Михаела Маевска и Нели Ангелова канят на 'Нестле за Живей активно!'

OFFNews 29 юли 2022 в 12:53 18485 0

Михаела Маевска

Снимка БГНЕС

Михаела Маевска

Нели Ангелова – мениджър Комуникации на Нестле за Югоизточен пазар (България, Румъния, Сърбия, Хърватска, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония)

- Г-жо Ангелова, за 17-та поредна година Нестле е посланик на философията за активен живот и след броени дни Варна ще бъде домакин на “Нестле за Живей активно!” Плаж 2022. Как едно такова събитие има потенциала да променя и образова?

- Историята на „Нестле за Живей Активно!” започва в далечната 2006 година със символичен марш на 2000 човека от „пилоните“ пред НДК и оттогава до днес стотици хиляди души се присъединяват към различните по-големина събития и турнири, които са част от годишния ни календар и обхващат все повече градове в страната. Това лавинообразно нарастване на инициативата, подобно на снежна топка, която се превръща постепенно във все по-голям снежен човек е, бих казала, в сърцето не само на инициативата, но и на всеки от нас, които сме част от нея. И затова ние казваме, че “Нестле за Живей активно!” не е събитие, а национално движение, което ден след ден, стъпка по стъпка допринася всеки един от нас да променя навиците си към по-добро и заедно да даваме отпор на заседналостта – пред компютъра, телевизора или в сърцата ни.

- Активният живот ни прави по-целенасочени и в други аспекти, освен грижата за тялото - как според Вас се отразява на работата, хъса и мотивацията?

- Упоритост, постоянство и радост, предизвикана от адреналина, че случваш нещо, в което вярваш и се припознаваш, са основните съставки за постигане на успех, особено ако са добре гарнирани с режим на постоянно „отворени антени“ към всичко, което ни заобикаля и способност да се адаптираме към една постоянно променяща се среда. А когато това, което те движи е добро не само за теб или малка група от хора, но и за цялото общество, няма как мотивацията да не се увеличи многократно и работата да не те зарежда постоянно.

- Каква е посоката на развитие за семейството на Нестле в сферата на социалната отговорност - към какво активно гледате напред?

- За нас като компания инициативата „Нестле за Живей Активно!" има специално място, България е единствената страна, която случва нещо подобно в такъв мащаб, затова продължаваме все по-активно да я надграждаме като отворените ни антени работят в посока да бъдем още по-близо до всички млади родители, които имат нужда от протегната ръка, съвет и идея как да създадат трайни здравословни навици у своите деца не само като активно движение и общуване, но и в областта на храненето. Другата сфера, в която сме изключително активни и то с действия, защото това е нашия Нестле прочит на социалната отговорност като глагол, а не като прилагателно, е постигането на нулев въглероден отпечатък от нашата дейност. Работим с голямо желание и в тази посока и освен устойчивите ни политики във всяка сфера на дейността ни, вече случваме и кампании като „Залесяваме активно“, през които успяхме да увлечем младите хора и заедно засаждаме дръвчета. Започнахме от София със 7000 фиданки, които до края на годината ще станат 10 000 и това е само началото.

Михаела Маевска - олимпийската медалистка и многократна шампионка по художествена гимнастика, понастоящем треньор на националния ансамбъл по художествена гимнастика

- Михаела, Вие сте спортист с изключителни постижения, бяхте капитан на ансамбъла, спечелил медали на олимпиадата в Рио през 2016-та, какво Ви мотивира лично да се ангажирате с каузата на „Нестле за Живей активно!”

- Въпреки че се включвам лично за първи път в инициативата, аз я следя отдавна и винаги съм я възприемала като своеобразна олимпиада за непрофесионалисти, защото „Нестле за Живей активно!“ носи този олимпийски дух, според който важното е участието, а не победата, важни са приятелството, честната игра и желанието да бъдеш активен. Затова много се развълнувах, че това лято ще бъда активен участник в инициативата и ще мога лично да усетя този спортен хъс и адреналин, който зарежда и повдига духа. Аз лично като професионалист, който цял живот се е занимавал със спорт, най-добре знам колко е важно едновременно за тялото и за духа човек да прави всекидневно движение. Затова искам да покажа на хората, че наистина трябва да намираме време да се движим, да живеем активно и да изразходваме по някоя друга калория всекидневно.

- Липсата на време се посочва като най-честа причина да не се занимаваме със спорт, има ли рецепта как да превърнем активността и движението в ежедневна практика и да се мотивираме дългосрочно?

- Аз също съм от хората, които нямат време и откакто съм треньор, а не активен състезател, и движението ми драстично намаля, дори имаше период, в който изобщо го нямаше, но след един такъв период на застой усетих разликата, усетих как се изморявам повече и имам все по-малко енергия и хъс да случвам нещата и драстично промених ритъма си като направих най-простата първа стъпка – замених колата с ходене пеша. Ще кажете, че се губи време – нищо подобно – това време е може би най-продуктивната част от деня ми, защото тогава си подреждам всичко в главата, идват ми идеи и ставам в пъти по-ефективна. Всичко е въпрос на организация и почнеш ли веднъж няма да искаш да спреш.

- Кои са любимите ви летни активности, за които не е необходима подготовка, но ви държат във форма?

- За мен най-подходящото лятно занимание е плуването - това е спорт, който би трябвало всеки един от нас да практикува, защото той е и здраве. Но има и много други приятни летни форми на движение и забавление едновременно – плажни игри, отборни игри на открито, танците също са страхотен метод да се движиш и да пееш – буквално!

- Вие лично как ще участвате в лятното издание на „Нестле за Живей Активно! Плаж 2022“ и как бихте мотивирали хората да се присъединят?

- Аз ще се включа с неповторимия Алфредо Торес, като за мен също ще е предизвикателство да се впиша в неговите неуморни танци. След което ще покажем с едно от моите момичета малко художествена гимнастика с топки и ленти и накрая ще завършим с волейболен мач, в който ще се включат и други големи спортисти. Елате да се забавляваме на първо място и няма да усетите как времето ще мине, а вие ще се изгорили няколко калории.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!