Бил Браудър: Само победа на Украйна ще свали Путин. В Русия ще му простят зверствата и глада, но не и загубата

Всеки ден господарят на Кремъл печели по 1 милиард долара от нефт и газ и харчи по 1 милиард за убийството на украинци

Ксения Соколянская, Настоящее время 28 юни 2022 в 14:47 11907 3

Бил Браудър

Снимка billbrowder.com

Бил Браудър

Бил Браудър е основател на фонда Hermitage Capital, който в продължение на години инвестираше в руската икономика и инициатор на закона "Магнитски". Най-големият чуждестранен инвеститор в Русия до 2005 година. След приемането на закона беше принуден да ограничи дейността си в Русия. Москва повдигна и няколко криминални обвинения срещу Браудър, който минава за един от най-твърдите противници на Путин. От години лобира в САЩ и други страни за приемането на закона "Магнитски", който забранява на високопоставени руски служители и хора, свързани с Кремъл да влизат в западни страни, а също така замразяват активите им в чужбина. В интервю на журналистката Ксения Соколянская за „Настоящее время“ Браудър разказа как срещу него е подготвян опит за покушение в Давос, вероятно от служители на руското разузнаване с руски дипломатически паспорти. Нарича войната, започната от Путин в Украйна, „война на отчаяние“ и казва, че всички пари, които Русия сега печели от продажбата на нефт и газ, отиват за войната – около милиард долара на ден:

- Към днешна дата инициираният от вас „Акт Магнитски“ вече е приет в 34 страни по света. И очевидно Чехия може да стане 35-ата ...

- Да, по-скоро да. Обикновено, когато се занимавам със „закона Магнитски“, ние се опитваме да убеждаваме членовете на парламента да повлияят на правителството, така че законът да бъде приет. Но в уникалния случай на Чешката република е обратно, ние работим с правителство, което иска да убеди парламента и разбира се е много по-лесно. Чешкият външен министър Липавски е дългогодишен приятел и поддръжник на движението Магнитски и работи усилено, за да го осъществи.

- Но на Чехия й отне доста време, за да приеме този закон, не мислите ли?

- На всяка една страна и трябваше много време. Сергей Магнитски беше убит през 2009 г. САЩ приеха закона „Магнитски“ през 2012 г., канадците го направиха през 2017 г., британците през 2018 г., а Европейският съюз през 2020 г. На този етап аз просто продължавам борбата си - където мога, с всички възможни средства.

Юристът на Firestone Duncan Сергей Магнитски (той предоставя услуги на Hermitage Capital, докато фондът работи в Русия) беше арестуван в Москва през 2008 г. и почина заради това, че умишлено не му беше предоставена медицинска помощ в затвора. На Запад арестът и смъртта на Магнитски са свързвани с работата му за разобличаване на корупционни схеми за възстановяване на данъци, организирани съвместно от руски служители и силоваци с цел присвояване на бюджетни средства. Руските власти отричат това и смятат, че самият Магнитски е замесен в данъчни машинации.

След смъртта на Магнитски, Браудър и няколко други негови сътрудници започват да лобират за приемането на закона „Магнитски“ в различни страни. Той забранява влизането в страната на хора, замесени в смъртта на адвоката и нарушаването на човешките права в Русия, и позволява изземване на имуществото им. Сега под действието на този закон в Съединените щати се намират главният прокурор на Руската федерация Юрий Чайка и синът му Артьом, както и 60 други бивши и настоящи служители, съдии и служители на Федералната служба по изпълнение на наказанията. Подобни списъци действат в Канада, Обединеното кралство и много страни от ЕС.

През 2013 г., малко след като Браудър започва да лобира за "закона Магнитски" в САЩ, Тверският съд в Москва осъди инвеститора задочно на девет години затвор по дело за укриване на данъци. Освен това в Русия беше образувано дело срещу Браудър за завземване на активите на няколко големи руски предприятия, умишлен фалит на компании и незаконно придобиване на акции на Газпром. Той е обвинен и в организиране на престъпна група.

