Демократична България: Ще гласуваме против бакалската сметка на Фандъкова

OFFNews Последна промяна на 06 февруари 2020 в 11:03 2110 3

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Демократична България ще гласува против Бюджет 2020 за София, обявиха от обединението.

Общинските съветници от групата ни са избрани с ясен и категоричен мандат, произтичащ от предизборна програма, построена върху конкретни мерки и стратегически приоритети за развитието на града. Днес ние не виждаме тези приоритети, отразени в проектобюджета на г-жа Фандъкова. Виждаме просто още от същото, което София получава вече пореден мандат, заявяват демократите.

Според тях в Бюджет 2020 липсват реални приоритети.

Заявената като приоритет дигитализация, получи място в бюджета часове преди днешното обсъждане и то след неколкократни настоявания за това от страна на Демократична България, посочват от ДСБ, Зелено Движение и Да, България.

От ДБ са категорични, че в бюджета на столицата липсва обосновка и гражданите не са получили убедителни аргументи за вдигането на данъците или за поредното механично увеличение на средствата за чистота, направено без СО да има нито концепция, нито готовност да въведе новия принцип „замърсителят плаща“.

Според демократите вместо да бъде инструмент за развитие, планиране и реализиране на политики, бюджетът на София е просто бакалска сметка, механичен сбор от прогнозни приходи и разходи, някои от които са доказано нереалистични.

Столична община трябва да приеме активни мерки за повишаване на приходната част, за да си осигури по-добра събираемост, по-високи приходи от общинските дружества, реално налагане и събиране на санкции от всички нарушители, формиране на повече приходи от такси за реално ползвани услуги (в т.ч. и платено паркиране), а не от по-високи данъци, заявяват от Демократична България.

О обединението припомнят своите предложения към Столична община:

да докаже ангажимента си към дигитализацията, като предвиди в Бюджет 2020 изрично перо за реализацията й;

докато търси дългосрочно решение, да компенсира с ваучери за частни детски градини некласираните в общинските ясли и детски градини;

да върне Витоша на гражданите, като осигури адекватен транспорт, добра поддръжка и условия за зимни спортове в природния парк;

да подобри състоянието на въздуха в София, като предвиди средства за допълнителни 3000 улични дървета за София;

да предвиди средства за поддръжка и ремонт на елементи от тролейната и трамвайната мрежа, които са решаващи за сигурността, бързината и удобството на пътниците;

да осигури достойни заплати в общинските театри;

да предвиди средства за изкупуване на земи;

да подкрепи с нарочен бюджет науката и идейните проекти;

да планира реалистично там, където досега няма добри резултати – да намали заложените в момента приходи от дивиденти от 3.5 млн. лв. на 100 хиляди лв.;

да планира амбициозно там, където има нереализиран потенциал – да извади на фондовата борса 20% от капитала на “Софийски имоти” ЕАД. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8435

3

Jinx

07.02 2020 в 20:56

Не чувам нещо смислени аргументи. ДеБъ го играят опозиция само за да пречат май…

2000

2

Billy111

07.02 2020 в 15:37

Нека някой да им припомни на тези от "Демократична България" защо са избрани за общински съветници и каква им е работата, защото явно те не знаят!

2015

1

No matter what

07.02 2020 в 13:47

За нещата, за които ДБ пледират към СО - не сме сигурни, че ако бяха в техни ръце - нямаше да бъдат даже по-зле. Лесно е да обвиняваш и само протестираш на предложенията на останали, а ти всъщност - нямаш реални действие и резултати от практиката си на сдружение.