Вижте колко от парите на енергетиката останаха блокирани в КТБ

Александра Маркарян 30 юли 2014 в 22:30 13491 5

Опашки пред КТБ в седмицата преди затварянето й

Снимка Сергей Антонов

Опашка пред КТБ в седмицата преди затварянето й от БНБ

Голяма част от парите на основни енергийни предприятия са блокирани в Корпоративна търговска банка.

Това става ясно от справката на Министерството на икономиката и енергетиката за разпределението на средствата на подчинените му дружества с над 50% държавно участие към 30 юни 2014 г. Данните се публикуват в изпълнение на правителствено постановление, прието от служебния кабинет с премиер Марин Райков, което забранява дружествата с преобладаващо държавно участие да държат повече от 25% от средствата си в една банка и изисква от принципалите им публични отчети на всеки 3 месеца. От отчета към края на юни се вижда, че някои предприятия категорично не спазват изискванията.

Цели 98.50% от парите на "Булгаргаз" са в затворената на 20 юни заради риск от неплатежоспособност КТБ.

"Дружеството има сметки в 7 банки. Нетната експозиция над 25% се дължи на постъпили плащания в началото на месец юни (нетната експозиция към началото на м. юни е 19.39%) и на невъзможността за опериране със средства след поставяне на групата КТБ под особен надзор", обясняват от "Булгаргаз".

От обясненията на държавното дружество не става ясно откъде са постъпили плащанията. Един от големите му длъжници е "Топлофикация - София".

45.38% от средствата на "Булгартрансгаз" са блокирани в Корпоративна търговска банка с мажоритарен собственик Цветан Василев, сочи още справката на МИЕ.

"Дружеството има сметки в 5 банки. Нетната експозиция над 25% се дължи на невъзможността за опериране със средства след поставянето на групата КТБ под особен надзор", обясняват от "Булгартрансгаз".

"Български енергиен холдинг" държи 25.08% от средствата си в КТБ към 30 юни и 25.60% - в УниКредит Булбанк. Обяснението за надвишения процент, изискван по постановлението, е: "Дружеството има сметки в 6 банки. Нетната експозиция над 25% се дължи на невъзможността за опериране със средства след поставянето на групата КТБ под особен надзор".

"Индустриална зона Варна запад" ЕАД също има блокирани средства в КТБ. Те са 26.94% от общите средства, а обяснението за нарушаването на постановлението също е: "Дружеството има сметки в 5 банки. Нетната експозиция над 25% се дължи на невъзможността за опериране със средства след поставяне на групата КТБ под особен надзор".

Електроенергиен системен оператор ЕАД също е надвишил допустимите 25% в една банка, но няма концентрация на средства в КТБ. 26.76% от парите на дружеството са в ЦКБ, 29.32% са  в УниКредит Булбанк, а 29.14% - в Експресбанк. От ЕСО обясняват, че имат сметки в пет банки и че "нетната експозиция над 25% се дължи на невъзможността за опериране със средства след поставянето на групата КТБ под особен надзор.

Останалите дружества към МИЕ не отчитат концентрация на средства в една банка.

Проблем с концентрация на пари в КТБ има и Българската фондова борса, става ясно пък от справката на Министерството на финансите. 25.16% от парите й са в затворената КТБ, а още 13.04% са в също поставената под специален надзор дъщерна на КТБ банка Креди Агрикол.

„Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ” ЕАД също има блокирани пари в КТБ, но справката на Министерството на финансите не дава яснота за размера на сумата, а уточнява само, че тя е под 3 млн. лева и че няма концентрация.

Неясно е какво ще се случи с блокираните пари на държавните предприятия в КТБ и със самите държавни предприятия с голяма концентрация на средства в КТБ. Според Закона за гарантиране на влоговете държавата няма право на възстановяване на средствата при фалит на банка чрез Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Законът гарантира спестяванията само на физически и юридически лица в размер до 100 000 евро (196 000 лева), но при изричното условие, че договорите им с въпросната банка не предвиждат преференциални лихвени условия.

Държавните предприятия биха могли да спасят средствата си само ако бъде приет нов закон или променен сега действащият или ако някой от акционерите на КТБ бъде допуснат от държавата да спаси банката от фалит.

Такъв интерес прояви Държавният фонд на Оман, но така и не стана ясно дали представителите му, дошли в България за преговори, са провели такива и ако да, до какво са довели те.

Кризата в четвъртата по големина и една от най-ликвидните в България банки - КТБ - се случи малко след като представители на властта заговориха за приватизация в енергетиката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови