Алфа рисърч: ГЕРБ и ПП-ДБ на балотаж в Пловдив. Димитров води Старибратов с около 5%

Социологическата агенция прогнозира остра битка и интрига до преброяването на последните бюлетини в града под тепетата

OFFNews 09 октомври 2023 в 16:18 8538 1

Сигурен балотаж между Костадин Димитров от ГЕРБ и Ивайло Старибратов от коалиция ПП-ДБ и сравнително висока избирателна активност на местния вот на 29 октомври в Пловдив, прогнозира социологическата агенция Алфа рисърч.

В представително за пълнолетното население на община Пловдив проучване, реализирано в периода 29 септември – 5 октомври 2023г., агенция Алфа Рисърч очертава основните тенденции на старта на предизборната кампания. Проучването е по поръчка на „Под тепето“. 

Надпреварата за кмет и общински съветници в Пловдив се очертава силно оспорвана. Има висока верояност за балотаж и силна конкуренция за местния парламент, сочат електоралните нагласи на твърдо решилите да гласуват.

Първите две места очаквано заемат кандидадите на водещите политически сили - ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров влиза в надпреварата с подкрепата на 30.1% от твърдо решилите да гласуват, а номинираният от ПП-ДБ Ивайло Старибратов - с 24.6%.

Следващите трима претенденти за кметското място стартират с близки помежду си позиции: Славчо Атанасов („Съединени за Пловдив“) – 10.4%, Ангел Георгиев (Възраждане) – 8.9%, Костадин Палазов (БСП) – 8.2%. По-ниска засега е подкрепата за кандидата на "Има такъв народ" Станислав Балабанов (5.3%).

Плодивчани очакват  бързо подобрение на инфраструктурата и превръщане на Пловдив в един по-благоустроен град. Сред 10-те най-чувствителни проблеми на града под тепетата се нареждат: състоянието на улиците и тротоарите (53%); на парковете и местата за отдих (43%); подобрение на чистотата и сметосъбирането (42%); решаване на проблемите с паркирането (39%); облагородяване на междублоковите пространства (36%); модернизиране на градския транспорт и осигуряване на по-добри транспортни връзки (28%); сигурност и обществен ред (26%).

Очаква се по-висока избирателна активност от тази на предсрочните парламентарни избори през април. 45% от анкетираните заявяват твърдо намерение да гласуват, 27% още се колебаят, а 28%, предимно най-младите, не смятат изобщо да отидат до урните.

Социологическата агенция отчита по-слаб интерес към изборите за Общински съвет. Около 1/5 от решилите да гласуват все още не са избрали коя листа да подкрепят, или имат намерение да дадат гласа си единствено за кмет.

Според Алфа рисърч предстои да се види дали преференциите ще вдигнат вота за общинските листи, но към момента картината на следващия местен парламент е твърде несигурна. Относително ясно е, че той ще е също така фрагментиран, както досега и нито една политическа сила няма да има мнозинство в него, отбелязва агенцията.

Ето как се нареждат общинските съветници според проучването: ГЕРБ  са първи (26.6%), следвани от ПП-ДБ (23.7%), Възраждане (9.2%), БСП (7.8%). Останалите формации засега получават с по-ниска подкрепа от излъчените от тях кандидати: ИТН – 4.1%, „Съединени за Пловдив“ – 3.3%, „Свобода“ – 2%, ДПС – 1%, „Глас народен“ – 0.9%.

Както на предишни местни избори, така и сега, Пловдив се очертава като общината с едни от най-ярките и оспорвани кметски напредвари. Електоралните нагласи на избирателите на старта на настоящата кампания показват, че водещите национални партии и техните кандидати ще водят оспорвано състезание както помежду си, така и със силни местни представители. Което очертава поредна остра битка и интрига до преброяването на последните бюлетини, прогнозира агенция Алфа рисърч.

Настоящото изследване е проведено в периода 29 септември – 5 октомври 2023г. от Алфа Рисърч, по поръчка на „Под тепето“ (podtepeto.com). Проучването е проведено сред 802 пълнолетни жители на община Пловдив. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч и „Под тепето“ не носят отговорност за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

1

230 млрд баксов

09.10 2023 в 23:02

''Плодивчани очакват бързо подобрение на инфраструктурата и'' затова ще гласуват за боко, който им подобряват инфраструктурата вече 15 години.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки