Quantcast

Държавата плаща на вложителите в КТБ до средата на декември

Хората ще получат парите си с лихвите по депозитите

ОFFNews Последна промяна на 15 октомври 2014 в 09:30 9295 10

Държавата ще започне изплащане на вложенията в Корпоративна търговска банка до средата на декември 2014 година. Това става ясно от доклада, който днес правителството ще гласува на редовното си заседание, пише агенция БГНЕС.

Вложителите ще получат парите си с лихвите за периода, през който банките са били под специален надзор.

КТБ бе затворена от 20 юни, а дъщерната й Търговска банка "Виктория" - от 22 юни. С решение на УС на БНБ надзорът бе удължен съответно до 20 и 22 ноември. Клиентите й нямат достъп до средствата си, въпреки че според европейска директива достъпът трябва да бъде осигурен в максимално кратки  срокове - до 3-4 седмици след затварянето. Българското законодателство обаче предвижда гарантираните от закона вложения - до 100 000 евро (196 000 лева) да започнат да се изплащат от Фонда за гарантиране на влоговете в банките едва след отнемане лиценза на банковата институция, а такова решение за КТБ и ТБ "Виктория" няма.

Заради неправилното транспониране на европейската директива в българското законодателство на 26 септември Европейската комисия започна наказателна процедура срещу страната ни и даде срок 15 октомври, до който държавата ни да отговори на уведомлението.

Според доклада на МФ, който днес ще бъде гласуван от кабинета, цялостната оценка на активите на КТБ ще приключи до 20 октомври, а окончателно решение за нея ще има между 1 и 20 ноември 2014 г.

Ако решението е да се пристъпи към преструктуриране ще се осигури директен достъп до сметките на вложителите в съответната банка.

Ако решението е да се отнеме лицензът, парите ще се плащат от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) не по-късно от 20 работни дни от датата на отнемане на лиценза.

По отношение на банка "Виктория", парите могат да започнат да се изплащат и преди изплащането на парите в КТБ, ако бъде осигурена необходимата ликвидност чрез продажба на активи.

В доклада на МФ пише, че до края на декември Директива 2014/59/ЕС ще бъде транспонирана правилно в българското законодателство с цел създаване на рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Директива 2014/49/ЕС относно схемите за гарантиране на депозити, включително и разпоредбите относно "неналични депозити" и сроковете за изплащането на сумите на вложители с гарантирани влогове също ще бъде въведена в ускорени срокове.

Според графика, разписан в доклада, до края на октомври ще има проект за нов Закон за гарантиране на влоговете в банките и ще бъде изпратен за съгласуване до ЕК. След задължителните съгласувания и в България проектът ще бъде внесен в МС и НС. Очаква се да бъде окончателно приет от парламента през декември 2014 г. или най-късно януари 2015 г.

В докласа се казва още:

"Въпреки горните твърдения, сме съгласни, че има известно несъответствие с духа на Директивата в частта за наличието на максимално бърз достъп на вложителите до гарантираните суми. В тази връзка, в бъдещите промени на националното законодателство, които се финализират в момента, в т.ч. и във връзка с мерките за специален надзор, ще бъдат предприети стъпки за пълно привеждане на българското законодателство в съответствие с духа на Директивата и в тази посока, се заявява в българския документ, който министрите ще обсъдят на заседанието на МС".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.10 2014 в 13:16

ДО МАЛКИЯ КАЦКО- НЯМАМ БОБ КАЦКО, СЪЖАЛЯВАМ, ЗАПЛАТАТА ИЗГОРЯ В КТБ И СЪМ ВЗЕЛ ПАРИ НАЗАЕМ, ЗА ДА ОЦЕЛЕЯ, АМА ТИ, АКО МОЖЕШ МИ ДАЙ БОБ НАЗАЕМ, ДОКАТО МИ Я ВЪРНАТ ОТ КТБ, ЩЕ ТИ БЪДА БЛАГОДАРЕН, ПЪК ТУКА В БЪЛГАРИЯ МАСЛИНИ НЕ ВИРЕЯТ, САМО ТИКВИ ДЕТО ГИ ИЗБИРАТ ПАК ТИКВИ

15.10 2014 в 12:36

Освен сроковете на изплащане, трябва да бъде коригиран и текстът (гласуван по времето на правителството на мутрата!), съгласно който
(чл.23, ал.7, в сила от 01.09.2009 г.)
"при влог в чуждестранна валута на вложителя се изплаща левовата равностойност на гарантирания размер на влога по курса на Българската народна банка в началния ден на изплащане на гаранцията по влоговете."

15.10 2014 в 12:25

O-o-oooops!

1 048 576

15.10 2014 в 12:24

И ДА СЕ ПОШДИГНАТ НА СТЕПЕН 100.

е намали малко де. Знаеш ли че 2^20 прави 1 0480 576? Ами че ти 2^100 не можеш да го напишеш бе момче, да не говорим да го прочетеш и осмислиш.
Айде отивай да береш маслини и да си мааш боб от лидъл при маляките.

15.10 2014 в 12:10

ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕМ ПРИМЕР ОТ ГЪРЦИТЕ КАК ПРОТЕСТИРАТ- И ТЕХНИТЕ ПРОТЕСТИ ДА СЕ УМНОЖАТ ПО 1000 И ДА СЕ ПОШДИГНАТ НА СТЕПЕН 100.ЕДВА ТОГАВА ЩЕ ИМАМЕ ДЪРЖАВА.

15.10 2014 в 11:49

Защо държавата, Бареков, Пеевски, който е вземал пари от там да ги връща. Защо аз - обикновенният беден човек да плащам заради това, че банда разбойници ограбиха банката?

15.10 2014 в 11:18

Поредни лакърдийки за баламурници, български граждани – затова Терминал 2, бягайте!
ЗАВЕРАТА “КТБ” се дели КАТЕГОРИЧНО на две –
ПЪРВАТА е – ОТГОВОРНОСТТА за организирания ЦЕЛЕНАСОЧЕН УДАР с/у КТБ в продължение на близо 5 месеца - от 25 февр14 със Сигнала на протестъри с/у КТБ, подписана от Хр. Иванов, сега правосъден, отнемане от ДАНС на допуска на подуправителя БНБ с цел Блокаж на БНБ, и с ЮВЕЛИРНА АКЦИЯ петък/13юни на Главпрокурор и МВРПикчърс в КТБ, довела до изтегляне главно електронно на 1.3 млрд свръхликвиден ресурс от КТБ, отишъл в НЕбългарски банки (уха, гювеч за тях)
ВТОРАТА е – ОТГОВОРНОСТ на Цв. Василев като мажоритарен акционер и шеф на Надзорния съвет на КТБ..., има ли нарушения, дали няма, какви са. Досега само някакви лакърдийки... И мерак да ЗАВЕРАДЖИИТЕ да докарат в ЧУВАЛ Цв. Василев и да му тропнат ХИТРИЯ ЗАГОВОР с/у банките. Само че допряха до сръбската СДБ (Служба државне безбедности, бивша УДБА), СДБ си има свои цели, и далаверка “КТБ” ЗАЦИКЛИ ...
НО ВСИЧКИ в БГ искат, закона – ако Цв. Василев е виновен - да отговаря по закона!
Народът казва – ВСЯКА КОЗА ЗА СВОЙ СИ КРАК, всеки ДА СИ ОТГОВАРЯ...
Но да ни пробутват като на баламурници едното вместо другото Е НАГЛА МАШИНАЦИЯ...
В момента в БГ ни баламосват с някаква вина и отговорност на Цв. Василев,
а НИКОЙ, абсолютно никой вече повече от 5 месеца, вкл. от петък/ 13 юни НЕ казва за ВИНАТА и КОЙ, КОГА И СРЕЩУ КОГО ЩЕ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ПО ПЪРВА ТОЧКА... за челния удар с/у КТБ е от 25 февр до 13юни/петък – БАНКОВА ПАНИКА!
КОЙ ЩЕ АРЕСТУВА ВИНОВНИТЕ за ЗАВЕРАТА срещу и за УДАРА с/у КТБ?
ЗАЩО всички се ОСЛУШВАТ и ЗАГОВОРНИЧЕСКИ ПОТУЛВАТ ЗАВЕРАТА?!?
А целта е при фалит и при оздравяване на КТБ данъкоплатците да платят, ТАКА ДА СЕ СКРИЯТ ЗАВЕРАДЖИИТЕ
Данъкоплатците да почват да рИват, силно да рИват...

15.10 2014 в 10:25

Да видим. А този лъжец Василев кога ще си плати? Безскрупулен мошеник, дано си получи заслуженото.

15.10 2014 в 10:17

КТБ беше източена. Цеетан Василев раздаваше пари наляво-надясно, всички го виждаха, но понеже им даваха големи лихви и си траеха. Тази банка просто си имаше срок на годност и той изтече.

15.10 2014 в 09:53

Демек мафията победи държавата в случая КТБ