Цветан Василев: Дупката от 4 млрд. в КТБ лева е измислица

OFFNews 29 март 2015 в 12:57 9803 23

Цветан Василев

"Дупката от четири милиарда лева е измислица. Банката контролираше бизнес за два милиарда евро и него искат онези, които ме преследват".

Това обяви банкерът Цветан Василев, който е в Белград, в интервю за "Гласове".

"Поискаха ми безвъзмездно активи, след отказа ми, предизвикаха кризата в КТБ", каза още той. Това се е случило през април миналата година, а поискалият активите е Делян Пеевски.

Василев твърди, че предупредил лидерите на големите партии в парламента, включително и настоящия премиер Бойко Борисов, че нещата могат да станат катастрофални за държавата. Те обаче решили да избягат от отговорност.

Мажоритарният собственик на КТБ заяви, че управителят на БНБ Иван Искров е знаел за атаката срещу банката и дори го е предупредил с думите: "Знаеш ли какво правиш?".

По думите му вестниците на Тошо Тошев, Венелина Гочева, Петьо Блъсков и Тодор Батков дължат 34 милиона на КТБ. Банкерът пита дали правителството ще ги потърси от тях.

На въпрос каква е идеята за сделката с Пиер Луврие и групата инвеститори LIC33, банкерът отговаря:

"Да се спасят компаниите. Аз не знам защо никой досега не разбра, че огромният риск за "Виваком" не идва от мен, а идва по линия на руската банка ВТБ. Първо ВТБ в момента държи 33% от пакета, който не е неин. Той е платен от компания, която дължи пари на Корпоративна търговска банка. В момента г-н Луврие е мажоритарен собственик на тази компания. Второ, през май има падеж на мостов заем от 150 милиона евро и ако никой не намери начин да го рефинансира или да се споразумее с ВТБ, а ВТБ отказаха комуникация с мен , тогава "Виваком" би станала 77% руска държавна собственост. Е, къде е заплахата за националната сигурност, питам аз".

За срещата с Борисов, Василев посочва, че „не искам да ви казвам по какъв "криминален" начин се добрах до него. Той се страхуваше да се срещне с мен, защото бях следен абсолютно незаконно, твърди банкерът.

Според него в момента на натиск е подложен Гриша Ганчев заради "Петрол".

"Освен това нека не забравяме, че през май месец миналата година аз подадох сигнал в прокуратурата срещу Делян Пеевски. Сигналът беше за изнудване. Прокуратурата го отхвърли като е разпитала, забележете, кои свидетели: основният свидетел срещу мен Бисер Лазов и основният манипулатор на всички правни разработки срещу мен и срещу банката - Александър Ангелов. Те са отказали да говорят, въпреки че на едно друго място Бисер Лазов е дал показания, че е присъствал на разговор, в който Александър Ангелов ме е изнудвал от името на Делян Пеевски”, посочва банкерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!