Вежди - един щастлив министър под земята (снимки)

Вероника Шербанова 08 август 2012 в 18:20 3692 0

Археологическите разкопки до ЦУМ, Снимка: БГНЕС
Археологическите разкопки до ЦУМ, Снимка: БГНЕС

В Европа няма да има такъв град. Това заяви днес министърът на културата Вежди Рашидов по време на инспекция на строително-монтажните работи на първия етап от проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика”. 

В началото на работите по новия лъч на метрото под църквата “Света София” бяха открити останки от цял архитектурен комплекс. Затова беше взето решение метрото да мине под него. 

Откритието не е изненадващо за археолозите, заяви в интервю за OFFNews археологът Снежана Горянова. "От много, много години централната част на София в рамките на античната крепост, е археологически резерват. Още от началото на 20-и век сме наясно, че има запазени части от античен, средновековен и османски период", обясни тя.

Министърът на културата инспектира днес работите по първата част на проекта за консервация и експониране на останките на метростанция 8, на “Мария Луиза” и “Ларгото”.

„Площадът ще стане много красив. Ще има дръвчета засадени, каменни пейки, за да не ги крадат, да идват влюбените, да сядат, да пият по едно кафе. Ще се върнат колони, които сега се съхраняват в музеите, ще се аранжират. Аз съм много щастлив от себе си, мога утре още да си отивам“, каза Вежди Рашидов.

Археологическите разкопки до ЦУМ продължат. Вторият етап на проекта е свързан с разкриване на археологическите нива под пл. „Независимост” и под бул. „Кн. Мария Луиза”, а третият – на археологическите нива между бул. „Кн. Мария Луиза” и сградата на ЦУМ. 

До края на разкопките минувачите ще могат да наблюдават случващото се през стъклени прегради. 

"Хрумна ни, че можем да не слагаме метални парапети, а да сложим едни стъклени парапети, през които хората ще могат да виждат как работят археолозите и в същото време да не си пречат".

На 16 август започва почистването, а на 20 август площадът на "Ларгото" ще бъде отворен за преминаване на пешеходци.

В края на август в присъствието на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу едновременно ще бъдат открити новата отсечка на софийското метро и археологическите нива под пл. "Независимост" и под бул. "Княгиня Мария Луиза".  „И дано премиерът се похвали добре пред Барозу“, каза Рашидов.

"Целият проект трябва да приключи до есента на 2013 г., но не можем да бъдем сигурни, докато не видим какво ще излезе от разкопките.  Археологията е като риболова. Има вода, има и тапа. Стоиш и гледаш тапата, но само Господ знае какво има отдолу. Така е и при археологията – само Господ знае какво има", обясни Рашидов. 

След края на проекта през 2013 година софиянци ще имат музей на открито на площ от близо 19 000 кв. м, допълни той.

Министърът обясни, че очаква да започнат в държавната хазна да влизат сериозни приходи от културен туризъм, който според него е бъдещето на България.

„Както се казва асфалт не се яде, но културата ще носи ту минерална водичка, ту кафенце, ту сандвич, все ще се оставят парички в държавата“, каза Вежди Рашидов. 

Станцията на метрото под ЦУМ от новата отсечка, която ще бъде открита в края на август, вече е готова. От двете страни ще бъдат изложени различни археологически находки. В подлеза до Халите пък ще може да се види част от разкопките до ЦУМ, оградени със стъклен парапет.

"Това ще бъде най-красивата станция в цяла Европа", похвали се министърът на културата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови