Бившият депутат от ДПС Юнал Лютфи влиза в Надзора на "Петрол" АД

Вероника Шербанова 21 ноември 2013 в 12:39 6009 7

Юнал Лютви
Юнал Лютви

 

Бившият депутат от ДПС Юнал Лютфи ще влезе в Надзорния съвет на "Петрол" АД. Това заяви новият собственик на 52,2% от акциите на компанията Кирсан Илюмжинов по време на първата си пресконференция в България. 

Освен Лютфи в Надзора на "Петрол" ще влезе още известният френски общественик Жан Франсоа Пенел.

Милиардерът Кирсан Илюмжинов притежава 52,5% от акциите на "Петрол Ходлинг", закупени от Денис Ершов и Александър Мелник. Очаква се сделката да бъде приключена до 16 декември.

Тогава е назначено Общо събрание на акционерите на "Петрол", на което ще бъде изменен уставът и ще бъде обявен новият състав на Съвета на директорите.

Ние в момента все още не знаем категорично какво е финансовото състояние на "Петрол", тъй като не сме влезли в управлението. За нас е ясно обаче, че ситуацията е изключително плачевна. Освен това знаем, че има много нерегламентирани разходи, посочи Илюмжинов.

Например вчера ми дадоха разпечатка на сметките за телефон и така установих, че на мое име има 3 телефонни номера, които за близо година са навъртели сметки от 150 000 лева, още повече, че дори не съм влязъл официално в управлението на компанията. Мога да ви уверя, че аз от 15 години имам само един мобилен телефон. В същото време на името на Митко Събев има 29 телефонни номера, като за тях плаща компанията, обясни Илюмжинов.

Предстои да се направи цялостен одит, който ще отнеме най-малко три месеца. Предполагаме, че ще открием още много подобни нерегламентирани разходи. След това ще представим и оздравителна програма, допълни той.

По думите на Кирсан Илюмжинов вече са започнали и разговорите с Цветан Василев, тъй като КТБ е един от основните кредитори на "Петрол". Вече съм му направил писмено предложение за това как могат да бъдат изплатени дълговете на компанията. За мен беше особено важно да го уверя, че не възнамерявам да фалирам компанията, коментира милиардерът.

Що се отнася до бъдещето на "Петрол", след края на одита смятам да предложа на Митко Събев да изкупя неговия дял от 47,5%. Ако той откаже, ще му предложа да купи моя дял, тъй като според мен компанията трябва да има един собственик. Ако той не се съгласи на този вариант, ще хвърляме чоп или ще разделим компанията на две, категоричен е Кирсан Илюмжинов.

Вече имам и няколко кандидати за изпълнителен директор на "Петрол" АД. Направил съм предложение на Сергей Гиндич, който има голям опит с нефтопреработването. Има и още няколко предложения и в момента чакам отговор. Окончателното решение ще обявим официално на 16 декември, каза Илюмжинов.

Денис Ершов, който досега притежаваше 47,5% от акциите на "Петрол", няма да заема повече никакъв пост в компанията, но ще бъде консултант без заплата на Илюмжинов до края на следващата година.

Искаме да успокоим служителите в компанията, че няма да има репресии и реваншизъм. Всеки, който добре си върши работата, ще продължи да работи, обясни един от представителите на Илюмжинов в България Борис Деворкин. Разбираме, че служителите не са наясно в момента какво се случва и какво предстои, но искаме да ги успокоим, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!