от избирателите на ПП-ДБ. 

-------------------------------------------------------

Проучване сред 700 пълнолетни столичани от всички 24 столични района. Теренната работа е реализирана в периода 19-24 октомври посредством пряко полустандартизирано интервю чрез подбор на респондентите по квота. Изследването е възложено и финансирано от Екзакта Рисърч Груп

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

26.10 2023 в 17:19

"Половината от младите под 30 г. не искат да избират кмет на столицата"

После ще мрънкат, че София била кочина...

400

1

демотиватор

26.10 2023 в 17:09

Който няма акъл/памет да прецени при кои "народни избранници" е живял най-добре последните двадесетина години, пък и съвет не приема, той не е изгубен- за такива е измислено зарчето- наричаш по едно число на първите 6 по рейтинг и хвърляш. (ツ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика