Шест съдилища са с блокирани пари в КТБ

OFFNews 07 юли 2014 в 20:59 3551 1

Шест съдилища в цялата страна имат сметки в КТБ и имат блокирани пари в банката, съобщи "Правен свят".

Сметките на съдилищата са три вида – набирателни, по които се внасят депозити за гаранции и експертизи; сметки за наличности, които служат за кешови разплащания като например за командировки; транзитни, по които се внасят държавни такси - през тях се извършват всички бюджетни разплащания, минават и разплащанията чрез Системата за електронни бюджетни разплащания, известна като СЕБРА. Именно през нея се превеждат и заплатите на магистратите и съдебните служители.

Корпоративна търговска банка (КТБ) отказала да предостави извлечение за наличността по набирателната сметка на Варненския окръжен съд в банката. Районен съд-Раднево също няма информация с каква наличност разполага по сметките си в КТБ.

Такъв отговор е получил "Правен свят" от двете съдилища по Закона за достъп до обществена информация.

Освен Районен съд-Раднево и Окръжен съд-Варна, сметки в КТБ имат Окръжен съд-Габрово, Окръжен съд-Стара Загора, Районен съд-Стара Загора и Административен съд-Стара Загора.

С най-голяма блокирана сума е Окръжен съд-Стара Загора – общо 968 439.37 лева. От тях 955 913.11 лева са по набирателната сметка, 11 526.26 лева по транзитната сметка и 1000 лева по сметка за наличности. Районен съд-Стара Загора има блокирани 214 148.59 лева.

Окръжен съд-Габрово има блокирани общо 118 722.72 лева, като 115 560.58 лева са по набирателната сметка, 2662.14 лв. по транзитната и 500 лева по сметка за наличности.

Блокирана сума на Административен съд-Стара Загора е най-малка – само 2864.54 лв. по набирателна сметка. По останалите видове сметки няма наличности.

Сметките на съдилищата бяха блокирани, след като на 20 юни (петък) КТБ поиска от БНБ да бъде поставена под специален надзор и тогава банката беше затворена за срок до 3 месеца. По-късно БНБ обеща да я отвори след месец - на 21 юли.

На 23 юни, в първия работен ден след поставянето на КТБ под надзор, Бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет се събра на извънредно заседание по повод създалата се ситуация.

На това заседание са били одобрени предложенията на шестте съдилища за разкриване на сметки в други банки: ОС-Варна в Райфайзенбанк, ОС-Габрово в ДСК, АдС-Стара Загора в Сосиете Женерал Експресбанк, а ОС и РС в Стара Загора, както и РС-Раднево – в Пощенска банка. На сайтовете на тези съдилища вече са обявени и данните за новите им сметки.

От ВСС уточняват още, че предприетите действия по никакъв начин не са попречили на събирането на приходи и извършване на бюджетни плащания. Всъщност в нито един момент не е била създадена и пречка за изплащане на заплатите на магистратите и съдебните служители, твърдят висшите магистрати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!