- Правилно ли разбирам, че всяка страна има свои причини да се съпротивлява или обратното, да се съгласява с приемането на закона „Магнитски“?

- Абсолютно. Например, британците подкрепиха приемането на „Магнитски малко след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри. Европейският съюз го прие заради отравянето на Алексей Навални. В Чехия вратите бяха отворени, очевидно заради войната в Украйна.

- Прочетох статия за трудностите, с които сте се сблъсквали, докато лобирате за закона „Магнитски“ в Южна Африка. Смятате ли, че причината е, в това, че Южна Африка подкрепя руската инвазия в Украйна? Или има някакви други причини?

- Правителството на Южна Африка, Африканският национален конгрес - основната управляваща партия, те имат някакви напълно необясними симпатии към Владимир Путин.

- Лично към него ли?

- Не знам. Вероятно това не е толкова лична привързаност, а някакво странно историческо нещо. Съветският съюз подкрепяше Африканския национален конгрес и сега по някакъв начин съвременната Южна Африка вярва, че трябва да подкрепя клептократичния фашизъм на Путин. Въпреки че Путин няма нищо общо с причините, поради които Съветският съюз подкрепяше Африканския национален конгрес в миналото.

- Тази подкрепа ми се струва странна по ред причини. Знаем, че заради войната в Украйна светът може да очаква ужасен глад. И на първо място, това ще засегне най-вече повечето африкански страни. Нима това не е важно?

- Е, оказва се, че е така. Мисля, че ако Русия продължи да задържа украинското зърно... Вижте, Русия и Украйна доставят около 40% от световното зърно. Ако това зърно остане заграбено, в Африка ще има масов глад. И броят на смъртните случаи в Африка ще бъде в пъти по-голям от смъртните случаи от обстрела в Украйна. А що се отнася до това, че африканските страни подкрепят Русия - те подкрепят собствената си смърт. В Америка има израз: „Пуйката да гласува за Деня на благодарността.“ Безсмислено е.

- След като станахте "враг на Путин" и срещу вас бяха заведени няколко дела в Русия, има ли много места по света, които се опитвате да избягвате от съображения за сигурност?

- По принцип това е на болшинството места. Тъй като говорим за това, доскоро не се чувствах в безопасност, идвайки в Чехия. И само нашите отношения с Ян Липавски, министъра на външните работи, който направи така, че чешкото правителство да гарантира моята безопасност тук, само благодарение на това успях да дойда.

- Смятате ли, че отношенията между Чехия и Русия се променят сега?

- Ясно е, че новото правителство на Чешката република е много твърдо спрямо Путин и неговата военна агресия. Но в същото време тук има президент, който много години открито се възхищава на Путин и той все още заема поста си.

- Разказахте история от последната среща на върха в Давос, когато сте разбрали, че срещу вас се готви заговор в Швейцария. Какво се случи?

- Това беше през януари 2020 г., точно преди началото на пандемията от коронавирус. Обадиха ми се от британската служба за сигурност. Има звено, което се занимава с борбата с тероризма и заплахите срещу различни високопоставени лица. И те ми се обадиха и казаха, че техните партньори в Швейцария са съобщили за опит за покушение срещу мен в Давос.

- Искали са да ви убият?

- Да, подготвяло се е убийството ми. Оказа се, че много преди форума в Давос са се появили двама руски граждани. А Давос е много малък град, където всички се познават. И местният полицай просто се е приближил към тези хора и им казал: "Здравейте, а вие кои сте и какво правите тук? Забелязахме, че често идвате тук." И те отговорили: „Ние сме просто туристи от Русия, водопроводчици“. И когато ги помолили да покажат документите си, извадили дипломатически паспорти и поискали да бъдат освободени. И напуснали страната много бързо.

- Какво почувствахте тогава?

- Е, не ми беше хубаво, разбира се.

- За първи път ли научавахте за готвено покушение?

- Не. Много пъти съм бил заплашван. Всъщност имаше още един инцидент в Давос, през далечната 2014 г., мисля. Дмитрий Медведев, който тогава беше министър-председател, разговаряше „оф дъ рекърд“ (без запис, неофициално, б. р.) с журналисти, които му задаваха различни въпроси за Русия. И го попитаха за убийството на Сергей Магнитски. И той каза: „Жалко, че Сергей Магнитски е мъртъв, а Бил Браудър все още е жив“.

- Кажете, а това отношение на Владимир Путин към вас - винаги нещо лично ли е? Помислих си за това, когато видях заглавието на новата ви книга "Да преживееш гнева на Владимир Путин". Всичко, което се случва е мъст и вендета ли?

- Владимир Путин е малко озлобено човече. Не знам какво е ставало с него в миналото, може би всеки ден са го пердашили като дете. Там трябва да има някаква ужасна травма. И сега счита, че всички са против него, а всекиго, който дръзне да му се противопостави, го възприема като личен враг. А аз го направих със закона „Магнитски“. Оттогава му се появи много лична цел – да ме унищожи.

- А Украйна за Путин? Също личен въпрос ли е?

- Не мисля, че е лично. Струва ми се, че в случая с Украйна всичко е малко по-различно. Не мисля, че има нещо общо с разширяването на НАТО или желанието на Украйна да се присъедини към Европейския съюз. Мисля, че това, което се случва в Украйна, се дължи на факта, че той просто има нужда от война - за да разсее хората на Русия.

- Да отвлече вниманието им от себе си?

- Да. През последните 22 години той открадна толкова много пари от гражданите си, че трябва да се направи нещо, което да ги отвлече от този факт. Мисля, че това е война на отчаяние.

- Колко пари е откраднал? Знаем, че през 2008 г. ставаше въпрос за около 230 милиона долара, а сега?

- Вече успяхме да докажем, че Путин и хора от обкръжението му са откраднали 232 милиарда долара и са ги изтеглили през естонската Danske bank. И вярвам, че ако се вгледаме внимателно в Райфайзенбанк във Виена, Credit Suisse, UBS, Deutsche bank и други банки, вероятно ще открием около трилион долара, които Путин и хиляда хора около него са откраднали през времето, откакто той е на власт.

- И неговият пай е най-голям?

- Мисля, че личното му състояние е около 200 милиарда долара.

- А как считате, дали харчи от личните си пари за войната? Или си има достатъчно други източници, за да захранва своята военна машина?

- Разбира се, много от парите вече са замразени, например активите на Централната банка на Руската федерация. И вероятно много от офшорните му пари също. Но в момента той не се нуждае от тях. Защото всеки ден Русия печели един милиард долара от продажба на петрол и газ. Виждал съм изчисления, че тази година Русия ще получи 283 милиарда долара от продажбата на енергийни ресурси. Следователно той чудесно ще финансира войната си със средства, спечелени по честен начин. Легитимни в смисъл, че са получени от нефт и газ.

- Значи смятате, че тази война ще приключи едва когато руското правителство спре да получава пари от продажбата на петрол и газ?

– Смятам, че Путин и Русия могат да продължат тази война до безкрайност, ако всички ние не променим отношението си към използването на енергийни ресурси от Русия. Единственото друго нещо, което би могло да спаси нас и, разбира се, украинците, е рязък спад на цените на петрола. И ми се струва, че има голяма вероятност това да се случи. Тези луди цени на петрола оказват невероятен финансов натиск върху много хора, които не са мислили за спестяване преди. Например американците се отказват от личните автомобили. И това е само един от примерите.

- В едно от интервютата ви говорите за списъка на Forbes: „Когато погледнете списъка на най-богатите хора според Forbes, половината от всички тези пари не принадлежат на тях, те принадлежат на Владимир Путин“. Обяснете, моля ви, какво означава това.

