Quantcast

Росен Желязков: Опитваме се да спрем източването на БДЖ

OFFNews Последна промяна на 09 юли 2019 в 12:09 2455 0

"Работим сериозно по отношение на всички фактори, които водят до източването на БДЖ. Въвеждат се нови системи за контрол и наблюдение. В тестови период е новата билетоиздаваща система, т.е. оттук нататък ще могат да се закупуват билети онлайн, което ще намали възможността да се купуват превозни документи без каквато и да е отчетност, каквито практики имаме". Това каза министърът на транспорта Росен Желязков сутрешния блок на Нова телевизия.

Министърът потвърди, че до 2023 г. ще бъде изградена линията София-Бургас, а до края на годината ще започне и процедурата за закупуване на нови мотрисни влакове.

„С инфраструктурните промени в БДЖ не само ще се пътува за 3 часа, а ще се пътува много по-комфортно, по-чисто и по-достъпно. НКЖИ изпълнява всички проекти, които са релевантни към трасето София-Бургас. Те са на различни лотове – София-Елин Пелин, Елин Пелин-Костенец, Костенец-Септември, Пловдив-Бургас и т.н. В различна фаза на изпълнение са. Има изградени участъци, има и такива, които още са в процес на изграждане с висока степен на изпълнимост и други, които, заради обжалвания в съда, се очаква да приключат до края на септември. Лимитът на програмния период за изграждането на железопътната инфраструктура в тези участъци е до края на 2023 г., каза министърът.

Желязков подчерта, че до края на тази година започва процедурата за доставянето на нови мотрисни влакове и че в момента се водят интензивни преговори с „Шкода” за модернизация на съществуващите локомотиви, така че да се достигне тяхната оптимална скорост от 160 км/ч.

"Разговаряме с „Дойче бан” за нови вагони. Става въпрос за вагони втора употреба, които се използват в немските железници, защото един пътнически вагон от немските железници излиза по-евтино от ремонта на съществуващ български влак. Средната цена за една седалка във влак е 25 хил. евро. Нашата амбиция е да осигурим 4000 нови седалки”, обясни Желязков.

По думите му железниците са най-екологичният, най-ефективният и в бъдеще най-финансираният и субсидиран транспорт, който ще бъде развиван и като европейска политика.

Според министъра не се очаквала радикална промяна в тарифите за този тип превоз.

„В рамките на 3-годишната бюджетна прогноза субсидията към БДЖ няма да търпи радикална промяна и затова се разчита на по-добрата усвояемост на европейските средства. За новия програмен период ще се търсят варианти за субсидиране и финансиране за тяговия състав - също с европейско финансиране”, добави Желязков.

Той коментира и случая със задържан български бус в Германия с 66 неизправности, който според документите от техническия преглед е бил пригоден за управление.

„Следващата седмица очакваме информация за случая от колегите от Германия. Това надали е изолиран случай. Затова и контролът върху пунктовете за годишни технически прегледи се затяга. В момента има производства за отнемане на 17 разрешителни”, обяви министърът.

По отношение на концесията на Летище София транспортния министър обясни, че до 12 юли трябва да приключи работата на комисията.

„След това ще дам оценка по законосъобразност и комисията ще се произнесе. При всички случаи ще е преди да тръгна за Брюксел, където ще имам разговор с новите колеги по пакета „Мобилност”. За да има успех по исканията срещу него, трябва да се привлекат още страни, коментира още Желязков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !