Рейтингът на КТБ се срина още, чужди инвеститори плашат със съд България

OFFNews Последна промяна на 01 август 2014 в 15:45 4538 3

Moody's Investors Service понижи дългосрочните рейтинги по депозитите на КТБ от В3 до Caa1, като остави рейтингите под наблюдение за допълнително понижение.

Решението на понижението на рейтинга до степен, която показва много ниско качество и много висок кредитен риск е взето от международната рейтингова агенция на 29 юли.

Рейнитговата агенция посочва, че понижението е мотивирано от:

1. Повишения риск от загуби за вложителите, предвид несигурността относно кога вложителите ще имат отново достъп до депозитите си, и плана на българските власти за пълна защита на негарантираните депозити;

2. Резултатите от независимия одит, възложен на КТБ, според който КТБ може да претърпи значителни загуби, които да доведат до капиталов недостиг, по-голям от очаквания.

За решението на Moody's Българската фондова борса и Комисията за финансов надзор са уведомени на 31 юли от двамата квестори Елена Костадинова и Станислав Лютов.

В същото време чуждестранни инвеститори в облигации на КТБ заплашиха, че ще съдят България при фалит на банката. Те обявиха, че ще заведат дело срещу българското правителство, ако задълженията по облигациите им бъдат просрочени, пише Reuters. Агенцията не посочва кои са инвеститорите, а само, че информацията е била потвърдена от два независими източника.

Падежът на облигациите настъпва на 8 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.08 2014 в 11:20

Жестоката истина е - ГЛАВНАТА ВИНА за ликвидната криза на КТБ, настъпила поради БАНКОВА ПАНИКА на 13 юни е на Главрокурора. Отдавна Румен Петков написа – “Главният прокурор трябва да бъде арестуван и съден”!.
А БЪЛГАРИТЕ, - граждани и фирми, които в момента нямат средства поради блокиране от БНБ на КТБ чрез затварянето й повече от 2 месеца, ДА СЪДЯТ ПРОКУРАТУРАТА като държавен орган, нанесъл им щети в огромни размери. Като отговорни трябва да бъдат привлечени и Иван Искров и целия управителен съвет на БНБ, които не дадоха подкрепа/кредит при ЯВЕН ЛИКВИДЕН РИСК поради ПРЕДИЗВИКАНА от Главна прокуратура на БГ БАНКОВА ПАНИКА, по чл. 33 от Закона за БНБ, но дадоха 1 мрд лева по същия чл. 33 от Закона за БНБ на друга банка, известна като банката на МВР, в която дереджето е СЪЩОТО! Като в КТБ... Също да бъде привлечена МВРПикчърс със сегашния министър в оставка затова, че с ДЕМОНСТРАТИВНИ действия на МВРПичкърс, демонстративно предавани по всички ТV-та е предизвикала БАНКОВА ПАНИКА без основание и целенасочено за ликвидиране на българска банка - КТБ!
СЪДЕБНИ ИСКОВЕ ЩЕ ПРЕДЯВЯТ и ОБЛИГАЦИОНЕРИ, и АКЦИОНЕРИ, и ПРЕДИШНИ ОДИТОРИ на КТБ. САМО СЪД и осъдителна присъда може да вразуми ХИТРЯГИТЕ ... от Главна прокуратура, от БНБ и от МВРПикчърс
А Данчо Ментата и Пеевски са отделна тема – те са ФИНАНСОВО-ОЛИГАРХИЧЕН ТАНДЕМ! Ментата разработва финансови схеми, а Пеевски ги прилага!
ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!

01.08 2014 в 22:06

Как така някой ще ме съди?!? Аз съм гражданин на България и съм си плащал да си вършат работата?!? Не са си я вършили? МИ знаем, осъдете ги!!! Как така България някой ще съди!?! То, те са определени личности, не ги ли знаем?!?

01.08 2014 в 16:57

Да-а-а-аааа, ши бесим май лоясали рибки дет са мислАт за китове. Ибанкерчита ши бесим, ако и да хвърчат искри от дупетата им...