- Вижте, през 2003 г. Путин арестува най-богатия човек в Русия – Михаил Ходорковски. Тогава всички си помислиха: „Е, как може да бъде арестуван такъв богат човек? След пет минути ще бъде освободен“. Но те не го пуснаха, а му устроиха показен процес над него под дулата на телевизионните камери, така че всички да видят най-богатия човек в Русия, седнал в клетка. И всички руски олигарси видяха това и си казаха: "Ето един човек, който е много по-умен, много по-богат от нас и много по-влиятелен - но той е зад решетките. Как да направим така, че да не сме на негово място?"

И те отидоха при Путин и го попитаха какво трябва да направят, за да не влязат и те в затвора. И Путин им каза: „50 процента“. И в този момент Путин стана най-богатият човек в света. Затова, когато видите олигарх със състояние от, да речем, 20 милиарда долара, 10 от тях принадлежат на Владимир Путин.


- Разбирам, че сега е много трудно да си спомняме за края на миналата година и за всички предупреждения, които западните разузнавания правеха. Но вие лично вярвахте ли тогава, че тази кървава пълноценна война в центъра на Европа наистина може да започне?

- Аз винаги съм вярвал, че Путин е способен на всичко. Но не съм мислил, че той ще организира пълноценна война, ще хвърли маската и ще бъде просто себе си, онзи Владимир Путин, който изпрати руски войници в руски униформи да се бият в Украйна. Защо не мислех така - защото до този момент той никога не е правил нещо, което да не може да бъде правдоподобно отречено.

С други думи, когато той нахлу в Грузия, тя беше виновна. Когато той прибра Крим, бяха "малките зелени човечета". Когато свали MH17, те бяха "украинците".

Когато някой се намеси в американските избори, той също беше „ни при чом“. Винаги си имаше оправдание, винаги правеше някакви сложни ходове. И да започнеш тази война, една напълно неприкрита война, която не може да бъде отречена - това никога досега не се е случвало в неговия modus operandi. Затова си мислех, че блъфира, и бях изумен, когато все пак го направи.

- Но сега Путин също има обяснение. Той казва, че е бил "принуден".

- Не разбирам кой го е принудил да изнасилва жени в Буча или да отвлече 300 000 деца.

- Е, той говори, че такива работи не е имало.

- Никой не го е накарал да убие 20 хиляди души в Мариупол. Никой не би могъл да го принуди към подобни зверства.
"Палещото слънце, жегата, труповете се разлагат много силно." История за антихигиеничните условия в Мариупол

- Знаете ли, това винаги ме е изумявало. По-точно, аз никога не съм разбирала как изобщо е възможно да се договориш нещо с такъв човек? Всички се опитват да бъдат много дипломатични и казват: „Вижте, това е нашият свят, той работи така и работи по тези принципи“. Ама на него му е все едно!

- Точно така е. И следователно има само един начин за взаимодействие с такива хора - както с бандити. Единственото нещо, Путин уважава, е тежък ботуш върху гърлото му. Всъщност ние сме много по-силни от него. И само, ако започнем да му демонстрираме тази сила, той много бързо ще да каже: „Добре, добре, сега разбрах къде минава границата.“

- Т.е. вие предполагате, че е способен да даде на заден?

- Е, не по собствена воля, разбира се. Но според мен той е много прагматичен човек. И ако види, че сме сплотени и готови да се защитаваме, ако му се озъбим... Виждате ли, той е просто бандит. Сега той пъчи гърди и се опитва да ни изплаши и да се прави на мъж. Най-лошото, което можем да направим, е да се уплашим и да се подчиним, защото в действителност той е слабак.

- Мислите ли, че Путин осъзнава, че сега много страни се обединяват срещу него? И как би могъл да се чувства?

