НАП спря сделките на LIC33 и запорира шестте компании, продадени от Цветан Василев

Последна промяна на 28 март 2015 в 09:19 9146 13

Снимка бгнес

Пиер Луврие, собственик на LIC33

Националната агенция за приходите е запорирала дяловете в шестте компании, които банкерът Цветан Василев продаде на консорциума LIC33, пише „Труд".

През седмицата стана ясно, че LIC33 придобива 43% от "БТК", 91% от военните заводи "Дунарит и "Авионамс", 100% от "Национално управление радиотелевизионни станции" (НУРТС), мултиплекса "Фърст Диджитал", пийпълметричната агенция "Гарб" и други медийни активи в сделка за 1 евро.

„На всяка от фирмите, за които са налице законовите основания, са наложени обезпечителните мерки", гласи официалният отговор на НАП.

Юристи коментираха пред „Труд", че данъчно-процесуалният кодекс позволява на НАП да налага такъв запор, когато има вероятност с акциите и дяловете да се извърши сделка, при която продавачът да не внесе данък в бюджета. Запорът, направен от НАП, не позволява акции и дялове от тези предприятия да се продават, залагат като обезпечение, наемат или с тях да се извършват всякакви други действия. В същото време запорът върху разпоредителни сделки няма да попречи на самите предприятия да продължат да работят нормално.

На 24 март от своя страна пък Българската телекомуникационна компания (Vivacom) официално потвърди, че няма сделка, на базата на която да е сменена собствеността на мажоритарния пакет в компанията.

Промяна в собствеността не е вписана в Търговския регистър, показа проверка на OFFNews. Не е постъпвала никаква промяна в партидата, която да не е вписана, увериха ни от Агенцията по вписванията.

Ако има сделка за БТК, преди каквото и да е официално вписване, по нея трябва да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. Предприятията са длъжни да уведомят КЗК за концентрацията след сключването на договора и преди предприемането на реални действия по изпълнението на сделката, съгласно Закона за защита на конкуренцията. До постановяването на решение от КЗК са забранени всички правни и фактически действия, свързани с предвижданата концентрация, а нарушението на забраната се наказва с до 10% от общия оборот на предприятията за предходната финансова година.

В тази връзка днес OFFNews отправи запитване до Комисията дали е постъпвало уведомление. Отговорът на говорителя на КЗК Марио Гаврилов беше: "До този момент няма".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.03 2015 в 10:23

в ТР няма нищо, защото сделката не е с капитал на регистрирани у нас дружества.в КЗк няма нищо, защото сделката е над праговете и не засяга само нашия пазар и е подадена в ЕК, а има и вероятност въобще да не представлява концентрация, доколкото придобиващата компания не е на телеком пазара.А запора на НАП е след дъжд качулка, защото той не важи със задна дата, тоест- направен е след прехвърлянето на активите. освен това запорът е върху активи на БТК, а не върху активи на офшорката, който го притежава! пълен фишек! през това време сделката е факт и именно затова назнаиха синдици в КТБ, за да се опитат да я отменят. само че синдиците нямат юрисдикция в люксембург, оства им само едно- да отнемат собствеността от дружеството, което пряко притежава акциите.за това нещо обаче има международни съдилища, решениета на които имат сила спрямо нас и които присъждат големи компенсации.така в бъдеще ще платим още една цена, за да компенсираме цветан василев за това, че руснаците от ВТБ му отнемат БТК.пак плащаме на братушките далаверите.и им подаряваме тлекома си.не че досега не беше техен, но нещо се скараха с пставеното лице и го замениха.

29.03 2015 в 18:43

Да бе - тези "LIC33" са от Бангладеш и не са чували че в България има 'закони'...

Опекли са си кошницата - а на нас ни хвърлят прах в очите - че 'правителството' правело нещо!

28.03 2015 в 21:52

Цветан Василев,Цветан Василев!!!
Русифил, който държи България в ръцете си толкова години.
Позор!!

Данно Хората,Българите осъзнаем че трябва да се борим за свободата си.
Трябва да кажем край на Руското робство в България

28.03 2015 в 15:30

Еми няма да има вписване в Търговския Регистър.
Щото компанията собственик (майка) не се променя. Тя обаче е регистрирана в Люксембург - вписването е там.
Хич не ми харесва и на мен, но ... не може да ги спреш блядовете - плъзнали са по целия свят, за пари всички си продават задниците (като белгийчето с налудния поглед и някакви френски смешници, единия какъв беше - а - жандармерист), а парите не миришат.

28.03 2015 в 12:32

блядистанските номерца нещо не вървят напоследък....ха ха ха, ...ПТН ПНХ

28.03 2015 в 12:11

a tozi na snimkata narkoman li e ?

28.03 2015 в 11:37

Поредният отчаян ход на гладничките ненаяли се политици. Всичкото това обаче е само в областта на пропагандата. Колкото и да рият, не могат да обърнат водата да тече на обратно. Не може да заграбите всичко, Боце, Шишко!

28.03 2015 в 11:23

О слава Богу! Има надежда за тази държава. Тази покупка бе-е направо нелепа. На мен да ми ги бяха продали за 1 евро, че аз и 2 евро мога да дам. :) :)

28.03 2015 в 11:16

А Влади Горанов е човек на Пеевски, както знаем. Ясна ли е сега врътката каква е?

28.03 2015 в 10:37

Запорирането на акции и прочее, ще доведе до проблем с фирмите и проблеми с потребителите. Пак ще избухнат протести, които никой няма да спре и край.