Радан Кънев: Не отричаме постигнатото, но София има нужда от повече

Юлиана Ончева 08 октомври 2015 в 14:29 7267 10

Снимка БГНЕС - архив

Г-н Кънев, кметът и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова Ви призова да кажете как оценявате управлението на София до 2005 г.?

Прочетох този призив в OFFNews и честно казано не ми стана приятно. Защото 2004 – 2005 г. ние с госпожа Фандъкова бяхме заедно в пълното отрицание на модела "Софиянски" в Столична община. Аз съм започнал да се занимавам с политика през 2004 г. Нямах никакви съмнения, че започвам именно в ДСБ, защото в София тя се оформи като алтернатива на този модел. Категорично заявихме, че не приемаме начина, по който се управлява София, и с много остра конфронтация с тогавашното управление на Стефан Софиянски като кмет и на Антоан Николов като председател на Общинския съвет, нашите съветници излязоха в опозиция начело с днешния ни кандидат за кмет Вили Лилков. Аз нямаше да се запиша в тази партия, ако тя правеше компромиси с този модел. Това е нещо, което г-жа Фандъкова знае, защото в този период тя беше много близка до ДСБ - дали е била учредител на партията или не - нямам спомен, но със сигурност беше сред хората, които ни съветваха по образователни политики. Винаги сме ценили експертизата ѝ в тази посока.

Не Ви ли притесняват обаче упреците, че Вили Лилков е бил част от този модел за определен период?

Човек, който през първия си мандат като съветник излезе в опозиция на този модел, не може да търпи такова обвинение - той се идентифицира политически с излизането си в опозиция в Столичния общински съвет и по този начин стана един от безспорните лидери на общността на ДСБ в София. Какъвто беше тогава, такъв е и до днес. Напротив, за нас голяма тревога винаги е било, че от установяването на властта на ГЕРБ преди десет години в Столична община знакови лица от обкръжението на Антоан Николов така и си останаха дори и до ден днешен на ключови позиции в управлението. Аз мисля, че всеки може да види хората, преминали от "Гергьовден" към ГЕРБ, защото "Гергьовден" беше личната група на Антоан Николов в Общинския съвет, това го знаем всички.

Но аз не искам тук да се занимавам с анти ГЕРБ кампания - ГЕРБ за десет години постигна развитие в Столична община, а г-жа Фандъкова има своите лични постижения като кмет на София. Ние сме я подкрепяли през 2009 г., тя беше избрана с гласовете на десницата, в щаба ѝ имаше ключови фигури от СДС и ДСБ - от тогавашната синя коалиция, и многократно е получавала подкрепата ни, когато предложенията ѝ са били добри и са отговаряли на нашата програма. Убедени сме, че в момента София има нужда да направи повече, а не отричаме постигнатото.

Като че ли остана малко неясно защо не сте заедно на местните избори в София?

Ние сме достатъчно критични през последния мандат на Общинския съвет и много ясно сме заявявали от какво развитие градът има нужда. И то е в посока на много повече стратегическо мислене - за града като цялост, а не за неговите видими части. Аз се боя, че управлението на София напоследък прилича като подготовка за президентска кампания - градът се лустроса по такъв начин, че много да харесва на гостите от провинцията, но всъщност там, където софиянци реално живеем, движението напред е много малко.

Вие къде живеете?

Живея в Дървеница, но съм живял и в доста други квартали. Усещането на хората е, че кварталите са забравени, че от къщата им до метрото се стига много трудно, през тъмни, кални и опасни улици, и те не могат да се нарадват на тази наистина голяма придобивка на града, защото ги е страх да минат трите преки.

По тази причина ние смятаме, че има нужда от кмет и администрация, които да се погрижат за тези преки, които свързват мястото, в което живеем, дома, в който живеят децата ни, с основните и добре изградени и напудрени проекти на общината. Искаме град, който е светъл, а и сигурен.

Сигурността ли е най-големият проблем в София според вас? 

Големите проблеми са два. Единият е начинът, по който се харчи огромният бюджет на столицата. Убедени сме, че за толкова пари трябва да се постигне много повече. Защото бюджетът е наистина огромен и инвестиционната програма на София е равна на инвестиционните програми на всички министерства - без регионалното, взети заедно. Така че София разполага с изключително много пари, смятаме, че тези пари трябва да стигнат до отделния дом и до отделния квартал, а не да се изливат единствено в това, което гостите на столицата виждат. Не смятаме, че трябва парите на софиянци да се използват, за да се помпа националния рейтинг на столичния кмет. Пак казвам - прилича ми на президентска кампания това, което в момента се случва, а не на столична. 

Но при всяко положение аз искам да отбележа, че госпожа Фандъкова е силен кмет, безспорно силен кандидат на тези избори и тя ще бъде оценявана от хората единствено по това, което е постигнала. Те няма да слушат нашата критика, нито ще слушат това, което тя основателно или неоснователно отчита.  Аз четох много внимателно интервюто ѝ пред вашата медия. Направи ми впечатление, че много се говори за улици, малко се говори за хора. И мисля, че това е големият недостатък, но това е моят мотив да избера Вили Лилков. Все пак трябва да имаме предвид, че за нас политическият противник в София е БСП, не е ГЕРБ и никога не е бил. Ние не трябва да допускаме изборите да се превърнат в сблъсък единствено между десните формации. 

Задържането на БСП извън управлението на София е важно, а в случая имаме пред себе си уникален кандидат, който насажда омраза, надъхва страхове в гражданите на София. Много хора са имали подобни опасения за Ангел Джамбазки, но той прави изключително културна и умерена кампания. А кандидатът на левицата гради цялата си кампания върху страхове, разделяне и същевременно абсолютно никакви решения, нито едно градивно решение за Столична община. Освен може би гробищата да се превърнат в нейна атракция, което някак си е твърде зловеща ирония за една държава, която губи население. 

Реформаторският блок какво ще счита за успех на вота в София? 

Ще се борим за няколко районни кмета, имаме много силни кандидати. Няма в момента да отличавам хора, защото вярвам, че вотът е дълбоко мажоритарен и гражданите ще гласуват за хора, които познават. И за кметове, и за общински съветници, разчитаме на изключително силна листа, която ще се бори преференциално, ще се конкурира, всеки ще търси съкварталци. Тук отново ще сложим акцента върху кварталите на София, всеки ще търси близки хора, които предлагат истински решения за неговия квартал.

Както Лилков предлага истинските стратегически решения за целия град.

В челото на листата присъствието на Трайчо Трайков и Прошко Прошков един след друг е много силен знак и за нови лица, и за младост, и за много завидна експертиза в различни сфери. Така че ние ще търсим силно представяне, ще търсим дясно мнозинство на ГЕРБ и Реформаторски блок в рамките на Общинския съвет. И тъй като сме реалисти, ще търсим второ място и, ако наистина се представим силно, на което вярвам, че Вили Лилков е способен, евентуален втори тур срещу госпожа Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!