- Той е много зле. Лошо му е, защото активите на Централната банка са замразени. Лошо му е, защото личните му пари в офшорки са замразени – както са замразени средствата на олигарсите. Но в същото време той смята, че това не е завинаги. Той вярва, че сме толкова цинични, а нашата демокрация е толкова уязвима, че в крайна сметка на власт ще дойдат нови лидери, които може да вдигнат санкциите. Той се надява, че след пет години ще сме толкова уморени от тази война и толкова нетърпеливи да се върнем към нормалния си живот, че ще сме готови на всичко. Така че от негова гледна точка ситуацията не е идеална, но управляема.

- Още ли се радва, че е започнал всичко това?

- Той отприщи тази война с конкретната цел да остане на власт. И се получи, рейтингите му скочиха до небето, но като допълнителна полза той се отърва от всички независими медии, унищожи социалните мрежи, изгони от страната интелигенцията, която беше критична към него. И в крайна сметка той получи абсолютно тоталитарен режим, така че в общи линии за него това е победа.

- Какви трябва да бъдат следващите стъпки в тази обща борба срещу Владимир Путин?

- Най-важното нещо в момента е военната подкрепа. Досега дадохме на Зеленски достатъчно оръжия за да не изгуби войната, но не сме му дали достатъчно, за да я спечели. Украинците воюват по-добре от руските войници, те са много по-целеустремени. Но за да прогонят армията на Путин от страната си, те се нуждаят от повече оръжия.

- Значи първата стъпка е да помогнем на Украйна да спечели войната с Русия?

- Ако помогнем на Украйна да спечели, всичко останало ще си дойде на мястото. Хората в Русия могат да търпят всякакви зверства, когато става дума за правата на човека, но няма да търпят лидер, който е загубил.

- И разбира се, санкционният натиск от своя страна трябва да продължи?

- Да, този натиск помага много, но натискаме само наполовина. Ние ограничихме достъпа до спестяванията, но не ограничихме приходите на Кремъл. И докато продължаваме да купуваме руски петрол и руски газ и да им прехвърляме по милиард на ден, Путин ще има пари да продължава войната.

- Сега той получава точно толкова, колкото му трябва, за да се бие?

- Той прави милиард на ден от петрол и газ и харчи милиард на ден за убива украинците.

- Последното нещо, за което исках да попитам, е съдбата на Владимир Кара-Мурза. Сега Владимир е арестуван. И не се съмнявам, че той е знаел отлично, че това ще се случи. Защо реши да им позволи да го арестуват?

- Това е много трудно за обяснение. С него бяхме заедно няколко дни преди да бъде арестуван. И тогава в Лондон го помолих да не ходи. Но той каза: "Трябва да отида в Русия. Аз съм политик. Опитвам се да се боря с тази диктатура. Как мога да се надявам, че и моите поддръжници ще се борят с нея, ако се страхувам да се върна в родната си страна?" И той се върна.

- Значи той направи същото, което направи Навални?

- Това е акт на невероятна смелост, идеализъм. Но лично на мен ми е страшно неприятно, че е там, че е в затвора. И тук, в Министерството на външните работи на Чешката република, говорих много на самия министър и неговото обкръжение само за това, че трябва да подкрепим Владимир Кара-Мурза и всички други хора, които се противопоставят на войната.

- Застрашен ли е животът му сега?

- Те вече се опитаха да го убият два пъти. Да го отровят. И сега той е в ареста на своите отровители, без достъп до лекари. Всичко може да се случи. И вероятно ще стане. Мога само да се надявам и да се моля, че сега са съсредоточени

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

28.06 2022 в 18:41

Жужето ще падне, неизбежно е. Дано завлече в ада и цялата си измислена империя!

-240

2

редовно четящ

28.06 2022 в 18:40

Абе торните кремълски бръмбари що все за бело си мечтаят? Нещо абстиненция, а?

2550

1

alfakentavur

28.06 2022 в 15:01

Зависи. Ако има предвид да го свали народът, може и така да е.
Но собствената му олигархия може да го свали по икономически причини.