Рашидов: И едно кафе, ако може да пия, с принца на Монако

29 юли 2012 в 18:46 5373 1

Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС
Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС

От ефира на Българското национално радио министърът на културата Вежди Рашидов поиска да пие "едно кафе" с принца на Монако.

Поводът за почерпката - да чуел лично от устата на принц Албер за "държавните гаранции" при показването на "тракийските злата" (по думите на министъра) в Монако.

Ето как протече забележителният разговор за българското културно наследство в ефира на БНР.

Величко Конакчиев, БНР: Кажете ми, господин министър, какви ще ги вършите в Монако, защото там отивате и там ще говорите с Пол Масерон вашия колега?

Вежди Рашидов: Да, да ви кажа сега какво се случи. Докато бях в Армения да подписвам спогодби, се обадиха от Йерусалим, готови са да приемат тракийските злата, но едновременно се обадиха и от Монако, че желаят след Париж златото ни да гостува и в Монако.

Величко Конакчиев: Златните съкровища на България, тракийските.

Вежди Рашидов: Да, тракийските. А тази година те ще гостуват на „Храдчани” в най-големият музей на Чехия, втората половина на тази година ще гостуват в Чехия. Така, че започнахме да го правим безкрайно популярно навън, което също е много радващо...

Величко Конакчиев: Принц Албер ІІ знае ли затова?

Вежди Рашидов: Знае, аз очаквам, аз познавам добре с принц Албер и ще се срещам с министъра на културата да договорим това и бих искал едно кафе с принц Албер, за да мога единственото, което искам да чуя от неговите уста са държавните гаранции.Сещате се, че една такава изложба...

Величко Конакчиев: Това е важно, важно.

Вежди Рашидов: Да. Това са държавни гаранции, застраховки. Не е толкова просто изнасянето и затова искам потвърждението на държавния глава там, за да може наистина да започнем на работни групи и етапи да започваме да работим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови