Соня Маркова: Ще се боря за привличане на инвеститори в Благоевград и по-високи доходи

Ирина Иванова 22 март 2017 в 07:40 5817 0

Г-жо Маркова, явявате се като мажоритарен кандидат за Благоевград. Защо хората да предпочетат Вас пред опонентите Ви от партиите? Бихте ли разказали малко повече за себе си?

Родена съм и съм израснала в Петрич. Завърших специалност „Електроника“, но понастоящем работя в областта на търговията. Омъжена съм, имам син и дъщеря. 

Съмишленик и съучредител съм на политическа партия „Нормална държава“. След като съдът отказа регистрация на партията, на последния Национален съвет взехме решение да се явим мажоритарно. Имахме доста предложения от партии и коалиции, но решихме да сме честни към избирателя, който на референдум поиска мажоритарни избори. Беше по-лесно да се наредим в листи, но нямаше да можем да го обясним нито на себе си, нито на избирателите.
Моето предимство пред партийните кандидати е, че познавам проблемите на хората, защото съм сред тях. Разчитам на тези, които ме познават, пред чиито очи съм израснала и на тези, които искат промяна в цялата държава.

Кои са основните проблеми на региона Ви и как мислите, че те биха могли да бъдат решени? Бихте ли дали конкретни примери?

Нашият район е земеделски и можем да имаме сериозни успехи, ако планираме нещата. Много важно е и да се намерят пазари на земеделската продукция – в Европа, в Русия, у нас. Не е нужно да бягаме в чужбина, след като имаме такава хубава земя и богати традиции в земеделието. Условията на нашия район са прекрасни и за развитието на балнеоложкия и медицинския туризъм, защото наши съседи са Гърция, Македония, Сърбия. Турция също не е далече. Но за да имаме успехи, е необходима сериозната грижа на държавата. Хората сами не могат да се справят, трябва подкрепа.

В района ви попада Банско. На какво мнение сте - трябва ли да има втори лифт или не? Защо?

От гледна точка на развитие на туризма смятам, че не е нормално най-големият ски курорт в България да има един лифт и скиорите да чакат с часове. Така ще ги отпратим. Но разбирам и екозащитниците. Не бива изграждането на втората кабинка да е за сметка на природата. Затова моята позиция е, че съоръжението трябва да бъде изградено, но при напълно разрешени спорните точки в концесионния договор.

Как още може да се подобри туристическата услуга в района?

В планинския туризъм се наблюдава сериозен дисбаланс от гледна точка на сезонната заетост, в полза на интереса на туристите основно през зимата. Не бива за сметка на зимните спортове да пренебрегваме други видове планински активности като колоездене, пешеходен и еко туризъм. Районът е изключително благодатен. Трябват целенасочени усилия, с участието на община и държава, за удължаване на зимния сезон, който безспорно е най-силен. Хотелите няма как да издържат със сезон и заетост от два месеца годишно. Държава и община трябва да инвестират в развитие на конгресен туризъм, ловен туризъм, спа туризъм, пенсионерски туризъм, детски лагери и школи. 

Разбира се проблем е презастрояването в курортите, където има нужда от по-строги регулации. Необходими са инвестиции в инфраструктурата, и не на последно място – в реклама целогодишно, а не кампанийно.

Искате мажоритарна система. Как трябва да изглежда тя на българска почва?

Ние направихме нещо ново - създадохме мрежа от мажоритарни кандидати. Всеки от нас има своите местни задачи и цели, но главната ни задача като мрежа е промяната в Изборния кодекс към мажоритарни избори. Това поискаха тези 2,5 милиона души, които гласуваха на референдума. А промяната в изборната система е началото на справянето с всички останали проблеми. За да има адекватна съдебна, образователна, здравна и всякаква друга реформа, трябва управляващите да имат волята да я направят, а не да влизат в Парламента с идеята за един мандат да се облагодетелстват персонално. Тези избори ще бъдат нещо като тест за това, дали обществото е узряло да гласува за личности, а не за партии.

Как Вие бихте се борили за региона си, ако бъдете избрана, без подкрепата на партия?

Освен въвеждането на мажоритарния вот, което е първа задача, ще се боря за привличане на инвеститори и разкриване на работни места в региона, както и за осигуряване на здравеопазване и образование такива, каквито трябва да бъдат в една нормална държава.

В момента в страната ни се наблюдава политическа насилствена емиграция. Хората бягат, защото не могат да подсигурят в страната си нормални условия за живот за себе си и за своите деца и близки. Те нямат сигурност. Не може да ни убеждават непрекъснато, както предишните управляващи, че всичко е наред, а в същото време младите хора да емигрират, защото на заплата от 460 лева не се живее.

Личната ми амбиция е чрез законодателни промени да помогна за създаването на условия за добър стандарт на живот и повишаване на доходите. За да виждам региона и страната ни отново пълни с хора и живот. Подкрепете ме, като отбележите номер 22 в бюлетината, за да променим системата, която от години не помага, а пречи.

Материалът е публикуван съгласно договор от 13.03.2017 г. между Инициативен комитет за издигане кандидатурата на независимия кандидат Соня Спасова Маркова и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне на Соня Маркова по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови