Разговорите с Украйна за продажбата на оборудването от АЕЦ 'Белене' са започнали преди половин година

OFFNews 05 юли 2023 в 19:33 1850 2

Мирчев

Снимка БГНЕС

Ивайло Мирчев

Разговорите с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" са започнали преди половин година, но не са доведени докрай. Премиерът Николай Денков е катализирал процеса, а Делян Добрев и колегите му от ГЕРБ са довършили работата на парламентарно ниво, обяви депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Ивайло Мирчев пред бТВ. 

"АЕЦ "Белене" е корупционен проект от много години, платихме милиарди, взеха се огромни комисиони. Ако не го продадем оборудването на Украйна сега, си оставаме с това желязо, то не може да бъде използвано никъде, защото никой не иска да работи с Русия. Трябва да направим всичко възможно да вземем максимума от този проект", изтъкна Мирчев.

Днес парламентарната правна комисия прие решение, което предстои да бъде гласувано и в пленарната зала, упълномощаващо министъра на енергетиката да продаде в двумесечен срок на Украйна оборудването от реакторите за Втора атомна на цена, не по-ниска от тази, за която сме ги купили - около 1,2 млрд. лв.

Според Мирчев ядреното оборудване от "Белене" вече не струва много, защото Русия е под санкции и никой не иска да строи АЕЦ по руски технологии и да работи с руско ядрено гориво, а Украйна довършва собствена ядрена централа и се нуждае тъкмо от него. Освен това още преди десетилетия съветски експерти са посочвали, че площадката край Белене е неподходяща, тъй като е в сеизмична зона.

Ивайло Мирчев изтъкна още, че и с оръжейните доставки сме спечелили от Украйна.

"За последните 18 месеца Украйна ни е платила 5 млрд. лв. за боеприпаси и въоръжение, а ние сме й подарили за 20 млн. лв.", каза той и подчерта, че дори амбулантните търговци дават по-големи отстъпки при такива количества.

Той огласи и парламентарна инициатива, с която на военния министър да се дадат правомощия ВМЗ "Сопот" да продаде стари снаряди с изтичащ или изтекъл срок на годност на Украйна, а заводът да произведе нови за българската армия. По думите му някои от тези боеприпаси са произведени още през 70-те години и са изтекъл срок преди 20 г., а разходите за утилизацията им ще са големи.

Депутатът от ПП-ДБ съобщи, че с колегата си от парламентарната група Мартин Димитров са отправили въпроси към енергийния министър за споразумението на "Булгаргаз" с турската "Боташ" за доставка на над 1,5 млрд. куб. м газ годишно в продължение на 13 г. Въпреки че договорът е недостъпен за народните представители, от публикациите в медиите става ясно, че може да платим неустойки от 2,2 млрд. лв., ако не използваме резервираните количества. А те надхвърлят с милиард куб. м нашите нужди, които са под 3 млрд. куб. м на година.

Мирчев напомни, че само от азерския газ и от газопровода "Бургас-Александруполис", в който България участва с 20%, имаме осигурени 2 млрд. куб. метра. Че технологиите се развиват бързо и след 5-7 г. вече може да сме на зелен водород и никой да не се интересува от метан. И че договорът не дава гаранции, че от "Боташ" няма да идва руски газ, а и не е съгласуван с Европейската комисия.

Депутатът призова бившия служебен енергиен министър Росен Христов и президента Румен Радев, който сам се ангажира с преговорите, да дадат обяснения по сделката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

2

бай Падежко

05.07 2023 в 21:47

И да ги дадем на Украйна като старо желязо, пак ше има по-голяма полза от тях.

9030

1

Ivan Terziysky

05.07 2023 в 19:38

Кой премиер плати тия реактори, че нещо не мога да се сетя?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика