Радан Кънев поиска запор на акциите на "Виваком", "Дунарит" и НУРТС

Реформаторът настоява ново ръководство в НАП да разследва евентуални данъчни измами в сделките за БТК

Нели Чолашка Последна промяна на 27 март 2015 в 13:19 12931 19

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев

ДАНС и временните синдици на КТБ да наложат запор на акциите и дяловете на тези предприятия, към които има интерес новопоявилият се инвеститор - LIC33, поиска съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев в декларация от парламентарната трибуна.

Той настоява за тази мярка, за да бъдат гарантирани, както масата на несъстоятелност на КТБ, така и финансовият интерес на бюджета да събере необходимите данъци от подобна сделка.

Фирмата LIC33 обяви намерението си да придобие дялове в БТК ("Виваком"), военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", фирмите НУРТС, First Digital, "Гарб". Подробности по сделката бяха обявени на пресконференция във вторник. Шефът на компанията Пиер Луврие обяви, че Цветан Василев му е продал всичко за 1 евро, а фирмата се задължава да покрие дълговете от около 900 млн. евро.

"Чрез тази сделка лъсва фактът, че и в миналото цялата тази концентрация е била в едни ръце. Това означава, че предупрежденията на протестиращите български граждани през 2013 и 2014 г. са били напълно основателни. Упорито се отричаше, че всички тези компании са били в едни ръце по силата на незаконно финансиране с необезпечени кредити от КТБ. Дълго не ги беше купил един човек, но сега се оказва, че един човек ги продава", коментира Радан Кънев.

Той попита кой е бездействал, когато се е получила тази концентрация на фирми с допълваща се дейност, които имат пряко отношение към националната сигурност.

"Има опасност военна промишленост, телекомуникационни оператори, медии и други ключови за националната сигурност предприятия да се окажат в ръцете на чужда държава с меко казано изострени отношения с НАТО и ЕС (по повод съмненията, че собственик на фирмата е свързан със сепаратистите в Източна Украйна)", предупреди съпредседателят на РБ.

РБ настоява ДАНС, Националната разузнавателна служба, КЗК и Финансовото звено на Специализираната прокуратура да започна незабавно разследване за произхода на капиталите на физическите и юридическите лица, които стоят зад несъществуващата доскоро компания LIC33 от Люксембург, както и да установят какви връзки имат тези лица с близки до управлението в Москва и зависими от Кремъл олигарси.

Според Кънев след първите дни на кризата със сделката има признаци, че държавата е на мястото си, особено по отношение на ДАНС.

"Това е доказателство колко необходими са били персоналните промени. Безспорно ДАНС носи отговорност, че тази сделка е проспана. Никой не вярва, че Писанчев (Владимир Писанчев, бившия шеф на ДАНС) щеше в момента активно да я разследва", коментира Реформаторът.

Радан Кънев даде заявка за смяна и на ръководството на НАП заради сделката: Слава Богу ДАНС е с променено ръководство, слава Богу Финансовото разузнаване е с променено, макар и временно ръководство, боя се, че ще трябва НАП също да бъде с временно ръководство, за да проследи внимателно какви данъчни измами са се случвали при предишните прехвърляния на тези компании".

В момента директор на НАП е Бойко Атанасов, който е на този пост от 2013 г. Преди това беше зам.-директор.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.03 2015 в 10:22

Е та ДСБ-то и реаниматорите към от коя страна на мафията са.... и КЪДЕ СА 27 МИЛИАРДА????? - другарьо Рамдан Гаргамунов... съратник и наследник Костови.
Та питам аз, ДЕМОКРАДЦИТЕ с Костов приватизират активи за 30 МИЛИАРДА, а в хазната постъпват 3 милиарда...
Та тези 30 млрд. не са измислени, а са по статистически данни и са на база оценките от дю джилинса, правен за продаваните предприятия. Апропо, дю джилинса е правен в повечето случаи от външни компании.
КЪДЕ СА ОСТАНАЛИТЕ 27 МИЛИАРДА, другарю реаниматор Рамдан.....наследник Костови!!!

28.03 2015 в 10:19

Радане, Радане... РАМАДАНЕ ГАРГАМЕЛОВ ... съратник и наследник КОСТОВИЙЙЙ....
Как Иван Костов разстреля българската индустрия чрез бандитската приватизация. Само фактите:
http://www.extremecentrepoint.com/archives/13660
Управлението на Иван Костов – с него започна и приключи деиндустриализацията на България. Човекът, който разпродаде държавата на безценица....
.... На челно място в „списъка" безспорно е друга гордост на социалистическата металургия – „Кремиковци". Комбинатът бе „продаден" по време на кабинета „Костов" /14 юни 1999 година/, на „Дару Металс" АД /по-късно преименувано на „Финметалс Холдинг/ за символичната цена от 1 долар срещу обещания да покрие дълговете му, оценени тогава на 645 млн. лева и да инвестира още 300 милиона долара през следващите 6 години. Почти нищо от тези големи заявки не бе изпълнено, пише Банкеръ. А след серия промени в собствеността съмнения за източване и бързо забогатяване на хора от ръковоството му през 2011-та „Кремиковци" бе даден за скрап на „Елтрейд къмпани" срещу 316 млн. лева.
Много по-откровен бе обирът на „Авиокомпания Балкан". Националният авиопревозвач беше продаден на израелската „Зееви груп", собственост на Гад Зееви, на 30 юни 1999 година. Договорената цена бе повече от скромна – 150 хиляди лева, а обещаните инвестиции – 100 млн. долара. ......

27.03 2015 в 22:30

Аз основанието за запора не разбрах? Като какви ги запорират?
-------------
Като купени с пари от КТБ, демек наши!

27.03 2015 в 20:04

И тук са се разтролили нещо!

27.03 2015 в 19:44

... основанията за запора са най-"очевадните" (пустодращещи НАТО)

хахахахахахахахахаха

... НЕплатени Данъци ;) (не четаеш, а сипеш мозък)

хахахахахахахахахахаха

27.03 2015 в 18:29

Аз основанието за запора не разбрах? Като какви ги запорират? Иначе проверки и разследвания супер, нема лошо, ама нещо пазарния елемент на икономиката взе да ми бяга, дясното мислене и политика и те.

27.03 2015 в 17:05

Като ги приватизираха не бяха със значение за националната сигурност така ли? Сега изведнъж се сетиха.

27.03 2015 в 16:53

К'во се случва с троловете? Да не ви вдигнаха заплатите?

27.03 2015 в 15:44

Парад на опорните точки долу една след друга.

Истината е че освен промените дето Радан предлага просто трябва да се забрани купуването на земи и/или фирми от гражданина държави от бившия СССР! Просто Руснаците да нямат право на собственост в България. Това е! Супер елементарно е и цяла Азия го има това нещо относно Китай. Няма как иначе да живеем нормално.

27.03 2015 в 15:39

Алооооу, Северна Корея не е тук!