Quantcast

Избират най-добрата българска фирма измежду 240 компании

OFFNews Последна промяна на 17 ноември 2015 в 13:40 2732 2

За четвърта поредна година добрите български бизнес практики ще бъдат отличени в утвърдения вече конкурс „Най-добра българска фирма на годината“, организиран от Fibank (Първа инвестиционна банка). Победителите за 2015 г. ще бъдат обявени официално на 24 ноември на специална церемония в София.

Участниците са разпределени в пет категории според тяхната големина: “Средни и големи фирми“, „Микро и малки фирми“, „Стартираща фирма“, „Фирма на публиката“ и новата категория „Проектно финансиране на бизнес таланти“. Формулярите за кандидатстване се оценяват от авторитетно жури в състав: Васил Христов - изпълнителен директор на Fibank, Светла Костадинова - изпълнителен директор на Института за пазарна икономика, Лъчезар Богданов - управляващ партньор в „Индъстри уоч“, финансистът Емил Хърсев, социологът Кънчо Стойчев, Венелина Гочева - управител на „Медийна група България Холдинг” и Йордан Матеев - главен редактор на сп. „Форбс“България. Новата категория „Проектно финансиране на бизнес таланти“ има собствено жури и в нея идеите се разглеждат от: Пламен Ташков - собственик на производителя на бронежилетки „МАРС Армор“, Цветан Цеков - земеделски производител и собственик на „Яблена Натура“ и Венцислав Пенков - собственик на фирма „Национал 7“, която се занимава с производство на екопелети. В тазгодишното издание на инициативата взеха участие над 240 компании от 80 бранша. ”Интересът към конкурса продължава да расте с всяка следваща година”, коментират организаторите. До края на тази седмица всеки може да подкрепи своята фирма фаворит, като гласува за нея на интернет страницата на конкурса www.naidobrafirma.bg.

От журито отбелязват, че в тазгодишното издание с най-активно участие се открояват проектантските и строителни фирми. Спектърът на услуги при тях е широк – от строителство на жилищни и промишлени сгради, през отделни покривни системи, до изграждане на инфраструктурни и електроенергийни обекти. Следват ги текстилната индустрия, като и тук разнообразието е значително: кандидатстват производители на дамско и мъжко облекло, на персийски килими, хавлии, спортни дрехи, обувки и чанти, фолклорни костюми и носии.

Като цяло собственото производство води при кандидатите пред занимаващите се с търговия и услуги компании. Производителите на зърнени, маслодайни и бобови растения, животновъдите, производителите на мебели, бетонови смески, ел. инсталации, климатични системи, както и на захарни и сладкарски изделия също намират място сред най-многобройните участници в инициативата. В сферата на услугите като брой участници изпъкват хотелиерите и фирмите за транспортни услуги - пътнически и товарен, вътрешен и международен транспорт, дори корабни превози. Наред с тях участват фирми в областта на комуникационните услуги и интернет, разработка на софтуер, компютри, сервиз на автомобили, кредити и др.

През есента на миналата година организаторите на конкурса обявиха старта на нова категория - „Проектно финансиране на бизнес таланти”. По този начин от Първа инвестиционна банка подават ръка на български предприемачи с интересни бизнес идеи. Чрез новата категория в конкурса организаторите ще предоставят финансова подкрепа на победителите, за да стартират и развият свой собствен бизнес. На церемонията на 24-ти ще бъдат обявени и бизнес идеите, които най-много са впечатлили журито.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.11 2015 в 14:51

На първо място са вечните ДПС, на второ – ГЕРБ и третите, там каквото остане.

17.11 2015 в 14:27

Собственикът на Юлен и Витоша Ски се оказа социално слаб
Биволъ посети собствениците на офшорките на ПИБ Георгиус Георгиу и Евдокия Макламузи в Кипър
Автор: БиволъДата на публикуване ноември 11, 2015В: Банки "Гнили Ябълки", Водещи, ПИБ, Потеря

Кой стои зад офшорките, владеещи ски съоръженията на Витоша и Пирин? Биволъ посети предградие в Никозия, където в скромен блок на сутерена живее Георгиус Георгиу, техният номинален собственик.

Мъжът, който ни отваря по бели боксерки и бяла тениска с дупка на корема, обрасъл с тридневна брада, е най-големият чуждестранен инвеститор в българската икономика. Активите на фирмите, които той притежава са за над 800 млн. лева. Той владее остатъците от Кремиковци, на ОЦК Кърджали, знакови фирми като Витоша Ски и Юлен АД, строителен, транспортен и туристически бизнес в България. Георгиус обаче е и най-големият длъжник. Всичко, което е придобил е взето с кредити от Първа инвестиционна банка.

„Не разбирам за какво говорите“ – отговаря той като латерна на завален английски на всички наши въпроси. Питаме го той ли е взел кредитите, как мисли да ги връща и познава ли собствениците на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. По документи те би трябвало да се познават, защото преди две години именно Георгиус продава на Цеко и Ивайло фирмата, която държи 6,7% от капитала на ПИБ или около 40 млн. лв.

Освен това Георгиус Георгиу е управител на дружеството FRAMAS, което е директна собственост на ПИБ. „Не разбирам за какво говорите“ – настоява той.

Човекът, който разбира за какво говорим се казва Г. Пападополус. Офисът на този адвокат се шири на три етажа в непретенциозна бизнес сграда.
Пападополус е „босът“. Така поне твърдят близките на Евдокия Макламузи, която е колежка и съсобственичка с Георгиус в различни сектори на българската икономика. Тя също е мултимилионер по документи. Макламузи живее в планинско село на 30 км. от Никозия. Резиденцията на милионершата е в скромна двуетажна къща, където ни посрещнаха нейни роднини. Макламузи отсъстваше, но след като нейна близка се обади на „боса“, имахме привилегията да изслушаме гневна тирада от самия Пападополус. Опитът ни да се свържем с него на следващия ден в по-спокойна обстановка останаха без резултат.

Каква е схемата? Георгиус и Макламузи работят като подставени лица при Пападополус. Той получава от България инструкции от ПИБ, за да регистрира фирмите и да им отвори сметки в кипърския клон на банката.

След това в България на тези фирми се прехвърля собствеността на български дружества, които получават кредити от ПИБ. Българските фирми също са собственост на подставени малоимотни лица (виж тук), или на служители на банката (виж тук). Парите заминават в Кипър. Оттам отиват в други офшорни сметки. Според добре осведомени източници, преди да бъдат въведени ограниченията за капиталови трансфери, от кипърския клон на ПИБ са заминали към различни дестинации около 500 млн. евро. Познайте дали тези пари ще бъдат върнати в банката.


Всичко това беше подробно разследвано от Биволъ в мащабно документирано проучване на особените залози учредени след кредити от ПИБ. Проучихме детайлно собствеността на 50 български фирми получили кредити и 30 офшорки, които стоят зад тях. Освен Георгиус и Макламузи, като подставени лица за Пападополус работят Елена Макламузи, Ставрос Константину, Стела Георгиу, Ники Тенекедзи, Анастасия Йоанидес, Кристиния Коне, Ники Ан Реймундо и други. Всички те са натрупали общо

1,27 млрд. лв. дълг към ПИБ!

или почти два пъти капитала на банката при позволено кредитиране на свързани лица не повече от 20% от собствения капитал.

Тези разкрития на Биволъ бяха последвани от гробно мълчание от страна на БНБ и банковия надзор. След сигнал до Прокуратурата и ДАНС започна проверка, която към днешния ден е на трупчета. Но духът вече е пуснат от бутилката и това пролича в доклада на Световната банка и МВФ, в който е констатирана неспособността на банковия надзор да се справи с концентрацията на кредити към свързани лица.