​Станишев: Европа не трябва да се страхува, това е целта на терористите

Президентът на ПЕС днес е домакин на лидерска среща на най-големите партии в ЕП, по негова идея ще има обща декларация​

Владимир Йончев 22 март 2016 в 15:11 5038 15

Сергей Станишев
Сергей Станишев

- Г-н Станишев, търся Ви в напрегнат момент, часове след взривовете в Брюксел. Най-напред - къде Ви заварвам? По времето на атентатите бяхте ли близо до местата на събитията?

- По време на взрива в метрото бях в Европейския парламент, който е съвсем близо до станцията на метрото. В момента съм в централата на ПЕС.

- Първият Ви коментар за ставащото в Брюксел?

- В тази ситуация е много важно да се покаже единство и да се направят необходимите действия да се гарантира сигурността на хората. След двете терористични атаки в Париж миналата година и това, което се случва днес в Брюксел, крайно належащо е много по-ефективно сътрудничество между службите на всички европейски страни. Трябва да сме наясно - този бич на нашето време - тероризмът, няма да си отиде след една или две атаки и след едно или две задържания на терористи. Трябва съвсем ново ниво на взаимодействие на службите. Това е единият аспект.

Другият аспект е да не се допусне това, което целят терористите. Те искат да разделят нашите общества, да подкопаят ценностите, в които вярваме - демокрацията, свободата, мирното съществуване на народите заедно в Европейските съюз. Това е чисто политически отговор.

- Това означава ли, че трябва да се откажем от част от свободата си? Сигурност срещу свобода ли е дилемата?

- Това е много лъжлива дилема. Всяка мярка ще предизвиква нова мярка. Не бива мерките за сигурност да са за сметка на основни свободи на хората. Макар че е трудно, възможно е намирането на разумен баланс между сигурността и свободите. Най-важното е взаимодействието между специалните служби. Всички разбираме, че в един многомилионен град, било то Брюксел, било която и да е столица или град, стопроцентови гаранции не могат да се постигнат. Днешните атаки на едно от най-строго охраняваните летища, каквото е това в Брюксел, показват, че стопроцентова сигурност не може да се постигне. Затова първо трябва да се вземат мерки най-вече по отношение на терористичните мрежи, по обмяната на информация и съвместните действия. Това не е характерно за службите, защото всяка служба има тенденцията да пази информацията за себе си. Но новата ситуация изисква нови подходи. Но пак повтарям - мерките за сигурност не могат да заместят политическия отговор. Защото основната цел на терористите е да всеят страх, всеки човек да почне да се озърта.

- Има коментари и те не са малко, че Европа сама е предизвикала атентатите си с прекалено толерантната си политика.

- Не съм съгласен с това. Ако визирате бежанската вълна - тя, разбира се, създава много предизвикателства за интеграцията на тези хора. Но както видяхме при атаките в Париж, става дума за хора, които отдавна, от няколко поколения са тук. Необходима е нова политика за интеграцията на хората, които имат различна култура и религия. Това изисква много време, но трябва да разберем и още нещо - не можеш да угодиш на тези, които просто не приемат начина на живот на Европейския съюз и неговите ценности. Не можеш да се водиш по техните цели, да ставаш заложник на техните цели.

- Не изисква ли и това политически отговор? Сегашната европейска политика не е в този дух. Точно обратното - осигурява възможността на хора, които не споделят европейските ценности да продължат да живеят според своите разбирания.

- Формирането на европейска обща политика е процес, защото става дума за много страни със свои специфики. Да, за съжаление решенията се вземат по-трудно. Но днешните атаки са доказателство, че трябва да има нова политика и то във всички аспекти - и по сигурността, и по интеграцията на хората, които са различни.

- Разкажете ни за атмосферата в Брюксел в момента. Бяха помолени депутатите от Европейския парламент да не напускат сградата. Има ли страх сред политиците?

- Всеки нормален човек в Брюксел е притеснен. Моят сътрудник в Европейския парламент беше в метрото и е излязъл от същата станция на метрото минути преди взрива. Никой не може да се чувства сигурен. Има засилено присъствие на полиция, жандармерия и военни пред гарите и пред основни институции, за да се предотврати евентуалното повторение.

- Допускате ли, че тези атентати ще доведат до възход на крайнодесни и ксенофобски партии. И в този смисъл - Вашата позиция, че е необходим политически отговор и засилване на взаимодействието между специалните служби, не е ли прекалено мека, за да удовлетвори желанията на обществото?

- С хората трябва да се говори честно. Ние живеем в света, такъв какъвто е. Той е много по-несигурен от света, в който сме свикнали да живеем. Естествено, че има среда точно за такива крайни политически сили. Те това експлоатират - страха на хората и тяхната несигурност. Тази теза е много лъжлива. В глобалния свят ти не можеш да спреш пътуването на милиони и милиони хора в името на имагинерна сигурност. Никой не може да се затвори със стени от този свят и да смята, че е абсолютно сигурен. Нужни са комплексни мерки. Днес сме домакини на среща на лидерите на четирите най-големи партии в Европейски парламент ЕНП, ПЕС, Либералите и Зелените. И в момента уточняваме с другите формации формирането на обща политическа позиция и обща декларация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!