Цветан Василев: Дупката от 4 млрд. в КТБ лева е измислица

Последна промяна на 29 март 2015 в 12:57 8261 23

Цветан Василев

"Дупката от четири милиарда лева е измислица. Банката контролираше бизнес за два милиарда евро и него искат онези, които ме преследват".

Това обяви банкерът Цветан Василев, който е в Белград, в интервю за "Гласове".

"Поискаха ми безвъзмездно активи, след отказа ми, предизвикаха кризата в КТБ", каза още той. Това се е случило през април миналата година, а поискалият активите е Делян Пеевски.

Василев твърди, че предупредил лидерите на големите партии в парламента, включително и настоящия премиер Бойко Борисов, че нещата могат да станат катастрофални за държавата. Те обаче решили да избягат от отговорност.

Мажоритарният собственик на КТБ заяви, че управителят на БНБ Иван Искров е знаел за атаката срещу банката и дори го е предупредил с думите: "Знаеш ли какво правиш?".

По думите му вестниците на Тошо Тошев, Венелина Гочева, Петьо Блъсков и Тодор Батков дължат 34 милиона на КТБ. Банкерът пита дали правителството ще ги потърси от тях.

На въпрос каква е идеята за сделката с Пиер Луврие и групата инвеститори LIC33, банкерът отговаря:

"Да се спасят компаниите. Аз не знам защо никой досега не разбра, че огромният риск за "Виваком" не идва от мен, а идва по линия на руската банка ВТБ. Първо ВТБ в момента държи 33% от пакета, който не е неин. Той е платен от компания, която дължи пари на Корпоративна търговска банка. В момента г-н Луврие е мажоритарен собственик на тази компания. Второ, през май има падеж на мостов заем от 150 милиона евро и ако никой не намери начин да го рефинансира или да се споразумее с ВТБ, а ВТБ отказаха комуникация с мен , тогава "Виваком" би станала 77% руска държавна собственост. Е, къде е заплахата за националната сигурност, питам аз".

За срещата с Борисов, Василев посочва, че „не искам да ви казвам по какъв "криминален" начин се добрах до него. Той се страхуваше да се срещне с мен, защото бях следен абсолютно незаконно, твърди банкерът.

Според него в момента на натиск е подложен Гриша Ганчев заради "Петрол".

"Освен това нека не забравяме, че през май месец миналата година аз подадох сигнал в прокуратурата срещу Делян Пеевски. Сигналът беше за изнудване. Прокуратурата го отхвърли като е разпитала, забележете, кои свидетели: основният свидетел срещу мен Бисер Лазов и основният манипулатор на всички правни разработки срещу мен и срещу банката - Александър Ангелов. Те са отказали да говорят, въпреки че на едно друго място Бисер Лазов е дал показания, че е присъствал на разговор, в който Александър Ангелов ме е изнудвал от името на Делян Пеевски”, посочва банкерът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.03 2015 в 22:26

Ако тоя не беше се взел на сериозно, нямаше да му се случат случки. Само много глупав човек може да каже, че банката му контролирала бизнес за милиарди. Банката може само да ОБСЛУЖВА бизнес за милиарди...

30.03 2015 в 00:58

Ето цялото интервю http://glasove.com/politika/49772-cvetan-vasilev-pred-glasove-poiskaha-mi-da-prehvyrlq-bezvyzmezdno-aktivi-sled-kato%20- se-opylchih-predizvikaha-krizata-v-ktb

Сам си казва, че ДПС, ГЕРБ и БСП са заедно. За жалост нищо няма да излезе - ще се разберат и накрая ще съди държавата както си и каза за няколко милиарда - т.е. пак робите плащат

29.03 2015 в 21:54

Това е един МРЪСНИК! Боже, няма ли кой да въздаде справедливост по нашите земи и да прибере цялата тази сган!

29.03 2015 в 21:23

А какво се случва с веригата хотели на Василев?

29.03 2015 в 21:20

Все повече се съмнявам, че ще научим истината за случилото се с КТБ... ако успеем обаче, опорните точки на някой хора и техните "вложения" в интернет пространството е напълн възможно да увиснат като прани кюлоти!

29.03 2015 в 20:34

Какво ли не замотаха и измислиха за КТБ и народа си трае

29.03 2015 в 19:01

Само Драгалевския Кюнец лъже повече от тоя Манго.
Абе, циганска им работа.

Тъпото е, че има 1.5% балъци, които им вярват и гласуват за тях.

ПП

По данни от отлично осведомен източник, Кюнеца е акционер в LIC33 с четвърт евро и претенции за 4 милиарда лихви по договора му с Борат, за оценка на риска от фалит на КТБ.

29.03 2015 в 17:39

Едни активи са купени с пари на вложителите.
Сега тези пари няма да се върнат.
Това е измама и участниците са доста, всички трябваше да са вече в затвора.
БНБ, КФН и прокуратура всички отговорни би трябвало да са подсъдими за измама в огромни размери.

29.03 2015 в 16:55

Четете цялото интервю защото то се преразказва избирателно из разните медии:
http://glasove.com/politika/49772-cvetan-vasilev-pred-glasove-poiskaha-mi-da-prehvyrlq-bezvyzmezdno-aktivi-sled-kato -se-opylchih-predizvikaha-krizata-v-ktb

29.03 2015 в 16:29

Едни боклуци и бандити, пр**бали друг боклук и бандит, който сега се жалва, че не могъл той да ги пр**бе.Ма всичките те вкупом прегрешили, ползвайки услугите на политици, прокуратура, медии и т.н., нямат нищо против, цялата им далавера да се плати от загубените български тъпи, бедни, данъкоплатци,не спиращи с илюзиите "избиратели.И ще го направят. Масовата по Костовски ударна приватизирания на жалките останки български продължава. Хак да ви е щом сте офсе. беее....