Златна жила за милиарди: Златотърсачи разказват пред OFFNews как тръгват по пътя на 150-годишна легенда

Кру Уилям и Адам Палмър са убедени, че ще намерят мината на Слумак

Мая Младенова 05 януари 2023 в 11:42 6334 0

Проклятието на мъртвеца: Изгубеното испанско злато

Снимка Viasat History

Тейлър Стар, Кру Уилям (в средата) и Адам Палмър (д)

Бившият ММА борец и златотърсач Кру Уилям, младата местна изследователка Тейлър Стар и нейният баща и майстор-резбар Дон Фроз се присъединяват към опитния „ловец" на легенди и алпинист Адам Палмър, за да разгадаят най-накрая мистерията на изгубената златна мина на Слумак.

Твърди се, че някъде дълбоко в планината Пит лейк, Британска Колумбия (Канада), е скрита златна жила за милиарди долари. Тази легенда се предава през поколенията над 150 години и описва поток в планината, покрит със злато: златната мина на Слумак.

OFFNews разговаря с Кру и Адам, които разказват какво е да си златотърсач в наши дни и заснемат поредицата "Проклятието на мъртвеца: Изгубеното испанско злато". Можете да я гледате всеки четвъртък по Viasat History. Премиерата е днес от 22 ч.

- Как се запалихте по легендата?

Кру Уилям

Кру: За мен това беше по-скоро предизвикателство, семейството ми обича съревнованията. И един ден бях в задния двор с чичо ми. Бях на около 13 години и казах, че ще направя нещо, че ще правя това, когато порасна, че ще правя онова, а той каза, ами, трябва да отидеш да търсиш онази златна мина там, а аз "каква златна мина?". Помислих си, че се шегува с мен, а после той започна да ми разказва за изгубената златна мина на езерото Пит.

Когато си на 13 години и ти кажат, че има изгубена златна мина, пълна със самородни късове с големината на орех, заради които хората се изгубват, това беше като предизвикателство, а аз бях нахакано дръзко хлапе. И това ми даде нещо, към което да насоча тази енергия и да я направя продуктивна. 

Адам: В началото просто четях книги. Наистина просто от любопитство. И това не е легенда, това е история. Така че за мен естественото развитие на това беше да започна да търся на място. 

- Ще разкажете ли историята за златната мина на Слумак?

Кру: Слумак е човек, който е бил качен на бесилото. С него се отнасяли, хм, меко казано несправедливо, той идвал в града с джобове, пълни със златни кюлчета, и никой не знаел откъде ги има. И така, той идвал в града, изхарчвал парите за уиски и жени, после изчезвал из гората и се връщал след няколко седмици отново с торби със злато. Хората се опитвали да го следят, опитвали се да го измамят, но никой не можел да разбере откъде има злато. За подробности трябва да гледате сериала, но в крайна сметка наистина го обесват. Той бил несправедливо осъден, дори не говорел езика. Но единственото, което направил, било да постави проклятие върху всеки, който намери златото му.

Много хора са изчезнали тук. Има стари гори, които дори не са били докосвани от човека. Има планини, ледници, ледени полета. Адам е велик водолаз - този човек може да се изкачи в планините, може да се спусне под водата, да се спусне под ледника. Така че сме събрали екипа и просто се опитваме да определим точните места и го правим чрез историята и изследванията. 150 и повече години история, ако трябва да сме точни. И да, ще го намерим, преди историята да стане на 200 години, гарантирам.

- Как се подготвихте за експедицията?

Адам: С дългогодишен опит. Подготовката е чрез опит, наистина, няма една правилна формула. Всеки има свой начин, а най-добрият начин да се подготвиш е да натрупаш опит. Как се подготвяте за преходи, ледници, планини? Ще разбереш веднага, ако не си подготвен. [смее се] Всичко се прави в базов лагер.  Стигаме до целта, стигаме до мястото, на което отиваме. И първото нещо, което правим, е да създадем базов лагер. Обикновено той е на склона на планината, на ледник. По принцип избираме безопасно място, защото не можеш да избереш всяко място. Заради лавини и падане на скални късове много пъти лагеруваме в средата на ледено поле. Друг път сме в езеро или гора, или на плато, заобиколени от мечки.

Кру: Или в полета с боровинки. 

- Имахте ли срещи с мечки?

Кру: Почти. Точно сега, на една от експедициите, бях супер болен и малко изнервен и тръгнах сам от лагера. Изкачвам се по един каменист участък, и гррр, просто намръщен като мечка, буквално, завивам зад ъгъла и заставам лице в лице с друга мечка. Казах си "Какво, по дяволите!?", но бях толкова ядосан, че ѝ изкрещях, пръснах малко лютив спрей във въздуха, не върху мечката, и после просто се измъкнах. Свикнеш с това там. В Британска Колумбия има повече мечки, отколкото хора. 

- Търсенето на златната жила на Слумак е опасно занимание, мнозина не са се върнали живи. Случи ли ви се нещо опасно по време на експедицията?

Въпросът е дали се случи нещо безопасно? [Смее се] Ще ви кажа, че на всяка крачка там може да си счупите глезена. Можеш да се подхлъзнеш и да си счупиш врата. Има дива природа, има непрестанно падане на скали, пукнатини. Навсякъде, където ни води Адам, е опасно. 

Адам: Аз ви пазя.

Кру: Да се измъкнем живи, това е важното. 

- Открихте ли злато?

Кру: В Британска Колумбия определено има злато. Откриваме злато, но въпросът не е там - а колко ще намериш. Не търсим прашинки. Нито малки самородни късчета, търсим жилата. Има причина това да е легенда. А аз обичам златото. Обичам предавания за търсене на злато. Обичам търсенето, обичам процеса, но това е загадка, в която има феноменално количество злато. Говорим за това, че някои от местните жители са правели куршуми от злато, което издълбавали от планината. Те са имали толкова много злато, че да правят куршуми от него. Това е нивото, което търсим. Така че за нас, по-специално за мен, да, докато не намерим този златен възел, няма да спрем. 

Снимки: Viasat History

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови