Япония въведе отрицателни лихви в опит да съживи икономиката

OFFNews 29 януари 2016 в 19:23 7235 3

Снимка Архив

Японската централна банка въведе отрицателни лихви в опит да съживи икономиката на страната, съобщава Би Би Си.

Предприемането на този ход се случва за първи път в историята на Япония и показва готовността ѝ да направи всичко възможно, за да увеличи инвестициите в страната.

Ставката от -0.1% ще принуди частните банки да плащат за свръхрезервите си.

Мярката е взета с цел да бъдат подтикнати към отпускането на повече кредити на бизнеса и влиза в сила на 16-ти февруари. 

Отрицателните лихви няма да се отнасят за влоговете на масовите потребители.

Един от основните показатели за посоката на една икономика е движението на цените на масовите стоки. В Страната на изгряващото слънце в момента се наблюдава много слаб ръст, а основната инфлация, която изключва по-волатилните цени на пресните храни, отбелязва минимално повишение от 0,1% на годишна база през декември 2015 г. и е без промяна спрямо предходния месец.

Спадащите цени са считани за проблем, защото значат и по-ниски приходи за компаниите и може да доведат до отлив на инвестиции. Япония от години се опитва да тласне цените нагоре, а в един момент дори започна да издава ваучери за пазаруване с цел да стимулира търсенето.

В еврозоната от известно време се наблюдават отрицателни лихви, но случващото се в Япония в момента е исторически прецедент. Решението за въвеждането им е взето с цел бързо задвижване на икономиката. Очакваната инфлация в момента е между 0,2 и 1,2% за периода от април 2016 г. до март 2017 г., а целта на централната банка е 2%.

От централната банка отбелязват, че икономиката се възстановява скромно и обясняват, че финансовите пазари са нестабилни главно заради спада на цените на петрола и несигурността свързана с перспективите пред развиващите се икономики и по-конкретно китайската. 

"Заради тези обстоятелства е налице увеличаване на риска, че одобряването на бизнес доверието на японските фирми и конверсията на дефлацията може да се забавят и че основната тенденция на инфлацията може да бъде повлияна отрицателно”, посочват от банката.

Системата, която беше обявена днес, ще разделя оставащата сума по всяка сметка в централната банка на три, като всяка ще бъде облагана с положителна, нулева или отрицателна лихва. При необходимост ще бъдат предприети допълнителни мерки, чрез количествени и качествени инструменти, а също и чрез лихвени проценти.

Новината беше съпътствана със сериозно раздвижване на борсите. Основният японски индекс Nikkei отбеляза ръст от 3%, а йената поевтиня с 2% спрямо долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!