Милен Велчев: Работи се над вариант за национализация на КТБ

OFFNews 02 юли 2014 в 09:28 5697 1

Милен Велчев
Милен Велчев

Работи се над вариант за национализация на Корпоративна търговска банка, за да може на 21 юли тя да отвори врати „като нормална банка”.

Това коментира в сутрешния блок на bTV бившият финансов министър от кабинета "Сакскобургготски" Милен Велчев, който е главен изпълнителен директор на българския клон на „ВТБ Капитал” - инвестиционният бизнес на „ВТБ Груп”.

Той отклони въпросите за руската банка, като ги препрати към нейния пресцентър. Преди около седмица се появи информацията, че ВТБ планира да участва в увеличаването на капитала на Корпоративна търговска банка, но впоследствие от банката опровергаха тези намерения.

В кризата с КТБ скандалът „Пеевски-Василев” наля масло в огъня, каза Велчев. По думите му сега ситуацията се е нормализирала и следва и политиците, и обществото да си научат урока и да не допускат повторно създаване на условия за подобна криза. Според Милен Велчев през последните дни е имало доста непремерени и ненужни изказвания на политици по отношение на банките. Те обаче не били съзнателни и злоумишлени с цел да срутят банковата система.

Велчев коментира и формулировката „финансово стабилни сме, но сме най-бедни в Европа”. Това според него се дължи на загубата на желание за реформи през последните 7-8 години. Затова България има нужда и само ще спечели от разговори с МВФ, смята финансистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови