Делян Добрев: Загубили сме 160 млн. БВП, край на разтакаването от гише на гише

OFFNews 21 март 2017 в 09:48 2535 0

Не може да имаме устойчив икономически растеж, при положение че сме затрупали бизнеса с бюрокрация. Слагаме край на разтакаването от гише на гише.

Това обясни на работодателите от няколко предприятия в област Ловеч Делян Добрев, бивш министър на икономиката и енергетиката, който бе в региона по покана на водача на листата на ГЕРБ Николай Нанков. 

Миналата година са издадени 1 милион удостоверения от НАП – тоест всяка фирма средно е ходила 8 пъти до НАП, за да си извади едно удостоверение. Ние ще имаме закон, в който да се казва, че забраняваме на държавните и общински власти да искат от бизнеса и гражданите документи, които са издадени от друга държавна или общинска власт. Единственото, което ще трябва да направи гражданинът или представителят на фирмата, е да попълни декларация, че е съгласен да се съберат данните от другите администрации, обясни Добрев. По думите му, само тези 1 милион посещения в НАП, ако ги изчислим през БВП, изглеждат така: на година произвеждаме 92 милиарда в държавата, 2,3 милиона души са заетите в страната, миналата година са 250 работните дни, това означава, че един работен човекоден от гледна точка на БВП е 160 лв. Един милион загубени дни по 160 лв са 160 милиона лева, толкова сме загубили БВП само затова, че пращаме фирмите да се редят на опашки - в НАП, за свидетелство за съдимост и куп други документи. Най-консервативните ми оценки, е че губим 2 милиарда на година, но при 92 милиарда БВП това означава над 2% по-висок икономически растеж. Ние имаме 3,6 % за последното тримесечие, ако сложим и тези 2 % които губим, ще стане 5,6 % и само Китай ще е преди нас. Това е сериозен проблем и огромна неефективност, на която трябва да се сложи край, обясни Делян Добрев, водач на листата в област Хасково.

Той подчерта, че икономическите приоритети на ГЕРБ са три, но пък ключови за икономиката, защото не може да искаме устойчив икономически растеж, без да имаме развит капиталов пазар, без да насърчаваме инвестициите. Затова и в програмата на ГЕРБ ясно е записано и ще се работи за развитието на капиталовите пазари, Закона за насърчаване на инвестициите и премахване на административната тежест – мярка, която е част от мерките за елиминиране на корупцията на ниско и средно ниво, когато чиновниците изнудват бизнеса за една хартийка.
Ние говорим за електронно управление, а БСП са сложили в програмата едно изречение "С цел намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса електронно полученият документ ще бъде равносилен на еквивалента му на хартиен носител за всички държавни и общински институции“. Отново някой светъл ум не е разбрал, че това и сега е така. Имаме цял Закон за електронния документ и електронния подпис - действащ. Ама ей така за обем в програмата им и да звучи гръмко. Много хора от бизнеса се смеят на това "новаторство" на БСП. Говорят за някаква паралелна държава, а те самите са в някаква паралелна реалност. Един куп неща от програмата им са реалност, но те ги обещават. 

В строителството най-много ни бавят съгласуванията по инстанции затова и предложих вместо да ходи човек да събира подписи и печати от всички тези – пожарна, ВиК, газ и другите експлоатационни дружества, като си входира инвестиционния проект общината да събира подписите, допълни Николай Нанков, като подчерта, че това е възможно да стане и ако се сформира експертен съвет към общинската администрация, който на определен период да съгласува документацията, която е постъпила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови