Изплащането на влоговете в КТБ може да започне още на 10 ноември

Юлиан Христов 15 октомври 2014 в 15:22 8979 3

Изплащането на влоговете в Корпоративна търговска банка може да започне още на 10 ноември.

Това ще се случи, ако на 20 октомври, когато БНБ обяви какво е състоянието на банката, се вземе решение да бъде отнет лицензът й. 20 дни по-късно може да започне изплащане чрез Фонда за гарантиране на влоговете в банките, стана ясно от думите на служебния финансов министър Румен Порожанов след заседанието на Министерския съвет днес.

"Самото изплащане на влоговете, ако разгледаме хипотезата с отнемането на лиценза на банката и обявяването ѝ в несъстоятелност при сега действащия закон, трябва да се направи в рамките на до 20 дни от този акт. Така че всичко зависи от самото вземане на решение. Гаранционният фонд има своя ресурс в момента, но той трябва да бъде допълнен", каза министърът.

В същото време във Фонда има недостиг от 1.6 млрд. лева, за набавянето на които е необходима санкция от парламента, стана ясно още от думите на министъра. Има два варианта, чрез които парите могат да бъдат набавени - облигационна емисия, която да осигури ликвидност на фонда, гарантирана от държавата, или чрез ликвидна подкрепа от държавата. Първият вариант е свързан с приемането от парламента на актуализирания бюджет. Вторият вариант обаче също изисква санкция от Народното събрание. 

"На 20 септември се очаква да излезе оценката, която се изготвя от БНБ заедно с одиторите, за това какво е финансовото състояние на банката. В зависимост от оценката вече трябва да се предприемат действията по закон", обясни Порожанов. По думите му Финансовото министерство и БНБ са водили "неползотворен дебат" за възможностите за преструктуриране на банката и коя от двете институции трябва да изготви такъв план.  

"Категоричното мнение на Министерството на финансите е, че това са си абсолютно компетенции на БНБ, включително и на квесторите, чиято задача е именно да се занимават с това нещо", обясни министърът.  

Той адресира въпроса за преструктурирането на банката и инвестиционните намерения на Виенския фонд EPIC към БНБ. "С фонда сме имали две допълнителни срещи, които се въртят в комуникацията на това, че трябва да се подпише споразумение, за да може да се влезе в комуникация за получаване на съответната информация към готов оздравителен план", каза Порожанов. 

Порожанов обясни още, че няма основания за удължаване на срока на специалния надзор на КТБ, тъй като БНБ ще изнесе крайната си оценка за състоянието на банката следващата седмица. 

Днес на заседание на правителството беше разгледана позицията на правителството в отговор на започналата от Европейската комисия наказателна процедура срещу България във връзка с КТБ и неизплащането на гарантираните влогове в банката. "Това, което категорично заявявам, е че Законът за гарантиране на влоговете ще бъде синхронизиран, така че да се избегнат тези опции за ненавременно плащане, предвиждащи самия режим по особен надзор, така че при установяването на неплатежоспособност, независимо от това дали банката е в ликвидация или не, да има достъп до депозитите", обясни Порожанов, като поясни, че това е залегнало в проект за промени в закона.  

Пред Брюксел правителството се наема и да направи ревизия на законовата рамка за специалния надзор, така че той да не може да бъде удължаван в "безкрайни граници".  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!