Политолог: Китай източва ресурсите на Русия, има икономически интерес войната да продължи

Светослав Метанов 29 май 2024 в 20:15 7513 3

Евгени Кръстев.

Такъв тип военен конфликт като войната в Украйна дефакто не е имало от времената на Втората световна война. Това заяви журналистът и политолог Евгени Кръстев в поредния епизод на подкаста на OFFNews "Информация срещу дезинформацията".

Според него основната разлика в сравнение с локалните конфликти е в това, че съдържа в себе си голям геополитически заряд, което пречи войната между Русия и Украйна да бъде охарактеризирана като регионална.

"Тук не става въпрос просто за териториална претенция или претенция към самоопределението на някакъв тип население. От развитието и завършека на този конфликт ще зависи и бъдещето на геополитическата ситуация като цяло", коментира водещият на предаването "Пресечна точка" по Военния телевизионен канал.

Според Кръстев в момента основните геополитически актьори се опитват да усъвършенства системата на международните отношения при запазването на съществуващия фундамент, изграден след Втората световна война.

"Китай е по-скоро геоикономически актьор. Той заявява най-вече икономически интереси в различни региони по света. Това позициониране на страната може да обясни поведението на Пекин по отношение на войната в Украйна. Защото определено можем да говорим за едно последователно поведение от началото на конфликта до момента. Те просто се възползват от ситуацията. Поведението на Китай е последователно и до голяма степен ситуативно. Пекин не се опитва да промени случващото се, а се възползва от него. Виждат, че Русия вече няма европейските пазари за природни ресурси и ги изкупува на много ниски цени, по свой си начин източва Русия, а от друга страна използва платежоспособните пазари на запад където реализира продукцията си", обясни той.

Според Кръстев интересът на Китай в момента е сегашното положение на международните отношения да се запази такова максимално дълго време.

Анализаторът бе категоричен, че в момента информацията за случващото се на театъра на бойните действия в Украйна е много повече в сравнение с други предишни конфликти.

"Ако сравним с времето на Втората световна война, ще видим, че тогава е било възможно огромни армии да бъдат укривани. Всичко това се дължи на технологиите. Ако през ВСВ едната страна можеше да разположи 50-100 хилядна армия и другата страна можеше да разчита само на разузнаване без техническо обезпечаване, то сега всичко това се вижда от космоса - колко са, какво им е въоръжението. Променят се самите стратегии за водене на война", каза Евгени Кръстев.

Според него в следващия Европейски парламент е много вероятно да се увеличи броят на "глашатаите на Путин".

Кръстев посочи и че нагласите за създаването на независима от Израел палестинска държава срещат все по-силна подкрепа.

"Трябва обаче да се държи сметка и какво би представлявала една независима Палестина. Какви настроения би имало в нейното население, кои формации ще поемат управлението? Трябва да се внимава да не се появи втори Афганистан, защото не може да се създава нов инкубатор за терористи", каза той.

За повече подробности по изброените теми вижте видеото и се абонирайте за YouTube канала на OFFNews.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2550

    4

    alfakentavur

    30.05 2024 в 07:18

    Абе това рашистчетата като лъжете поне малко срам и мярка нямате ли?

    9342

    2

    Анализи

    29.05 2024 в 22:27

    Добро утро, това е ясно от началото на войната. Китай няма да се поколебае в удобен момент да завладее и руски територии. Глупакът путин води страната си към гибел.

    875

    1

    Constanza

    29.05 2024 в 21:00

    Това не беше ли съвсем очевидно?