Студент на министерска съветничка получи 2.4 млн. лева за 4 месеца от МОМН

Последна промяна на 01 април 2013 в 15:42 14513 35

Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС
Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС

Студент на Евелина Христова, медийна съветничка на бившия министър на образованието Сергей Игнатов, е спечелил само за четири месеца 11 договора на обща стойност 2 477 424 лева от министерството на образованието по времето, когато Игнатов го управляваше.

Финансирането за всички договори е от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Студентът на Христова, която преподава в Нов български университет, е роденият през 1985 г. Тодор Николов Зафиров.

Евелина Христова от скоро е доктор, тя има законна бакалавърска диплома и нелегитимна магистърска. Стана съветничка на Игнатов, малко след като той смени ректорския пост в НБУ с министерския. Преди да влезе в екипа на Игнатов в МОМН, Христова също работеше в НБУ.

На 19 юни 2012 г. МОМН сключва 4-годишно рамково споразумение с обединението „Блупринт Макс“ с управител Тодор Николов Зафиров, студент на Христова в Нов български университет.

Връзката между двамата е Петър Ангелов - също студент на Христова. Той е близък приятел и на двамата и до последно работеше в министерството на образованието на граждански договор.

70% от "Блупринт Макс" държи "Блупринт 2010", по 15% имат "Триера Комюникейшънс" и "Дайрект Сървисиз".

Съсобственици на "Блупринт 2010" с по 50% участие са Тодор Зафиров и Деница Валентинова Спасова, също родена през 1985 г. Съсобственици на "Триера" са Нели Иванова Драганова (управител на "Еврохолидейз" ООД) и "Пауър Солюшънс". Съсобственици на "Дайрект" са "Пауър Солюшънс" и Държавна печатница (Унгария).

Предметът на споразумението между МОМН и "Блупринт Макс" е изработка и доставка на рекламни материали и сувенири по проекти с бенефициент МОМН за следващите 48 месеца.

Финансирането по един от договорите, възложен от Евелина Христова, тогава ръководител на проект "Ученически практики", покрива 100% от стойността. При повечето от останалите процентът е 85.

Договорите

Всички проекти са спечелени през последните четири месеца на 2012 година. От публикуваните на сайта на Агенцията по обществени поръчки обявления става ясно, че се е явявал само един кандидат - "Блупринт Макс".

"Блупринт Макс" печели 1 379 710 лева без ДДС за изработка на рекламни материали по проект "Квалификация" по Оперативна програма развитие на човешките ресурси.

Следващият договор за студента на Христова е на стойност 8130 лева без ДДС. Той е по проект "Включващо обучение", отново финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Също е за изработка и доставка на рекламни материали и сувенири.

Третият е за рекламни материали за проект "Студентски практики" (също ръководен по това време от Христова) на стойност 180 190 лева без ДДС.

Четвъртият договор е по проекта УСПЕХ, по който с пари от Европа се финансират извънкласни и извънучилищни дейности. Договорът с "Блупринт Макс" е на стойност 309 000 лева без ДДС, които покриват 85% от общата стойност.

Петият проект е за рекламни материали по проект "Подобряване на качеството на общото образование”, финансиран по "Развитие на човешките ресурси". Стойността му е 10 200 лева.

Шестият договор, който Зафиров получава, е на стойност 54 950 лева без ДДС, по ръководения тогава проект "Ученически практики".

Седмият е на стойност 84 000 лева без ДДС, по проект "Наука и бизнес".

Осмият договор е за рекламни материали по проекта "Нов шанс за успех", финансиран пак по "Развитие на човешките ресурси". Стойността му е  114 744 лева с ДДС.

Деветият е за над 1.3 милиона, той е по проект "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес".

Десетият договор е за рекламни материали по проект "Усъвършенстване на системата на инспектиране на образованието", той е за 6370 лева.

Единадесетият е за рекламни материали по проект "Система на кариерно ориентиране в училищното образование" и е за 21 330 лева без ДДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.04 2013 в 11:01

Е слабичко... не хваща... а с последните бодри фрази определено преиграваме - съвсем "out of context"

06.04 2013 в 10:52

Не сезирайте прокуратурата, излезте 5 млн. на улицата и влезте във всички кабинети с метла в ръка.

