Мирчев: Гробищните паркове могат да станат туристическа атракция

ОFFNews Последна промяна на 07 октомври 2015 в 15:31 1514 7

Снимка БГНЕС

Михаил Мирчев

Кандидатът на БСП за кмет на София Михаил Мирчев остро разкритикува социалната политика на настоящият кмет Йорданка Фандъкова.

На пресконференция той обясни, че отношението на общината към гробищата, спортът и образованието в София не е на нужното ниво.

"Обиколих вчера централни гробища. Там дърветата и храстите вероятно не са почиствани от много време. Не може така", заяви той.

Мирчев каза още, че охраната е слаба и проявите на вандализъм продължават. Според него при това положение не може управлението на града да твърди, че е добро и загрижено. Кандидатът за кмет подчерта още, че има големи проблеми и при траурните агенции. По думите му само една има нужните професионални сертификати.

Той изрази мнението си, че всичко това оставя у хората усещането, че са безпомощни и няма как да изпратят близките си подобаващо.

Мирчев разкритикува и идеята на общината да глобява хората, които не поддържат гробовете на близките им, защото "впрягаме каруцата пред коня". По думите му няма кой да глобява общината, че не си върши работата.

Той дори изрази мнението си, че гробищните паркове в София могат да станат туристическа атракция, както е в Париж и Виена например. Според него трябва да има и редовен градски транспорт, който да води към гробищата.

Кандидатът за кмет каза още, че с новия закон за образованието се "организирано разгражда образователната система". Според него това е "образователен погром над нацията". Той обясни, че това е било дело на "зъл гений", който е запушил устата на "уж патриотичните формации в парламента".

"Образованието се превръща в просвета, апотеоз на технократизма, а не на ценностното отношение. Учителят става педагогически специалист и така го приравняват към по-ниските рангове. Така техният авторитет допълнително ще бъде смазан", обясни Мирчев.

Той обясни, че обществените съвети към училищата решават най-важните неща. Според него те не са педагози, не са от родителското настоятелство, а са външни лица и това е "разграждащо".

Според Мирчев кметът може да бъде активен фактор в дейността на училищата.

Той разкритикува и отношението на Столична община към възможности за спорт в града. "Цял свят ни завиждаше за системата за спорт през 70-те и 80-те години. Всичко това беше разградено", заяви Мирчев.

Той заяви, че е важно в "Арена Армеец" да има повече спорт и по-малко "чалгаджийски концерти". Подчерта, че на метри от залата е комплекс "Червено знаме", който се руши.

"Такава полярност и небалансираност е абсурдна", заяви той.

Мирчев обясни, че е необяснимо защо софийския бюджет за спорт е 1 млн. лева, а варненският - 5 млн. лева.

"Като сметнете едните граждани като число към другите, за да догоним Варна софийският бюджет трябва да бъде увеличен 16 пъти", подчерта Мирчев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2015 в 20:43

Този да не си е търсил парцел в гробищата?

08.10 2015 в 18:17

Тоя готви погребението на партията си БСП

08.10 2015 в 15:39

Мирчев е на път да отстрани Календерска от първото място по абсурдни изказвания. Мирчев излъга най-безочливо за басейна в едно училище. Директорката се обади, за да го опровергае. "Разграждащо" е присъствието на тоя човек в публичното пространство.

08.10 2015 в 14:51

Не това има предвид кандидатът за кмет. На гробища в Англия съм виждала как хората се разхождат, четат книги, стоят по пейките. Това е добре поддържан парк. Ние сме далеч от това мислене, просто сме възпитани по друг начин, за нас гробищата не са място за отмора. А буренаците са друга страна на нашия манталитет.

08.10 2015 в 08:45

А бе Мирчев, като си ходил на гробищата, що не си остана там бе, лейко куха?!

07.10 2015 в 21:18

Все съм чел тъпни по изборите, но комунделът изби рибата с гробищата. Тъпанар червен, хората, които ходят на гробищата скърбят и почитат близки и любими хора. Това ли ти е туристическата АТРАКЦИЯ??Да ги гледаш как плачат на гробовете?? Изчадие комунистическо, не знаеш що е скръб и що е загуба. Да пукнеш дано, ти е проклетата ти партия!)

07.10 2015 в 18:24

Този път комунистите извадиха най-противния кандидат откакто има избори в София. Жалка работа ....