За несигурност и структурни проблеми в региона предупреди Кристалина Георгиева управителя на БНБ

OFFNews 25 януари 2020 в 15:50 3020 3

Снимка БНБ

На регионално и глобално ниво са налице сигнали за известно стабилизиране и консолидиране на икономическия растеж, но има несигурност и структурни проблеми, които трябва да бъдат разрешавани с подходящи политики. За това е предупредила управляващият директор и председател на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева управителя на Българската народна банка Димитър Радев на среща днес, съобщава пресцентърът на БНБ.

Георгиева е приветствала усилията за задълбочаване на евроинтеграционната перспектива на България като механизъм за придаване на нови елементи на устойчивост във финансов и макроикономически план за страната ни, се кава още в съобщението.

От своя страна, Радев изтъкнал стратегическото значение на процеса на присъединяването ни към валутния механизъм ERM II и Банковия съюз. Той прогнозирал, че предстои като цяло успешна за икономиката и банковия сектор година, но и че рискове и фактори с външен произход могат потенциално да пренесат негативни ефекти към България. 

Пресслужба на президентството

Днес Кристалина Георгиева се срещна и с президента Румен Радев. Двамата са обсъдили политики на България в областта на икономиката и образованието - се казва в съобщение на пресслужбата на държавния глава. Била е подчертана необходимостта от насърчаването на конкурентоспособността като фактор за икономически растеж.

В интервю за БНР, което ще бъде излъчено утре, Кристалина Георгиева казва, че разходната част на българския бюджет трябва да се подобри, като се насочат повече пари към инвестиции в хората. По думите ѝ страната ни има стабилна фискална рамка, което ѝ позволява да направи ключови за развитието капиталовложения в образование:

„Най-важно за България е да инвестира в хората. В образование на децата от 0 до 5-годишна възраст, когато много от това, което те ще бъдат един ден, се формира. Да дава възможност за квалификация и преквалификация. Да стимулира бизнесът да инвестира в хората“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

26.01 2020 в 01:41

Щом си от София - иди в прилична библиотека, почети.
Това не е сталинизъм. Търси на "троцкизъм", "маоизъм".

23293

2

Стефан

26.01 2020 в 01:38

И понеже на китайците и руснаците започна да им писва от МВФ, а те вече имат повече от въпросната селска лелка, то ...

3943

1

OtSofia

25.01 2020 в 23:11

И ако родителите не позволят някой да им се намесва в образованието (каквото и да се крие под това) на децата от 0 до 5 (Леле!) годишна възраст, тогава какво? И да не вземете сега да ме кандърдисвате, че ставало дума за децата на социалнослабите родители. Трябва да се образоват родителите на тези деца, а не - под благовидната формула "образование за децата от 0-5 години" да се плаща на външни институции многократно повече, за да създават модерни безродници. Сталинизъм.