Георги Ангелов: Днес Лукойл казва, че ще плаща данъци у нас, утре може да каже обратното и да изнудва правителството*

OFFNews Последна промяна на 30 ноември 2022 в 18:20 3995 7

Ангелов

Снимка фейсбук профила на Георги Ангелов

Георги Ангелов

"Лукойл" обяви, че вече ще плаща корпоративни данъци в България - и то не символични суми, а огромни средства от рода на 700 милиона лева годишно. Това на пръв поглед е чудесно и е голям пробив в проблем, по който от десетилетия няма никакво развитие. И наистина може да се постигне пробив, но ще са нужни допълнителни усилия.

Защо се случва това?

Една от причините е глобалната данъчна реформа, която цели точно това - поне част от данъците да се плащат там, където се извършва дейността (а не всичко да се укрива по офшорки). Друга причина са санкциите, който забраняват вноса на руски петрол в Европа от 5 декември (само България има изключение от петролното ембарго по морски път). Но не на последно място общественият натиск за цените на горивата е висок - България е дала изключение от ембаргото, внася се евтин нефт, но цените на горивата не са ниски. Затова и има различни законодателни предложения как да се обложат тези приходи и да се върнат на потребителите.

В предишни периоди защитата на цените на горивата е била, че това са пазарни цени и държавата не може и не трябва да се намесва. Но в момента не говорим за никакви пазарни цени - говорим за привилегия, която позволява да се заобикаля петролното ембарго и да се внася евтин нефт (руският нефт е евтин, защото почти никой не иска да го купува и затова се продава с огромна отстъпка). Печалбите не са пазарни, а са в резултат на привилегия, предоставена от българското правителство. Но тази привилегия както е дадена, така може и да бъде премахната - така че това също е натиск върху "Лукойл" да предложи насрещни отстъпки.

Подводните камъни

Целият проблем с "предложението" на "Лукойл" да плаща данъци в България е, че то е доброволно - в смисъл, днес казват, че ще плащат данъци в България, а утре може да кажат точно обратното. Няма никаква правна сила, нито задължителност. Това дава възможност да се изнудва местното правителство да прави едни или други отстъпки за "Лукойл" - заплахата е, че в противен случай компанията отново ще спре да декларира и плаща данъци в България. Това го виждаме от ден първи - още при обявяването на "офертата" "Лукойл" поиска да получи още едно изключение от ембаргото, а именно да изнася петролни продукти в цяла Европа.

Ще спре ли Нефтохим?

Подхвърлят се абсурдни твърдения, че без да получи възможност за износ "Лукойл" ще е принудена да затвори рафинерията си в Бургас. Аргументът е, че без износ капацитетът на рафинерията не може да се натовари и тя няма как да работи. Това, разбира се, не е вярно - никой не забранява износа на петролни продукти, забранява се само износът на петролни продукти от руски петрол. Разбира се, че рафинерията може да работи за износ като преработва неруски петрол.

Рафинерията може да работи с руски петрол за местния пазар и с неруски петрол за износ. В това няма технически проблем - всъщност винаги в предишни години рафинерията е работила с комбинация от руски и неруски петрол. Няма и икономически проблем - при тези цени на горивата в Европа рафинерията ще прави големи печалби от износ независимо с какъв петрол работи. А за българския пазар може да се внася евтин руски петрол и да се продават евтини горива на местния пазар.

Как да се реши въпросът с облагането?

Данъците в България са ниски, но трябва да се плащат от всички. Тук не може да има доброволност и избор. За да няма възможност за натиск и всяка година "Лукойл" да си сменя мнението дали ще плаща данъци в България или не, въпросът трябва да се реши устойчиво и с правни гаранции. Тоест, по законодателен път.

Например, в закона може да се запише, че петролните рафинерии се облагат с данък/такса на база внесен петрол (данъкът съответно ще е по-висока за руския петрол, отразявайки неговата по-ниска цена). По този начин ще се обложат както нормалните печалби на една рафинерия, така и свръхпечалбите заради изключението от ембаргото. При това данъкът няма да е по избор, а ще се внася авансово - още при влизането на петрола в България и няма да може да се заобиколи. И събраните приходи вероятно ще са доста повече от изчислените от "Лукойл" 700 милиона лева.

*Коментарът на Георги Ангелов е от неговия профил във фейсбук. Заглавието е на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-875

7

Krasimir T.Georgiev

01.12 2022 в 09:14

Пак ще повторя:
Добавена стойност=Печалба+Заплати+Осиг-вки(ДОО+Здравни)
Ако няма Печалба, то няма как да няма Заплати и Осигуровки, т.е. не е 20% по нула.

17548

6

dolivo

01.12 2022 в 08:47

като обявяваш печалби и продажби навън а след това продаваш на дъщерни в страната и те си взимат обратно ДДС от държавата, се нарича еид източване

Никой не говори за това, но и това ще стане - ЕС прокуратурата е почнала с най-големите въртележници по ДДС, и на Лукойл иде реда

1015

5

попа 01

01.12 2022 в 01:09

Краси, познанията ти по икономика са на ниво 2 ри клас.

3189

4

Гроздан

30.11 2022 в 22:02

Я пак! Те като не декларират печалба, 20% от нула е пак нула. Акциза ти го нахулват отпосле и тия са непричом и там. Гарантирам ти, че от фурната у ваше село остава повече за държавата нетно (ако е останала фурна де)

-875

3

Krasimir T.Georgiev

30.11 2022 в 21:19

Не Гроздане не си прав. ДДС е 20 % върху печалбата и ФРЗ с Осигуровките, това е добавената стойност.
Иначе краен платец е потребителят, но така е с всички данъци.
Човешкият труд създава стойноста и затова той е източник на данъците, с които се изддържа държавата, т.е. всички ние, обществото.
Аман от не специалисти, с опорки само не става, трябва знание.

3189

2

Гроздан

30.11 2022 в 20:55

Красьо, ДДС не го плаща Лукойл, а ти и аз. Както и акциза...
Аман от специалисти ..

-875

1

Krasimir T.Georgiev

30.11 2022 в 20:00

Ангелов претендира, че разбира от икономика.
Говори за Корпоративни данъци, в България има един такъв - Данък върху печалбата.
Той се плаща 10% от годишната печалба, ако има такава.
Лукойл може и да не отчита печалба и това да не е незаконно.
И сега, и преди Лукойл плаща в България: Данък добавена стойност(основният приход за бюджета), Местни данъци и такси, социални и здравни осигуровки на персонала, акцизи и мита.
Дразни ме пропагандното говорене от хора "експерти".
Нека да се казва истината!