Борисов разговаря с Макрон след поредната стъпка към чакалнята на еврозоната

OFFNews 30 април 2020 в 13:57 5488 0

България е изпратила писмо до Европейската централна банка за завършване на процеса на оценка за установяване на тясно сътрудничество по отношение на Банковия съюз - поредна стъпка към влизане в т.нар. чакалня на еврозоната (ERM II).

Това стана ясно от съобщение на Министерския съвет .

По-рано днес от "Дондуков" 1 съобщиха, че премиерът Борисов е разговарял с френския президент Еманюел Макрон. Борисов е благодарил, че още през 2018 г. по време на българското председателство на Съвета на ЕС президентът Макрон е подкрепил идеята България да се придвижи към чакалнята на Еврозоната.

"Разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ", цитиран е да казва министър-председателят.

Става дума за това, че България е изпратила писмо до Европейската централна банка за завършване на процеса на оценка за установяване на тясно сътрудничество по отношение на Банковия съюз. Това е предпоставка за последващо кандидатстване и приемане в ERM II.

Разговорът с Еманюел Мекрон е бил основно за пандемията от коронавирус.

"Коронавирусът промени живота ни и изцяло пренареди дневния ред на ЕС. Защитата на живота на гражданите в момента е основен приоритет. В тези кризисни времена е от огромно значение да се възползваме от всички инструменти, с които разполагаме в рамките на ЕС, за да успеем в битката срещу COVID-19", казал Борисов на Макрон.

Двамата лидери са обсъдили актуалните данни за разпространението на коронавируса и мерките, доказали ефективност при ограничаване на заболяването.

"Справянето с такова безпрецедентно предизвикателство на равнище ЕС е невъзможно без координиран подход на съвместните мерки за смекчаване на социално-икономическите последици от кризата", посочил българският премиер.

Той е бил категоричен пред френския президент, че днес, повече от всякога, е необходимо единство и отстояване на принципа на европейската солидарност в името на възстановяването на нормалния начин на живот на гражданите на ЕС.

Борисов е отбелязал, че и във времето на извънредните мерки на националните държави, България остава ангажирана с опазването на върховенството на закона, принципите на демокрацията и правата на човека.

Премиерът Борисов е посочил още, че страната ни ще участва в Международната виртуална донорска конференция на 4 май, организирана по инициатива на председателя на Европейската комисия, чиято цел е да се осигури финансиране за борбата с пандемията. 

Премиерът е запознал Макрон с действията на правителството и индустрията за реорганизиране на българската икономика в условията на пандемия от COVID-19. Той посочил, че текстилният бранш у нас от март произвежда предпазни облекла, шлемове и очила за нуждите на българските лекари, сестри, санитари, лаборанти и за всички служители, пряко участващи в борбата с коронавируса. Такива мостри на защитни облекла и маски вече са изпратени в Париж и страната ни е в готовност да съдейства и помогне с количества.

В хода на разговора президентът Макрон е приветствал навременните мерки, наложени от българското правителство срещу COVID-19, както и постигнатата реорганизация в индустрията. Премиерът Борисов е пожелал успех на учените от институт в Монпелие, които са започнали клинично изследване с определено лекарство дали то може да се прилага ефективно при пациенти, заболели от COVID-19.

"Ако в тази сфера обединим усилия, ще можем да получим резултати по-бързо", е казал премиерът Борисов пред Макрон, цитиран от правителствената пресслужба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови