Данъчните спипаха 850 души, укрили доход от 200 млн. лв.

OFFNews Последна промяна на 02 септември 2014 в 10:50 4348 3

850 физически лица, които са били ревизирани в периода от януари до юни тази година са укрили 200 млн. лв. доходи, което представлява 20 млн. лв. данъци, невлезли в държавната хазна.

Според данни на Национална агенция за приходите (НАП) на всички 850 души са издадени ревизионни актове. Ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително, допълват от приходното ведомство.

Над 80% от всички ревизии на физически лица се извършват, за да се установи съответствието между имущество и доходи.

Най-често срещани са случаите, в които имуществото (имоти, автомобили, лични вещи), които един човек притежава са на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години.

Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за шестте месеца на 2014 г. е 33 млн. лв.

При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като яхти, битова техника, скъпи бижута и др. Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.09 2014 в 21:38

Ал Капоне лежа в САЩ за такива неща!Тука е алабала,трай коньо за зелена трева!А в затворите лежат хора,откраднали за да изхранят семействата си!!!Бах ти и държавата,че и правосъдието и!

02.09 2014 в 12:29

„Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство."
Защо ли няма такъв софтуер за засечка на публичните търгове, конкурси и обществени поръчки? Защо ли там не свети червена лампичка при несъответствие ...

02.09 2014 в 11:48

Хубаво е, че данъчните откриват чат па топлата вода. Въпроса е защо винаги предизборно се къпят, а през останалото време смърдят?