Прокурорски обвинения за шефовете на "Петрол"

Вероника Шербанова 01 август 2013 в 13:25 1887 0

Митко Събев
Митко Събев

Софийската районна прокуратура е повдигнала обвинение на председателя на Съвета на директорите на „Петрол Холдинг“ АД Митко Събев и на изпълнителния директор на холдинга Орлин Тодоров за използване на неистински документи.

Обвиненията срещу двамата са повдигнати на 19 юни и са по чл. 311, ал. 1 от Наказателния закон за длъжностни лица, които са съставили официален документ с неверни обстоятелства или изявления с цел те да бъдат използвани за доказателство за истинността им. Предвиденото от закона наказание за това е до пет години затвор.

Обвинения са повдигнати и срещу Сергей Батурин, чието име също се появи в спорната сделка с акциите на "Петрол". Обвиненията са за съзнателно използване на неистински или преправени документи, както и документи с невярно съдържание.

На Митко Събев, Орлин Тодоров и Сергей Батурин са определени парични гаранции по 10 000 лева.

Очаква се прокуратурата скоро да внесе обвинителния акт в съда.

Обвиненията имат връзка със сделката за продажбата на 52,5% от акциите на „Петрол Холдинг“ АД. Акциите официално са продадени на милиардера Кирсан Илюмжинов от Денис Ершов и Александър Мелник, които притежават съответно 47,5% и 5% от акциите на холдинга, в средата на юни 2012 г.

В края на миналата година обаче в Търговския регистър са подадени документи, според които собственик на същия дял от 52,5% е Сергей Батурин, а Илюмжинов не присъства в списъка на собствениците. Името на Батурин присъства и в книгата на акционерите. Според временните удостоверения за собственост той също е притежател на този дял.

В документите присъстват и подписите на Денис Ершов и Александър Мелник, удостоверяващи, че са продали на Батурин своите дялове. Ершов и Мелник обаче отрекоха да са подписвали тези документи.

Представителите на Кирсан Илюмжинов в България Магомедхан Гамзатханов и Борис Деворкин обявиха на пресконференция в началото на годината, че сделката е станала със знанието и участието на Митко Събев и Орлин Тодоров.

OFFNews потърси Митко Събев за коментар, но той не отговаря на телефона си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови