Quantcast

Муравей Радев: Ако КТБ фалира, плъзва "зараза" сред банките

ОFFNews Последна промяна на 10 октомври 2014 в 18:39 36127 21

Муравей Радев.
Муравей Радев.

"Ако бацилът и заразата КТБ плъзнат по цялата банкова система... Бога ми, това съм го изживявал преди много години". Ако КТБ се фалира, ще плъзне бацилът, който ще засегне всички български банки, каза Муравей Радев пред bTV.

Според него в деня, след като банката на Цветан Василев бъде фалирана, хората ще тръгнат да си теглят парите от останалите финансови институции и това ще доведе до трагични последици. 

Бившият финансов министър смята, че КТБ трябва да бъде оздравена от държавата, която да закупи 51% от нея и по този начин да реши капиталовия и репутационен проблем, както и "олигархичното кръвосмешателство", създадено от Цветан Василев.

"Цветан Василев не е решението, а пречката на банката заради олигархичните модел и имидж, които въведе", коментира Радев.

Той смята, че ако банката бъде фалирана, то държавата ще трябва да изплати 3,6 милиарда лв. гарантирани до 200 хил. лв. влогове, като във Фонда за гарантиране на влоговете в банките има само 2,1 млрд. лв., което значи, че държавата ще трябва да даде от себе си още 1,5 млрд. лв., които да покрият всички суми за изплащане. Но парите във Фонда за гарантиране и в държавата не са собственост на банкерите, а на гражданите, които ще изплатят всичко това от собствения си джоб. Нещо повече - негарантираните пари на фирми, асоциации и т.н. в КТБ, които наброяват 2 млрд. лв., ще изчезнат, което ще доведе до масов фалит на компании, смята Радев.

Според него КТБ е била фалирана нарочно, за да може акциите й да се разпродадат на по-ниски цени, а пряко отговорни за случилото се са бившият министър Петър Чобанов и началството на БНБ, както и други институции, които по една или друга причина не са направили нищо.

"Факт е, че тази банка беше нападната първо челно от медиите, а след това и в тила от тези държавни институции, за които става дума. Няма банка в света, която може да издържи на такъв удар и да оцелее", каза той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2014 в 22:14

оо мъкаа, ривеш ли?
Ко стана, не я ли фалираха тази банка?
И кога ще раздават парите?

14.10 2014 в 22:03

ЗАВЕРАТА “КТБ” трябва КАТЕГОРИЧНО да се раздели на две –
ПЪРВАТА е – ОТГОВОРНОСТТА за организиранияй ЦЕЛЕНАСОЧЕН УДАР с/у КТБ в продължение на близо 5 месеца - от 25 февр14 със Сигнала на протестъри с/у КТБ, подписана от Хр. Иванов, сега правосъден, минала през отнемане от ДАНС на допуска на подуправителя БНБ с цел Блокаж на БНБ, и с ВИСША форма ЮВЕЛИРНА АКЦИЯ на Главпрокурор и МВРПикчърс в КТБ на 13 юни петък, довела до изтегляне главно електронно на 1.3 млрд свръхликвиден ресурс от КТБ, отишъл в НЕбългарски банки (уха, гювеч за тях)
ВТОРАТА е – ОТГОВОРНОСТ на Цв. Василев като мажоритарен акционер и шеф на Надзорния съвет на КТБ..., какво има и както е по закон – да отговаря!
Народът казва – ВСЯКА КОЗА ЗА СВОЙ СИ КРАК, всеки ДА СИ ОТГОВАРЯ...
Но да ни пробутват едното вместо другото Е НАГЛА МАШИНАЦИЯ...
В МОМЕНТА в БГ ни баламосват с някаква отговорност на Цв. Василев, а НИКОЙ, абсолютно никой НЕ казво КОЙ, КОГА И СРЕЩУ КОГО ЩЕ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ПО ПЪРВА ТОЧКА... а челния удар с/у КТБ е от 25 февр до 13юни петък – БАНКОВА ПАНИКА!
КОЙ ЩЕ АРЕСТУВА ВИНОВНИТЕ за ЗАВЕРАТА срещу и за СРИВА НА КТБ?
ЗАЩО всички се ОСЛУШВАТ и ЗАГОВОРНИЧЕСКИ ПОТУЛВАТ ЗАВЕРАТА?!?

11.10 2014 в 12:50

За panel08 /какво лошо има да се спази закона/ Нищо лошо няма друже, в Закона за кредитните организации пише: за да има производство по несъстоятелност БНБ трябва да е отнела лиценза на КТБ. Да си чул от 20 юни БНБ да е отнела лиценза на КТБ?!?!? Работа е там, че като отнеме лиценза Фонда в 20 дневен срок трябва да почне да плаща гарантираните.
Ето, и ЕК пише (има директива, която по българската Конституция е с приоритет), че трябва да почнат да плащат в 20 дневен срок, ама от 20 юни, ама БНБ не дава
А сега си отговори за кой закон пишеш?!?!

11.10 2014 в 12:44

чЕСЪНЯ, ЯВНО СИ ТЪП БОКЛУК, затуй ... дотук ...
с такива като тебе боклуци я докарахме дотук...
А Цв. Василев хич не ми пука, ако му намерят нещо - ДА ГО СЪДЯТ, ама я докараха работата да я решава сръбската Служба државне безбедности бивша УДБА
НЕ БЪЛГАРСКАТА ДАНС И НЕ БЪЛГАРСКИЯ ГЛАВПРОКУРОР
ИСТИНАТА Е ЕДНА - данъкоплатците плащат за заверата КТБ - кой предизвика БАНКОВАТА ПАНИКА петък 13юни....
и кой ще носи отговорност за банковата паника...
Другото са дрънканици на тъпаци като тебе

11.10 2014 в 11:04

мъкаа, колкото и да преписваш опорни точки в полза САМО на Цветан Василев, личи се, че не си схванал най-важното.
А то е, че подобни кризи не са пазарни, а са следствие на нерегламентирани връзки между политическа власт и бизнес, казват му кроникапитализъм.
В такава отровена среда няма прави и криви, а участието на Василев е точно толкова, колкото и на политиците, колкото и на БНБ, колкото и на прокуратурата.
Всички са в кюпа!
Щом получаваш на тепсия ЦЕЛИЯ държавен ресурс, финансираш рискови проекти на политически "врагоприятели", финансираш политически проекти с ясното съзнание, че единсвената възвращаемост може да дойде през търговия с влияние, когато можеш да си позволиш лихви по EUR безсрочен влогове в размер на 7,25%, значи си в кюпа! Цветан Василев трябва да е пълен наивник ако не е знаел, че всичко е до време.
Датата 13,06, която развяваш като мантра е вече следствие.
Правете разлика кое е причина и кое следствие.

11.10 2014 в 10:19

За Чесъня – много кокошкарски разсъждаваш – предсрочно... и т.н. За сравнение – фалита на Лемън/бс бе 2008, Буш се криеше цяла нощ в Белиядом да не се свърже с него негов роднина за смислена подкрепа на Лемън/бс за $ 20 млрд Буш се кри цяла нощ, и на сутринта Лемън/бс поиска от съда защита. И почна финансовата вакханалия, струваща на целия свят над $900 млрд загуби, вкл. и БГ си плати своята сметка, да не говорим за Гърция и т.н.
НО, НО това за теб ЧЕСЪНЯ– Леманс/бс е разпарчеледосана, еднонасам, друго натам, и едва декември 2013 г. бе обявено, че Лемън/бс се е разплатила с вложителите.
ОЩЕ веднъж ти повтарям – БАНКОВАТА ДЕЙНОСТ не е кокошкарска дейност, и затова има БНБ, всъщност БНБ няма друга функция, освен да подкрепи по чл. 33/Закона/БНБ банки в случай на ликвидна криза (което БНБ за КТБ не направи, а почна да я източва). А БНБ подкрепи ПИБ с 1.3 млд лв, които още не са върнати!
ОЩЕ ПО ВАЖНОТО е че до момента БНБ не отнема лиценза на КТБ, за да тръгне производството по несъстоятелност. ЗНАЧИ... а кажи ти какво значи това?!?!? Аз предполагам – чака се 5 месеца затворена КТБ – за да фалира отсамосебе си – ПЪК за ПЕЧАЛБАТА НА ЗАВЕРАДЖИИТЕ – не говоря ....
ТЕРМИНИ (вижда се, че сте тъпаци, дано ви просветне!):
Капитал – регистриран, капиталова адекватност (БазелІІІ), капиталова дупка
Ликвидност – ликвидна криза, ликвиден ресурс, ликвидна подкрепа
Оперативна ликвидност, оперативна наличност
Лиценз – частичен, пълен лиценз – дава се и се отнема от БНБ
Несъстоятелност (фалит) – производство пред съд по искане на БНБ след отнемане на лиценз
Чесън – досега е МНОГО СТРАННО защо никой не коментира ОТГОВОРНОСТТА за предизвиканата банкова паника КТБ петък/13 юни, довела до изтегляне на целия ликвиден ресурс от 1.3 млрд от 13-20 юни отишъл в НЕБЪЛГАРСКИ БАНКИ
Защо никой не коментира че акционерите, вкл. Цв. Василев ЩЕ ОСЪДЯТ БГ за огромните щети, настъпили в резултат на БАНКОВАТА паника и затварянето на работеща банка с пълен лиценз за банкова дейност – ЗАТВОРЕНА банка – губеща!
Данъкоплатците ще платят ЗАВЕРАТА “КТБ”, и призивите на РоскоПрезидент за отваряне на досието трябва да се предхождат от търсене на ОТГОВОРНОСТ ЗА БАНКОВАТА ПАНИКА ПЕТЪК/13 ЮНИ...
Айде, данъкоплатците да почват да рИват, силно да рИват


11.10 2014 в 09:54

мъкаа, рядко смотан трол си. Може ли малко по-четливо и разбираемо, че така дори и да уцелиш някоя истина измежду многото глупости, едва ли някой ще прочете.
Като не е източена, да обявява кредитите за предсрочно изискуеми, да си ги събере, да се разплати и всеки по пътя си. Да, ама не.

11.10 2014 в 09:31

За “Долу бкп06” – напълно съгласен с /егати държавата, щом тоя е бил министър/ и допълвам ЕГА ТИ ДЪРЖАВАТА щом на 13юни/петък с ювелирна акция на Главпрокурор бе организирана БАНКОВА паника “КТБ”( после е банкова паника ПИБ) http://offnews.bg/ “Полиция влезе в офисите на Цветан Василев! OFFNews преброи 8 полиц. а-ла пред КТБ. Униформени са завардили входовете ..... на банката (КТБ)!
БАНКОВАТА ПАНИКА “КТБ” води до изтегляне 13-20 юни от КТБ на ЦЕЛИЯ СВРЪХ ликвиден ресурс от 1.3 млд.?!?!? Отишли в НЕбългарски банки!
А преди това Главпрокурор и ДАНС са блокирали БНБ с отнемане допуска на Подуправителя Банков надзор, за което Главпрокурор се хвали http://www.legalworld.bg/37010.podupravitel-na-bnb-e-obvinen-v-prestyplenie-po-slujba-zaradi-ktb.html
М. Радев може да е най-големия боклук и т.н. НО БАНКОВА паника КТБ не е организирал....!
Ив. Костов НЕ Е ОРГАНИЗИРАЛ банкова паника петък 13юни14!
Цв.Василев НЕ Е ОРГАНИЗИРАЛ банкова паника петък, 13 юни14!
Ив. Искров НЕ Е организирал Банкова паника петък, 13 юни!
Вече пети месец БГдържавата и з т о ч в а КТБ, - квестори, одитори, издръжка, и Яка обезценка на активи и обезпечения/кредитив резултат на затварянеКТБ от БНБ22юни
ЗАТВОРЕНА БАНКА = ГУБЕЩА БАНКА
Муравей Радев обаче не каза КОЙ, КОГА И КАКВА отговорност ще се търси!?!?
ЗАВЕРАТА “КТБ” е така – И при организиран от държавата фалит и при оздравяване – плащат данъкоплатците, - да почват да рИват! Яко да рИват
За “ЧчесънЯ” – много пъти ти се каза “КТБ” не е източена”, от КТБ е източен от 13-20 юни целия ЛИКВИДЕН ресурс от 1.3млрд лв, ОТИШЛИ в НЕбългарски банки. КТБ се източва и след 20 юни, Искров тегли 59 млн, а КТБ сега не работи и се източва, активи се обезценяват на 50 %, харчи се ресурс за НЕработеща банка...
Тъпчовците, сричащи тук фалит и неграмни тъпотии и те да почват да рИват! Ке плащат!, ЯКО КЕ ПЛАЩАТ заверата “КТБ”

11.10 2014 в 09:03

Ако продължава да нямаме съдебна система, нашата държава в най-скоро време ще се самозатрие!
Докъде я докарахме, правилните неща да звучат като вицове?
И ние трябва да ходим да гласуваме на всеки избори, за да си изберем отново и отново тази престъпна система?
Представяте ли си докъде сме я докарали,след като правилната постъпка, а именно затвор и конфискация на имущество на ПРЕСТЪПНИК И КРАДЕЦ звучат като утопия?
Е затова хората ще търсят бай си Тошо, щото такива неща по негово време беше абсурдно да се случат.
Да не се тълкува че съм фен да бай Тошо, но затова сме в ЕС, за да си изграждаме държавата като цивилизовани хора.

11.10 2014 в 08:53

Lizakura, абсолютно споделям.
С едно уточнение, че български съд и бг обвинение не могат да свършат работа.
Осъден и тикнат зад решетките за каквото и да било престъпление политик или магистрат да си виждал някога у нас?
Най-много да осъдят някой за клевета да плати 40 лв., които после да дарят на някой дом. Пълен цинизъм!
А престъпленията извършвани от тях за ежедневие и са част от организираната престъпност в страната.
Не е нужно да се доказва в детайли, гледайте резултатите.