Държавата плаща на вложителите в КТБ до средата на декември

Хората ще получат парите си с лихвите по депозитите

ОFFNews 15 октомври 2014 в 09:30 9948 10

Държавата ще започне изплащане на вложенията в Корпоративна търговска банка до средата на декември 2014 година. Това става ясно от доклада, който днес правителството ще гласува на редовното си заседание, пише агенция БГНЕС.

Вложителите ще получат парите си с лихвите за периода, през който банките са били под специален надзор.

КТБ бе затворена от 20 юни, а дъщерната й Търговска банка "Виктория" - от 22 юни. С решение на УС на БНБ надзорът бе удължен съответно до 20 и 22 ноември. Клиентите й нямат достъп до средствата си, въпреки че според европейска директива достъпът трябва да бъде осигурен в максимално кратки  срокове - до 3-4 седмици след затварянето. Българското законодателство обаче предвижда гарантираните от закона вложения - до 100 000 евро (196 000 лева) да започнат да се изплащат от Фонда за гарантиране на влоговете в банките едва след отнемане лиценза на банковата институция, а такова решение за КТБ и ТБ "Виктория" няма.

Заради неправилното транспониране на европейската директива в българското законодателство на 26 септември Европейската комисия започна наказателна процедура срещу страната ни и даде срок 15 октомври, до който държавата ни да отговори на уведомлението.

Според доклада на МФ, който днес ще бъде гласуван от кабинета, цялостната оценка на активите на КТБ ще приключи до 20 октомври, а окончателно решение за нея ще има между 1 и 20 ноември 2014 г.

Ако решението е да се пристъпи към преструктуриране ще се осигури директен достъп до сметките на вложителите в съответната банка.

Ако решението е да се отнеме лицензът, парите ще се плащат от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) не по-късно от 20 работни дни от датата на отнемане на лиценза.

По отношение на банка "Виктория", парите могат да започнат да се изплащат и преди изплащането на парите в КТБ, ако бъде осигурена необходимата ликвидност чрез продажба на активи.

В доклада на МФ пише, че до края на декември Директива 2014/59/ЕС ще бъде транспонирана правилно в българското законодателство с цел създаване на рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Директива 2014/49/ЕС относно схемите за гарантиране на депозити, включително и разпоредбите относно "неналични депозити" и сроковете за изплащането на сумите на вложители с гарантирани влогове също ще бъде въведена в ускорени срокове.

Според графика, разписан в доклада, до края на октомври ще има проект за нов Закон за гарантиране на влоговете в банките и ще бъде изпратен за съгласуване до ЕК. След задължителните съгласувания и в България проектът ще бъде внесен в МС и НС. Очаква се да бъде окончателно приет от парламента през декември 2014 г. или най-късно януари 2015 г.

В докласа се казва още:

"Въпреки горните твърдения, сме съгласни, че има известно несъответствие с духа на Директивата в частта за наличието на максимално бърз достъп на вложителите до гарантираните суми. В тази връзка, в бъдещите промени на националното законодателство, които се финализират в момента, в т.ч. и във връзка с мерките за специален надзор, ще бъдат предприети стъпки за пълно привеждане на българското законодателство в съответствие с духа на Директивата и в тази посока, се заявява в българския документ, който министрите ще обсъдят на заседанието на МС".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!