КЗК глоби "Булгаргаз" с 23 милиона лева за злоупотреба с монопол (допълнена)

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2014 в 11:41 2630 1

Комисията за защита на конкуренцията глоби "Булгаргаз" с 23 377 600 лева за злоупотреба с господстващо положение на пазара на обществена доставка на природен газ на територията на България.

Мотивът е "налагане на нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на природен газ за периода 02.08.2010 г. – 31.12.2012 г.".

От КЗК разясняват, че през този период от "Буларгаз" са принуждавали клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него. От друга страна, дружеството едностранно е поставяло пред клиентите си определени условия, без които договорите не могат да продължат действието си и без насрещни реципрочни права за клиентите. „Булгаргаз“ ЕАД е задължавало клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени указания и таблици със заложени в тях формули. Спазването на указанията и коректното попълване на таблиците води до необосновано завишаване на количествата газ, които потребителите заявяват за следващата година, а това би могло да доведе до неизпълнение на задълженията на клиентите за приемане на заявените количества.

"Поведението на дружеството има експлоатативен характер, тъй като клиентите му (крайни снабдители и потребители) нямат алтернативен обществен доставчик и са принудени да продължат да се снабдяват с природен газ от него. Едностранно наложените от обществения доставчик условия в договорните отношения могат да доведат до прекратяването им, което от своя страна би довело до лишаване на клиентите от гарантираната им по закон непрекъснатост на доставките на природен газ", се казва в прессъобщение на Комисията.

Договорните партньори е трябвало да посочат предварително количествата газ. Ако това количество се е различавало с 5% от реалното потребление, „Булгаргаз“ ЕАД е налагало санкции. Не е ясно обаче дали тези санкции са осчетоводявани, обясни говорителят на КЗК Марио Гаврилов.

Тъй като е трудно да фирмите да прогнозират точни количества, те често са заявявали по-големи количества, допълни той.

Дружеството „Булгаргаз“ е можело да прекратява договорите еднокранно с 45-дневно предизвестие, докато другата страна не е имала това право. Договорите са подписвани за една година с възможност за удължаване с още една година. При втората година обаче дружеството е въвеждало допълнителни споразумения, като отсрещната страна е трябвало или да ги подпише, или да се прости с доставките на газ, обясни Гаврилов.

"Схемата е била следната. – Или подписваш договора, или довиждане!", каза Гаврилов.

По думите му през 2013 г. са влезли в сила нови, коригирани договорни условия.

Това е рекордна глоба, наложена от КЗК. Досега първенецът беше глоба от 17 млн. лева, наложена на „Хюндай“.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.07 2014 в 13:53

КЗК глобява яко, щото взима процент от наложените глоби като бонус!
А иначе, че удря точно американския бизнес не е тайна май за никого - първо вестника посочен от Станишев и Д. П., след това спонсорите на вестника, след това хипермаркета за градиски стоки, след това мобилен оператор.
Тия ако не се спрат малко американците, ще ни наложат някоя санкция, щото, че са лоши тия компании, може би, но дават хляб и бизнес за БГ.