Мирчев: Гробищните паркове могат да станат туристическа атракция

ОFFNews 07 октомври 2015 в 15:31 2470 7

Снимка БГНЕС

Михаил Мирчев

Кандидатът на БСП за кмет на София Михаил Мирчев остро разкритикува социалната политика на настоящият кмет Йорданка Фандъкова.

На пресконференция той обясни, че отношението на общината към гробищата, спортът и образованието в София не е на нужното ниво.

"Обиколих вчера централни гробища. Там дърветата и храстите вероятно не са почиствани от много време. Не може така", заяви той.

Мирчев каза още, че охраната е слаба и проявите на вандализъм продължават. Според него при това положение не може управлението на града да твърди, че е добро и загрижено. Кандидатът за кмет подчерта още, че има големи проблеми и при траурните агенции. По думите му само една има нужните професионални сертификати.

Той изрази мнението си, че всичко това оставя у хората усещането, че са безпомощни и няма как да изпратят близките си подобаващо.

Мирчев разкритикува и идеята на общината да глобява хората, които не поддържат гробовете на близките им, защото "впрягаме каруцата пред коня". По думите му няма кой да глобява общината, че не си върши работата.

Той дори изрази мнението си, че гробищните паркове в София могат да станат туристическа атракция, както е в Париж и Виена например. Според него трябва да има и редовен градски транспорт, който да води към гробищата.

Кандидатът за кмет каза още, че с новия закон за образованието се "организирано разгражда образователната система". Според него това е "образователен погром над нацията". Той обясни, че това е било дело на "зъл гений", който е запушил устата на "уж патриотичните формации в парламента".

"Образованието се превръща в просвета, апотеоз на технократизма, а не на ценностното отношение. Учителят става педагогически специалист и така го приравняват към по-ниските рангове. Така техният авторитет допълнително ще бъде смазан", обясни Мирчев.

Той обясни, че обществените съвети към училищата решават най-важните неща. Според него те не са педагози, не са от родителското настоятелство, а са външни лица и това е "разграждащо".

Според Мирчев кметът може да бъде активен фактор в дейността на училищата.

Той разкритикува и отношението на Столична община към възможности за спорт в града. "Цял свят ни завиждаше за системата за спорт през 70-те и 80-те години. Всичко това беше разградено", заяви Мирчев.

Той заяви, че е важно в "Арена Армеец" да има повече спорт и по-малко "чалгаджийски концерти". Подчерта, че на метри от залата е комплекс "Червено знаме", който се руши.

"Такава полярност и небалансираност е абсурдна", заяви той.

Мирчев обясни, че е необяснимо защо софийския бюджет за спорт е 1 млн. лева, а варненският - 5 млн. лева.

"Като сметнете едните граждани като число към другите, за да догоним Варна софийският бюджет трябва да бъде увеличен 16 пъти", подчерта Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови