Осветяваме агентите, пък който иска да ги назначава във властта

Не твърдя, че всички агенти са бандити, но голямата част са в схеми и корпоративни кръгове, казва Методи Андреев

Юлиана Ончева Последна промяна на 15 април 2015 в 16:45 7806 13

Промените в Закона за защита на класифицираната информация, внесен в парламента от депутата от ГЕРБ Методи Андреев, получи подкрепата на комисиите по вътрешна сигурност и за службите. Сред вносителите са Петър Славов, Мартин Димитров, Димитър Главчев и Цвета Караянчева. Андреев, който е бивш шеф на комисията по досиетата, отрича, че това е закон за лустрация. Целта на промените е информиран избор, твърди той в интервю за OFFNews

- Г-н Андреев, промените за получаване на достъп до класифицирана информация скрита форма на лустрация ли са?

- Няма нищо общо с лустрацията. Целта на тези промени е да бъдат оповестени хората в държавните служби, които са принадлежали към бившата Държавна сигурност и Румно, принципът е същият, който действа при депутатите, министрите, премиера, президента и т.н. Това не означава, че те няма да бъдат назначени на съответните постове или да получат достъп до класифицирана информация, а че фактът на принадлежността им ще стане публично известен. Оттук нататък решението за назначаването им е проблем на работодателя, въпросът е да има информиран избор преди назначението. Тоест - когато едно лице, независимо то какво е, тръгне да кандидатства за определена длъжност, за която се изисква проверка за достъп до някакво ниво – поверително, секретно или строго секретно, то преминава през процедура на проверка и отговаря на трийсетина въпроса. Досега никога не е бил задаван пряк въпрос лицето принадлежало ли е към служба за разузнаване и сигурност на Народна Република България. Смятам, че в момента да препотвърдим нашата евроатлантическа интеграция означава най-вече да отговорим на изискването за прозрачност и максимална информираност на този вид избор.

Вторият много важен момент е, че с промените даваме правото да се обжалват откази на ДКСИ пред ВАС. Сега такава възможност няма. 

- И каква е ползата за обществото от този закон - да научи имената на още ченгета?

- Да, в закона за класифицираната информация е заложена логиката, че трябва да са известни всички факти, чрез които може лицето може да бъде заставено да издаде информация. Принадлежността към службите на комунистическия режим е още един щрих. 

Но има и още нещо. Службите, които не искат да бъдат проверявани кадрите им за принадлежност към ДС и РУМНО, могат да назначават хора, родени след 1973 г., те не подлежат на такава проверка. Така ще бъдат стимулирани да назначават млади хора с чисто минало. 

- Тези промени засягат ли държавни агенции например?

- Да, разбира се. Отнасят се до всяка длъжност в държавната администрация, която изисква достъп до ниво на класифицирана информация. Може и президент да стане - имахме си държавен глава агент на ДС, но да бъде предварително оповестен на обществото. 

- Тоест - по естествен път да отпаднат ченгетата с власт?

- Е това е - понеже с тази практика на Конституционния съд и с Конституцията ни не може да има забрана за заемане на дадена длъжност. 

- Да видим един пример - избухна скандал около Изпълнителната агенция по лозата и виното, прием на проекти за милиони по европрограма започна и приключи за ден, шефът й Красимир Коев фигурира в публичното пространство като агент Зорге - кое според вас е по-важно за фирмите, които няма да получат пари за нови лозя? 

- Хубав пример, аз точно по тази процедура на Велики четвъртък внесох в парламента въпрос към министъра на земеделието. В България обаче няма законодателна база, чрез която обявените агенти на ДС и РУМНО да бъдат уволнени ад хок. Ако сега г-н Коев бъде уволнен, защото е агент Зорге, той ще осъди държавата.

При тая процедура знаете ли колко пари са източени - 34 млн. лева. Добра надница, нали? Представяте ли си с 34 млн. колко малки и средни лозари биха могли да подменят лозята си с нови. А в случая става дума за няколко фирми, които явно, че са били предварително известени, в момента, в който приемът на документи по програмата се е отворил, те са били с готови документи, знаели са и са чакали. Не крия желанието си да предизвикаме и вниманието на европейските институции, занимаващи се с подобен вид нарушения, защото това си е чиста проба източване. Но нека първо видим отговора на министъра на земеделието.

При всички случаи това не е редът, по който трябва да се отвори една европейска програма. Скандален случай, но аз не го свързвам с това, че Красимир Коев е агент Зорге. 

- Дадох този пример като връзка агент - скандал, промените, които внасяте, как ще помогнат срещу подобни случаи?

- Ако се предположи, че за поста шеф на ИАЛВ се изисква проверка според промените, които сега правим, Коев може би нямаше да бъде назначен, като стане ясно, че той е агент Зорге. Той щеше да бъде оповестен като такъв и можеше пак да заеме поста, но щеше да се знае и после да не се чудят хората защо така станала работата. Не казвам, разбира се, че някой не може да бъде бандит, ако не е бил агент на ДС или че всички агенти са бандити. Но голямата част са свързани предварително в схеми и корпоративни кръгове. Ето и този, който "загуби" тефтерите на Филип Златанов, също не беше случаен играч. Той бил експерт към ДАНС - значи е минавал проверка за класифицирана информация. Щеше да бъде оповестен като агент предварително, ако действаха сегашните промени. 

- А как могат да бъдат предотвратени съществуващите вече назначения на постове, които са свързани с корупция?

- Да, това е въпросът. Вече е факт, той няма нужда от доказване, че в по-голямата част от схемите за източване, са вързани бивши ченгета, а и настоящи. Лустрацията трябва да бъде насочена към корупцията. Да бъде обогатен арсенала с който боравим за борба с тежката корупция. 

- Как?

- Най-вероятно между първо и второ четене на промените в Закона за защита на класифицираната информация ще бъдат вкарани допълнителни текстове. В тоя закон има една много деликатна тема, която остава встрани от публичния интерес. Така наречената индустриална сигурност, проверка по тази линия. Има закрити обществени поръчки, те не се обявяват по общия ред. Канят се определени фирми, които трябва да имат достъп до класифицирана информация. Фирми за строителство, реконструкция, доставки, въоръжаване, различни сектори. Тук може да се допълни арсенала от въпросите за проверка. Да питаме дали някои от собствениците или управители фигурира в списъка на кредитните милионери, дали са били в борда на фалирала банка, дали са участвали в заменки след 1997 г., дали са имали фирма, продадена на някой ром с огромни данъчни задължения, дали протичат в информационната система за контрабандни канали - има достатъчно информация в архивите на МВР. 

- А ако фирмата не плаща редовно заплати и осигуровки на служителите си?

- И това е предвидено да бъде записано - дали шеф или собственик е участвал във фирма, която не плаща данъци и осигуровки. 

- Тези промени само за закритите обществени поръчки ли се отнасят?

- Те са най-интересните, а и говорим за проверка за достъп до класифицирана информация. Трябва да е чист бизнесмен, не става дума само бил ли е или не агент на бившите служби, а и заменял ли е гора в Трън примерно за земя на първа линия в някой черноморски курорт. 

Ето ако се върнем на примера с Коев - ако той с фирма кандидатства за такава поръчка, скандалът в ИАЛВ ще бъде негов голям минус. Защото говори за обвързаност към фирми, които са били облагодетелствани. 

- А за другите обществени поръчки няма такива изисквания, защо?

- Искаме да вкараме тези изисквания, но когато се гласува Закона за обществените поръчки. Но той още не е влязъл в парламента. Имам още по-радикална идея, но не знам дали може да стане у нас. Става дума за т.нар. "платинени регистри" на фирми. Всяка компания, включена в този списък, не би трябвало да има никакви проблеми нито с банки, нито с обществени поръчки на държавата и общините. Ако не отговаря на критериите, не може да получи такива поръчки, както и за еврофондове. 

- Да не се окаже, че няма кой да изпълнява обществени поръчки?

- Ако се окаже така, значи държавата е пропита от корупция. Но критериите трябва да се вкарват в отделните закони. Надявам се хората и фирмите, които ще бъдат засегнати от промените сега, както и по-късно в ЗОП, да бъдат малко. Но държавата трябва да се бори с феномена българска корупция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.04 2015 в 10:25

"който иска". Ей, човече втори мандат в ГЕРБ няма да видиш. Борисов иска. Ма и не само той. Ти какво, на много син ли ще се правиш. Синьото в ГЕРБ е препрано.

16.04 2015 в 08:34

Ама в Герб има най-много доносници беееее. Това е самата едновремешна милиция. Сега децата на най-големите доносници са областни управители и кметове.

16.04 2015 в 07:51

Всички досиета на площада за 1 месец - който ще чете да чете = после се палят и край !!! 25 години стигат - аман от доносници и агенти = няма отърване. Все един ден темата трябва да приключи.

16.04 2015 в 00:43

Че Държавна сигурност не е стока, знае се!
Но толкова години след промените продължава тъпо да се припява на уловката на БКП, че столетницата е " света вода ненапита", а злосторникът са само сътрудниците на ДС, най-ниското ниво, дори не щатният апарат! Че ДС е отговорна за миналото!
ДС отдавна я няма. Но БСП, наследницата на БКП, си и на мястото .Тя наследи непокътната структура на БКП ,като банка от хора,от кадри, заедно с Номенклатурния й списък на актива .
Именно лицата от този Номенклатурен списък, който нагло и необезпокоявано си седи в архива на ЦК на БКП, не с псевдоними, а със точните имена, биографии и заслуги пред партията, забъркаха и продължават да бъркат "българския демократичен казан".
Защо уважаемият г. Андреев не инициира закон за разкриването на този Номенклатурен списък на ЦК на БКП? В него,кой какъв е и какво е дробил, спор няма! За да се види, че от там са се пръкнали купища от сегашните напети банкери,индустриалци, земеделски богаташи,и прочие . Или "бизнесменската" им рода!
Това е истината! Там е заровено кучето!
И още нещо,защо не разкрият имената на потърпевшите от ДС и партийните мероприятия хора? Досиетата стоят непокътнати в архива на комисия по досиетата. Защото от тези досиета ще се видят, кои са истинските поборници за свобода и демокрация . А не сегашните пръцковци, които в миналото до един са се снишавали.
Защо не се разкрият т.н. „Литерни книги“ на ДС . Има ги за всички,заводи,фабрики ,учреждения,ТКЗС ,ведомства, органицации ,за всеки колектив в миналого из България...Там е цялата оперативна информация и разработки на ДС „по места“.
И друго.При комисията по досиетата има картотека на истинските агенти, отбелязани само с псевдоними. Какво да правим с нея.За нея от "познавачите" дума не се обелва! Да продължаваме да й се наслаждаме !? А псевдонимите да си играят хорото?!
Марин Константинов

16.04 2015 в 00:07

абе нема ли да отворите досиетата на поповете пратени по света да шпионират имигрантите от преди 10 ноември 1989 г. Таков има в Чикаго поп Валентин

15.04 2015 в 18:12

Не пипайте Красимир Коев - агент Зорге, той е мой човек и проверен кадър, носеше саковете на Миро Мършата! Не знам какво е имало в тях. Голяма работа 34 милиона наредил, на който трябва... Най много да ни спрат земеделските субсидии.

15.04 2015 в 18:10

Те агентите като гоце буда и павел вече нямат досиета. Да не са овце че ще си ги държат при другите. Води се че след кабинета наОрешарски настоящия е втория в който няма дс агенти.

15.04 2015 в 18:06

ТОЯ СИГУР ША ГО ИЗКАРАТ В СПИСЪКА НА ПЕДЕРАСТИТЕ!!!

15.04 2015 в 18:03

Нема ли кой да прибере ТОВА ИЗКОПАЕМО!!!!

15.04 2015 в 17:35

Абе, к'во стана с оная Борислава, на която уж й бръкнали в пликчетата и я осквернили? Тая тема що така извенъж я зарязахте?