"Инвестициите от ЕС повишават БВП на страната с 10,1%"

OFFNews Последна промяна на 17 ноември 2015 в 17:14 2014 4

Снимка БГНЕС

Нетният ефект от прилагането на европейските фондове върху българската икономика е положителен. Това каза заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев при представянето на ефекта от инвестициите чрез фондовете на ЕС за периода 2007-2013 г.

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) в края на първия програмен период в 2015 г. е с 10,1% по-висок, отколкото в сценарий, в който България не разполагала с възможност да инвестира средства по линия на седемте оперативни програми, Програмата за развитие на селските райони и Програма „Рибарство“.

Данните от макроикономическия модел за оценка на въздействието на инвестициите, реализирани със средства от ЕС SIBILA* показват, че средствата от ЕС имат ключово значение за възстановяването на българската икономика от настъпилата през 2009-2010 г. финансова и икономическа криза. Положително въздействие се наблюдава и по отношение на конкурентоспособността на българската икономика, която се изразява и в нарастване на експортния потенциал на предприятията. В края на 2015 г. износът на България е по-висок с 1,6% спрямо сценарий, в който страната няма възможност да инвестира средства от европейските фондове. Един от най-важните ефекти от разходването на средствата по линия на Кохезионната политика в страната със силно положително дългосрочно въздействие върху българската икономика е кумулативното нарастване на обема на частните инвестиции с 32,8% към края на 2015 г. спрямо сценария, в който европейските фондове отсъстват.

Налице е положително нетно въздействие върху бизнес индикаторите на предприятията. На национално ниво то се свежда до 35% по-високи нива на инвестициите във фирмите, 24% увеличение в разходите за възнаграждения, 20% нарастване в произведената продукция на предприятията, 11% нарастване на приходите от дейността.

Мит е, че живеем само и единствено от еврофондовете, коментира Дончев. Вярно е, че те заемат близо 80% дял от публичните инвестиции, но наред с това, ако съпоставим европейското финансиране към публичните разходи изобщо за периода 2007-2013 г., то възлиза на 9%. България получава от европейския бюджет пет пъти повече, отколкото внася, а разликата между внесеното и реално полученото по линия на европейските фондове е минимум 6 млрд. евро.

Данните трябва да се ползват, за да имаме ефективно планиране и да кроим по-добре мерките в следващите години, заяви Томислав Дончев. Трябва да знаем и да сме подготвени, че интензивното финансиране, което имаме днес, ще продължи не повече от още няколко години. За да гарантираме максимален ефект от инвестициите, е важно в каква пропорция инвестираме в тежка инфраструктура, меки мерки в социалната сфера, в образованието. Предстои различен тип финансиране – моделът на „рециклираните пари”, базиран на кредитни инструменти. Те позволяват средствата да се ползват отново и отново. Имаме опита, прилаган досега с този модел в бизнеса, предстои да работим по него и в сферите, в които досега не сме имали подобни инструменти, като например околна среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.11 2015 в 18:20

Е, имаше един исторически перьод, в който Франция не беше член на НАТО, но той отмина преди 6-7 годинки май.

17.11 2015 в 18:17

АЗ съм шокиран!
След експертните твърдения днес, че Франция не била член на НАТО...

Извинете, вие за пръв път ли пишете под този миризлив ник? Какви още точки са ви спуснали за тази смяна?
:)))

17.11 2015 в 18:05

Европейски фондове, добре. Но те се превръщат от допълнение към реалната икономика, в неин заместител. Предпоставка за силна релна икономика е бизнес средата, в частност работещата правосъдна система. ГЕРБ пречи на съдебната реформа, а с това и на икономиката, колкото и да се бие в гърдите Дончев с успехи на чиновническия фронт.

17.11 2015 в 17:48

По-точно, без Европа да налива пари, голяма част от които се крадат за Рапоня от марионетки като това мекере, лилето, данчето, веждичката и прочая, в България щеше да цари пълна мизерия, както преди 2004-та.

Учудени има ли?