Рейтингът на КТБ се срина още, чужди инвеститори плашат със съд България

OFFNews 01 август 2014 в 15:45 5223 3

Moody's Investors Service понижи дългосрочните рейтинги по депозитите на КТБ от В3 до Caa1, като остави рейтингите под наблюдение за допълнително понижение.

Решението на понижението на рейтинга до степен, която показва много ниско качество и много висок кредитен риск е взето от международната рейтингова агенция на 29 юли.

Рейнитговата агенция посочва, че понижението е мотивирано от:

1. Повишения риск от загуби за вложителите, предвид несигурността относно кога вложителите ще имат отново достъп до депозитите си, и плана на българските власти за пълна защита на негарантираните депозити;

2. Резултатите от независимия одит, възложен на КТБ, според който КТБ може да претърпи значителни загуби, които да доведат до капиталов недостиг, по-голям от очаквания.

За решението на Moody's Българската фондова борса и Комисията за финансов надзор са уведомени на 31 юли от двамата квестори Елена Костадинова и Станислав Лютов.

В същото време чуждестранни инвеститори в облигации на КТБ заплашиха, че ще съдят България при фалит на банката. Те обявиха, че ще заведат дело срещу българското правителство, ако задълженията по облигациите им бъдат просрочени, пише Reuters. Агенцията не посочва кои са инвеститорите, а само, че информацията е била потвърдена от два независими източника.

Падежът на облигациите настъпва на 8 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!