Калфин: Безработните са намалели с 40 хиляди

OFFNews 16 ноември 2015 в 12:35 3142 1

Снимка Архив

С 40 хил. души са намалели безработните през тази година, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той сподели, че разчита Народното събрание да подкрепи планираното увеличаване на минималната работна заплата за 2016 г. на 420 лева, както и вдигането на минималните осигурителни прагове.

В момента 312 915 души са регистрираните безработни, а над 3 млн. души са заетите в България. 80 000 са дневните договори от 20 юли насам. 

Калфин заяви, че намаляването на безработицата е сред основните приоритети на бюджет 2016. Като други приоритетни цели министърът постави подпомагането на младите хора до 29 години, дългосрочните безработни и хората над 59 години в предпенсионна възраст.

„Половината от безработните у нас са неграмотни или са под основно образование. За тях ще бъдат направени основни програми за ограмотяване и професионална квалификация за тази най-маргинализирана група. По програмата "Ново работно място" се предвиждат 100 млн. лв.”, обясни Калфин.

Вицепремиерът настоя, че най-важната област е свързана със състоянието на пазара на труда, който се създава от икономиката и че е важно да бъдат подпомогнати максимално хората, които са извън пазара, да се подготвят и обучат, за да стигнат до работните места и пазара на труда.

Калфин иска да бъде продължена тенденцията за социалното включване с мерки за борба с бедността. През следващата година отново ще бъдат положени усилия за подпомагане на хората с ниски доходи, хора увреждания и деца с увреждания, както и самотниците. "Ще има затягане на контрола върху отпускане на социални помощи, разработва се и ново законодателство в сферата на социалните услуги", добави той.

Социалният министър не пропусна да спомене, че през 2016 г. се облекчават данъците за работещите родители с 1 до 3 деца. Отстъпката от данъците за семейство с едно дете е 200 лв., за семейство с две деца ще бъде 400 лв. и за семейство с 3 деца съответно - 600 лв. За дете с над 50% увреждания данъчната основа се намалява с 2000 лв. Данъчните декларации могат да се подават в данъчните служби и при работодателя.

Относно храните за бедни Калфин обясни, че търговете за тях са приключили, като срокът за доставка е 45 дни след сключване на договора. „Надявам се този месец да започнат да пристигат продуктите в складовете на БЧК, след което трябва да се пакетират и изпратят до хората. Не се знае дали до Коледа продуктите ще стигнат до хората”, добави министърът на труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови