Quantcast

Еврокомисията: Договорът на България с Русия за „Южен поток” е незаконен

OFFNews Последна промяна на 04 декември 2013 в 22:41 12493 88

Договорът на България с Русия не отговаря на изискванията на Брюксел
Договорът на България с Русия не отговаря на изискванията на Брюксел

Двустранните договори на България и останалите европейски държави с Русия за изграждането на газопровода „Южен поток” са в нарушение на законодателството на ЕС и трябва да бъдат предоговорени от нулата.

Това се посочва в становище на Европейската комисия, цитирано от EurActiv.com.

Според Клаус Борхард, директор по въпросите на енергийните пазари в Европейската комисия, нито едно от споразуменията на България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия с Русия не е в съответствие със законодателството на ЕС.

Комисията прегледа тези междуправителствени споразумения и стигна до заключението, че нито едно от споразуменията не е в съответствие с правото на ЕС, заяви Борхард.

България, както и останалите европейски държави, подписали споразумение за „Южен поток“, трябва да поискат предоговаряне с Русия.

София и Москва подписаха междуправителствено споразумение за "Южен поток" на 18 януари 2008 г.

Становището на ЕК идва в момент на повишена чувствителност в отношенията между ЕС и Русия.  

Миналата седмица европейските лидери бяха изненадани от решението на украинския президент Виктор Янукович да провали подписването на споразумението за партньорство между бившата съветска република и ЕС, пише EurActiv.com.

Клаус Борхард обяви становището на Еврокомисията на форум в ЕП в присъствието на руския заместник-министър на енергетиката Анатолий Янковски, генералния директор на "Газпром експорт" Александър Медведев и сръбския министър на енергетиката Зорана Михайлович.

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер вече е изпратил писмо до руския министър на енергетиката Александър Новак, в което е обяснил казуса и е призовал руската страна  "да погледне положително" на възможността за предоговаряне на споразуменията с въпросните държави.

Междуправителствените споразумения няма как да бъдат основа за изграждането или експлоатацията на „Южен поток“, категоричен е Клаус Борхард.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.12 2013 в 11:23

ne si prav:


http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifestyle/Bulgaria_EU/Pages/Evrofondove_ravnosmetka_171212.aspx

11.12 2013 в 18:33

КЪДЕ БЕШЕ ТАЯ ек ОТ2008 ГОД ДО СЕГА БЕ ТЯХНАТА МАМА........

11.12 2013 в 13:56

Интересно, много интересно. Само не ми стана ясно за какви европейски пари става дума в случая? Та България си е донор на ЕС откъдето и да го погледнеш. Членският внос на страната ни е къде-къде повече от субсидиите, които получава. Според някои изчисления, /които не съм проверявал, но звучат достоверно/, от влизането ни в ЕС България е загубила около 5 милиарда евро т.е. е внесла в повече членски внос, отколкото е получила. Излиза, че от ЕС ни казват: дайте ни 800 милиона евро членски внос, пък ние ще ви върнем 200 милиона и ще ви кажем точно за какво да ги дадете. Ако не спазвате изискванията ни - ще ви глобим 100 милиона.

11.12 2013 в 13:47

Интересно, много интересно. Та нещата в "Северен поток" стоят точно по същия начин като в Южен поток. Само, че там се отнася за Германия, а в Южен поток става дума за България и Сърбия. Та явно се мери с различен аршин в звата случая. И кой ще загуби от цялата тая история? Ами ще загубим ние със Сърбия. Ще загубят и някои други страни от ЕС, щото украинците пак могат да врътнат кранчето. А на руснаците не им пука. Китайците дупе дават за допълнително нефт и газ. Руснаците просто ще ни теглят по една майна и ще пренасочат газта към Китай.

06.12 2013 в 12:47

+1
Ако може нашите управляващи да не вземат никакви решения а само да изпълняват какво им казва ЕС ще живеем по-добре. Ама малко хора го разбират. Понеже ако ни накарат от ЕС да направиме нещо сме се били продали, поробили, и.т.н. глупости. А ако правят нещо българските политици по нареждане на мафията тогава всичко е супер, независими сме и сме горди че никой не ни командва. Егати логиката

05.12 2013 в 22:07

Bravo Herr Brannik Du bist der König der Propaganda

05.12 2013 в 22:02

А не искаш ли да ти подарят направо едно газово находище ве хер Бранник?

05.12 2013 в 17:16

proswetlite +++++++++++++++

05.12 2013 в 17:15

Газ има и в Румъния. И да ен качват 20% таксите за зелената енергия - в БГ поне вятър и слънце има много!!!