04.04 2013 в 12:51

Класическа ГЕРБ история - крадене на народни пари и бягане от отговорност. ГЕРБ - Граждани за Европейско Развитие на Бандитизма

04.04 2013 в 12:49

Класическа ГЕРБ история - крадене на народни пари и бягане от отговорност. ГЕРБ - Граждани за Европейско Развитие на Бандитизма Ченгетата и подопечените се намърдват обратно. Нищо чудно, че има недосегаемост на топ-групировките и олигарсите като ТИМ, Лукойл-Златев, Георги Гергов, Ганчев, братя Галеви и др., прикриване на определени незаконни дейности /случаи като Мишо Бирата, пристанище Росенец, Митниците и т.н./, нарастване на битовата и икономическата престъпност, безнаказаност на циганските банди по места, както и усещането за нарастнали несигурност и несправедливост у гражданите

03.04 2013 в 08:12

Ние се възмущаваме и палим, като ни подвеждат с такива статии...
А ТО КАКВА БИЛА ИСТИНАТА!!!

"Управителят Тодор Зафиров се свърза с OFFNews и поиска право на отговор. Публикуваме го дословно.

В публикуваната на 1 април статия има редица неверни и неточни данни.

Висшето си образование съм получил в Ню Йорк, САЩ, където съм живял от 2004 г. до 2008 г. Бакалавър съм по финанси от университета Аделфи. Преди това бях ученик в Американски колеж, София.

Съдружникът ми Деница Спасова е бакалавър от Drexell University, Филаделфия, САЩ (от 2004 г. до 2008 г.) и Магистър по изящни изкуства от Cranbrook Academy of Art – Мичиган, САЩ, който е в топ 3 унивесритетите по изящни изкуства в Северна Америка (от 2008 г. до 2010 г.)

Сред съдружниците на консорциума ни са “Триера комюникейшънс”, “Дайрект сървисис ” на която собственици са Държавна печатница на Унгария и “Пауър Солюшънс”. Уважавани организации, които също не желаят да се спекулира с имената им и неверни данни.

Сред съдружниците на консорциума ни са “Триера комюникейшънс”, “Дайрект сървисис ” на която собственици са Държавна печатница на Унгария и “Пауър Солюшънс”. Уважавани организации, които също не желаят да се спекулира с имената им и неверни данни.

Въпреки, че информацията за изпълняваните от нашия консорциум поети законово ангажименти е публично достъпна, вие сте описали суми, които са завишени с един милион лева, повече от 33% от общия обем от работата, извършвана и към момента, в изброените от вас проекти, бенефициенти на ОПРЧР.
След 5 години живот в странство се върнах в България, където смятам, че принадлежа, и от тогава работя неуморно. И вярвам, че успехите ни се дължат на доброто ни образование, денонощната работа и качеството, което предлагаме на нашите клиенти. Надявам се повече хора да се стремят към качествена работа, отговаряща на етичните стандарти на съответната професия."

http://offnews.bg/index.php/178042/shefat-na-bluprint-maks-zavarshih-v-sasht-ne-v-nbu

02.04 2013 в 21:12

Дори и да не е, всичко останало е достатъчно скандално

02.04 2013 в 20:13

Хайде спрете да оплювате хората! Тук ви поднасят някаква информация, било то и фалшива и всички се ловите за въдицата и бързате да плюете по хората. Що за хора сте, къде остана човешкото у вас? Всеки е невинен до доказване на обратното! А и само за сведение господин Зафиров не е завършил НБУ това е поредната измислица. Сами си направете извод дали всичко останало е истина.

02.04 2013 в 20:09

Вместо да пишете тук сезирайте прокуратурата само тогава има смисъл.
да,да,да

02.04 2013 в 19:50

то като се копне малко и ще се види, че и играчите са същите. Хинт: Z.Stephanova

02.04 2013 в 19:25

Искайте от новия министър на МОМН да извади и договорите за фалшивите профили из Фейса