Цонев: БНБ каза, че кризата в КТБ не е предизвикана от теглене на държавни пари

OFFNews 01 юли 2014 в 12:45 3651 7

Снимка Архив

Йордан Цонев

"На срещата при президента беше докладвано дали държавни фирми са теглили средствата си масово от КТБ. Управителят и подуправителят на БНБ казаха, че това не е факт."

Това заяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев пред БНР.

Той допълни, че при държавните фирми няма теглене "извън лимита от 25%, който трябва да е в една банка", като поясни, че одитът в КТБ, който окончателно ще покаже кой е теглил пари от банката, ще бъде готов до края на седмицата.

Цонев подчерта, че политическите сили в парламента подкрепят направеното вчера предложение от БНБ за затвор на разпространителите на неверни слухове за банковата система и допълни, че те вече са внесени в деловодството на парламента. Той обясни, че две седмици е реалистичният срок, в който Народното събрание може да приеме изменението в Наказателния кодекс, което да предвижда лишаване от свобода и парична глоба за нарушителите.

От промените, предложени от БНБ става ясно, че Централната банка иска разпространителите на информация за банка или финансова институция, която може да доведе до паника сред населението, да се наказват със затвор между две и пет години. До 10 години затвор и 10 хил. лв. глоба ще е наказанието, ако в резултат на това бъдат причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи.

"След като липсата на превенция допусна такава атака, би трябвало сега да подходим по този начин, за да успокоим нещата и за да има ред в тази система. И в Европа, и в САЩ тези неща се наказват. Хората там разбират, че трябва да пазят банковата система, защото това са парите на всички хора и стабилността и устоите на държавата", коментира още Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!