Плащанията за саниране се бавят

OFFNews - Бургас 22 февруари 2017 в 17:08 6080 2

Снимка OFFNews

Бившият зам - министър на енергетиката Жечо Станков

От строителния бранш алармират за забавяния по плащанията на сключени и изпълняващи се договори по националната програма за енергийна ефективност. Данните изнесоха от ГЕРБ - Бургас на нарочна пресконференция днес.

Бившият заместник - министър на енергетиката Жечо Станков посочи, че областта е лидер по сключени договори - 12% от тези в страната са в региона. Над 230 са те в областта, 187 са в община Бургас. 12 сгради в морската община вече са завършени, а 5 - в Айтос. Дори и в момента продължава подаването на документи в община Бургас.

В последните няколко седмици, плащанията към фирмите, които са сключили договори, а на територията на община Бургас имаме 145 договора, които са сключени с изпълнители, започва постепенно забавяне на плащанията. До какво може да доведе това? Част от сградите да останат недосанирани, а други да останат просто с опънатите скелета“, коментира Станков.

Относно критиките за цените за саниране, той поясни:

Това, с което те се заиграват, е цената на първите договори, които са сключени за саниране. От първоначалното стартиране на програмата, в края на 2015 г., са дадени референтни стойности, които са взети от страниците на браншовите организации, които обявяват референтни стойности за определен вид дейност. За да се знае, че това е нещо, което може да се променя, се въвежда вариантът, с който на всяко тримесечие, тези стойности да бъдат актуализирани и анализирани. След като бяха сключени първите договори, беше оценено, цената беше отново променена. Като данни към момента, има постъпили от браншовите организации писма, че референтните стойности даже са прекалено ниски за изпълнение“, каза Станков.

За забавяне потвърждават и от Камарата на строителите, които днес провеждат национално заседание именно по тази тема. Политиците започнаха да подхвърлят санирането като пинг - понг, коментира Николай Николов от бургаската браншова организация. Той е категоричен, че ефектът от него - и социален, и икономически, е доказан у нас и в Европа.

От януари месец всички, до голяма степен, чувстват някакво забавяне на плащанията. То от декември тръгна затормозяването. До лоши последствия може да доведе. Може да доведе до спиране на обекти, защото не всички колеги имат тия възможности. Ресурсът на малките фирми е ограничен“, коментира Николов.

От Камарата на строителите обмислят да направят кръгла маса, на която да изнесат всички факти, за да спре да се спекулира с темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови