Китайската икономика отбеляза най-слабия си ръст от 25 години

OFFNews 19 януари 2016 в 11:05 3011 2

Снимка Архив

През 2015 г. китайската икономика е отбелязала най-слабия си растеж от 25 години насам, достигайки 6.9% ръст при 7.3% за 2014 г., съобщава Би Би Си.

Китайският растеж се счита за двигател на световната икономика и напоследък притеснява сериозно инвеститорите. Правителството на страната е поставило за цел през 2016 г. да достигне ръст от около 7%, а премиерът Ли Къцян съобщи, че по-слабо развитие би било приемливо, стига да бъдат открити достатъчно нови работни места.

Според някои анализатори растежът на втората най-голяма икономика в света през миналата година е по-малък от официално представените данни, макар от Пекин да отричат "раздуване" на цифрите. Притесненията им са, че ръст под 6.8%, колкото е отбелязан през последното тримесечие на 2015 г., ще подхрани призивите за допълнителни икономически стимули. 

След повече от десетилетие на бърз растеж, китайската икономика забави темпове през последните 2 години. Това се случва заради опита на правителството да преориентира фокуса на икономиката от износ и инвестиции към потребление и услуги, които заемат дял от 50.5% в икономиката на страната през последната година.

Днес станаха ясни и данните за индустриалното производство през последното тримесечие на 2015 г. През декември то се е разраснало с 5.9%, отбелязвайки минимално забавяне спрямо ноември, когато достига 6%. Продажбите на дребно през последния месец на годината са се увеличили с 11.1%.

Според икономисти БВП на Китай през 2015 г. е достигнал очакваните размери. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!