Любимите пиарки взели още 35 000 лева за реклама на динозаври

Владимир Йончев Последна промяна на 22 август 2012 в 20:42 11406 12

Откриващата пресконференция за проекта за Джурасик парк край Дорково. Снимка: Rakitovo.info
Откриващата пресконференция за проекта за Джурасик парк край Дорково. Снимка: Rakitovo.info

 

С поръчка за още 35 000 лева, за още по-безумен проект, са се уредили двете любими пиарки на земеделския министър.

25-годишната Кристина Спасова и 24-годишната Лора Димитрова са получили 35 000 лева, за да рекламират проект за изграждането на Джурасик парк край родопското село Дорково.

Младите дами, които до септември 2011 година бяха пиарки на подчинената на министър Мирослав Найденов Агенция по храните, се прославиха с договора си срещу 94 300 лева да направят профили на Програмата за развитие на селските райони в иначе безплатните фейсбук и туитър. За тези пари те постигнаха 3 последователи в Twitter и 24 приятели във Facebook. След избухването на скандала, разкрит от "Отворен парламент",  феновете се покачиха на съответно 22 и 215.

Проектът, според който край село Дорково трябва да "оживеят" динозаври и саблезъби тигри, е финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие" и съфинансиран от община Ракитово.

Парите за пробивните момичета са хитро маскирани като малка обществена поръчка от 20 декември 2011 година. Фирмата на девойките "Кей Ем Ком" печели конкурса с най-ниската си цена от 35 000 лева. Договорът е спечелен от "Кей Ем Ком" на 11 юни 2012 г.

С пропагандирането на динозаврите девойките са се справили по-добре, отколкото с туитъра. Месец след като печелят европейските пари, медиите са залети със заглавия като: "Саблезъби тигри ще ни плашат в парк за 2 млн. лв.", "Динозаври, саблезъби тигри и маймуни примати "оживяват" в парк край с. Дорково" и "Джурасик парк изниква край Дорково".

По-интересното е, че преди да стане пиар на Агенцията по храните, Кристина Спасова е била пиар на ОП "Регионално развитие", която им е дала парите за динозаврите. Самата Спасова съобщи това в интервю за "Хоризонт" днес.

Девойките очевидно са доста оправни и това едва ли са единствените им скандални поръчки. Те са напуснали държавната си служба на 26 септември. Регистрирали са фирмата си със скромен адрес в жилищен блок в "Разсадника" на 30 септември.  Само за 3 месеца новорегистрираната фирма е заработила 197 хил. лева печалба, отделно от заплатите, които са на обща стойност 8 хил. лв. за трите месеца, сочи годишният финансов отчет на "Кей Ем Ком", публикуван в Търговския регистър.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.08 2012 в 18:17

Добре де, убедихте ме, нямам въпроси. Ако това е каквото казвате - значи е и наука, и туризъм, и просто природно чудо, съгласен съм. Да бяха дали парите на палеонтолозите, или на селото, та да се почне работа, а не някой да обикаля с тях бутиците.

24.08 2012 в 18:11

Не знаех, много е добре че има такова нещо. Само че ако находката е богата, и го подредят хубаво, това ще се нуждае от реклама точно колкото Казанлъшката долина, или Перперикон. Т.е. - никак. Та, парите при тия красавици, са изхвърлени пари. Ако бяха отишли в Института по палеонтология - тогава щяха да са съкровище, и полезно дело.

23.08 2012 в 23:02

До Илиян На Дорково му трябва този парк,Илиян,защото находището е там и два вагона с ко
сти са във Франция в музей,където всеки който иска да ги види може да го направи,а в Дорково на мястото има само указателна табела и нищо повече.Така че за мене е много важно да се построй този музей на открито не само заради хората в селото,а и заради това ,че е по добре нещо да се построи,отколкото парите да се похарчат за лъскави играчки и пиячки..

23.08 2012 в 17:16

на кой тъп*нгер му е притрябвал такъв парк за 2 млн. лева, хората нямат работа, камо ли пари, ще ви разчекна !!! пр-ки ми били, ур*спий....

23.08 2012 в 16:20

Край Дорково ще се прави реставрация на животни от плиоцена. Там са намерени от френско-български екип много кости от различни видове животни, живели по това време. Открити са кости на саблезъби тигри, трипръсти коне - хипариони и други животни. Ще бъде интересно да ги видим. А парите за такъв вид реклама са наистина много. Дали обаче дамите са взели всички пари? Не са ли им "запушили устите" с някаква добра сумичка, а останалите са изчезнали в нечии джобове?

23.08 2012 в 13:00

Вече две години няколко ентусиасти подържаме потребителската страница на БДЖ в ФБ, отговаряме на въпроси на пътници или ги насочваме къде могат да търсят необходимата информация. Лично аз съм кореспондирал с над 300 души през тази сраница, нямаме нито един щатен експерт, нито сме взели 1 лев от БДЖ за тази работа. До сега страницата има над 1500 последователи: http://www.facebook.com/BulgarianStateRailways

23.08 2012 в 12:12

Преди 2 седмици минах през Дорково да видя от къде са ги изкопали кокалите (най-голямото находище в Европа). Нищо не намерих и по-добре да си бях останал с това впечатление, щото след като се отказах видях сред градинките една официална табела - тя е единственото, което може да се види в момента. Няма ями, няма следи от разкопки.

23.08 2012 в 09:02

Стефане гледай Ледена епоха 1, 2, 3 и 4 за да осъзнаеш, че мамутите и съблезъбите са живяли и живеят и до ден днешен, заедно с дизозаври и какво ли още не :). Що пък да не може. Ето хоарата са се вдъхновили толкоз от филмчето та цял парк правят, дано и мамута Мани го турат у парка... Инак аз праим фейсбуци с 3000+ народ на 1/2 на тея дами, за конкуренция... Дано се уредя, че има много министерства и канцеларии без ФБ...

23.08 2012 в 01:51

Предполагам че "младата и динамично развиваща се компания", е единствения на света колектив, който знае кога и къде на тази планета са живели едновременно динозаври, и саблезъби тигри, опитомявани от маймуно-примати. В градинката на село Дорково, оказва се.
Защо именно там, и защо именно след есента на 2011 - с нетърпение очакваме да научим. Прозорците във времето, са отдавна търсен от немладите, и неумни академични феодални старци, феномен. Едновременно с повечето информация за новото за науката хем маймуна, хем примат. Според старите учебници всички маймуни бяха примати, види се има развитие по въпроса.
Прочее, толкова пари, стигат за година заплати в институт на БАН.
Казвал съм, че догодина на изборите няма да простя на ГЕРБ Дянков и Цветанов. Сега вече няма как да му простя и Найденов.

22.08 2012 в 22:32

Оправни момичета. Не вярвам в България да има social media manager с толкова добри приходи срещу толкова малко свършена работа.