"Булгаргаз" е злоупотребявала с монопол, реши антимонополната комисия

OFFNews Последна промяна на 28 март 2014 в 13:52 1856 1

"Булгаргаз" е злоупотребявала с господстващото си положение на пазара за природен газ, налагайки нелоялни търговски условия на клиентите си едностранно през период август 2010 - декември 2012. Това определение даде вчера Комисията за защита на конкуренция по жалби срещу дейността на обществения газов доставчик.

Държавната компания едностранно е принуждавала клиентите си да продължат срока на договорите си с нея, без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него.

Освен това "Булгаргаз" едностранно е поставяла на клиентите си определени ултимативни условия, без които договорите не могат да продължат действието си и без съответни права за клиентите.

Предприятието е задължавало клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени указания и таблици със заложени в тях формули. Въпросните указания и таблици обаче са били така заложени, че биха могли да доведат до неизпълнение на задълженията на клиентите за приемане на заявените количества.

"Поведението на дружеството има експлоатативен характер, тъй като клиентите му (крайни снабдители и потребители) нямат алтернативен обществен доставчик и са принудени да продължат да се снабдяват с природен газ от него. Едностранно наложените от обществения доставчик условия в договорните отношения могат да доведат до прекратяването им, което от своя страна би довело до лишаване на клиентите от гарантираната им по закон непрекъснатост на доставките на природен газ", определи КЗК.

Определението не подлежи на обжалване. В едномесечен срок страните мога да представят писмени възражения по него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови