Таско Ерменков: Няма правителство, което да не е съсипало АЕЦ „Белене“

Offnews 20 юни 2016 в 11:06 4946 4

Проектът АЕЦ „Белене“ и сега е необходим на България, тъй като страната няма да продължава винаги да живее в тази криза. Това е базова мощност, която трябва да гарантира нормално електроснабдяване.

Това е позицията на народния представител от БСП Лява България Таско Ерменков. Според него този проект не трябва да остава на това ниво, за да не бъдат загубени парите, инвестирани до момента в него.

Ерменков припомни, че през 91-ва година проектът не е бил прекратен заради протести, а заради състоянието на държавата като цяло, която е била доведена до просешка тояга. „Проблемът с „Белене“ е много сложен и от 89-та насам няма правителство, което да не е допринесло до компрометиране на този прекрасен проект, като са се трупали грешка след грешка и протакане“, е мнението на депутата от левицата.

По неговите думи, когато един проект се спира, трябва да бъде ясно направена сметката какво следва. Според него разумното решение е тази централа да се построи, имайки предвид нуждата на България от базови енергийни мощности и при наличие на изработени реактори и готова площадка. Той допълни, че ако се продаде оборудването, има вероятност да не бъде покрита дори половината цена за него.

Ерменков коментира също, че премиерът Бойко Борисов не е бил последователен и си е сменил мнението за проекта "Белене" 4 пъти.

Близо 1 милиард лева ще трябва да похарчи България заради спирането на строежа на АЕЦ "Белене" – реши Парижкият арбитраж, разгледал жалба на руската страна. Решението е в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с Националната енергийна компания (НЕК) за прекратяване на проекта.

Вследствие на това не се очаква токът да поскъпне, каза пред Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова.

„Предстои в рамките на 30 дни, след като НЕК получи официално решението на арбитража, ние ще инициираме преговори с „Атомстройекспорт”, за да търсим най-доброто решение за двете компании”, поясни Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

4

Blagodatka Dushanova

23.06 2016 в 10:31

Най-много БКП/БСП!За сведение на ерменков,правителството на ОДС не е съсипвало АЕЦ Белене ,тогава тя беше СПРЯНА!А я пуснаха отново при кобурготски за да продължат да крадат милиардите!